Michal
Moderator
Chyba "wylezie" rurą wydechową... Ciekawe jakie są emisję TDI zimą przy odpalaniu. Szczególnie jak trzeba postać, żeby się turbina rozgrzała...w moim TDIku to ile wleje tyle wyjeżdżę
Chyba "wylezie" rurą wydechową... Ciekawe jakie są emisję TDI zimą przy odpalaniu. Szczególnie jak trzeba postać, żeby się turbina rozgrzała...w moim TDIku to ile wleje tyle wyjeżdżę
Niekoniecznie.Pisałem w wątku o aplikacji. Ludzi zazwyczaj nie interesuje zużycie energii, tylko zasięgi.
Nie mam pojęcia, nigdy nie jeździłem TDIChyba "wylezie" rurą wydechową... Ciekawe jakie są emisję TDI zimą przy odpalaniu. Szczególnie jak trzeba postać, żeby się turbina rozgrzała...
Miałem dokładnie taką sytuację o jakiej piszesz przez pierwsze 4 miesiące użytkowania TM3LR i świadomie włączałem wartownik i dogrzewanie auta. Nawet jak ktoś o tym nie wie, to po 1-5 razach się dowie, więc moim zdaniem to nie jest taka tragedia.ile razy w tygodniu będzie musiał ładować auto, bo nie ma gniazdka pod domem
No właśnie nie wszyscy wiedzą, że przy niektórych bev trzeba to liczyć inaczej, a nie na km.Co komuś po wartości na 100km jak auto częściej stoi.
Ale tego typu zdziwienie nie będzie dużym problemem.Przy liczeniu wszystkiego na 100/km jak będzie chciał gdzieś pojechać a zobaczy np zużycie 50kWh/100km to pomyśli ze będzie miał zasięg np na 80 km a realnie pojedzie np 200 z tej samej energii, która będzie do dyspozycji.
Ale jak się wyłączy wartownika (ja tak mam w domu) i nie podgrzewa baterii przy ruszaniu (ja tak robię w 90% przypadków), to nie trzeba nic liczyć inaczej, bo te zużycie na postoju po prostu jest minimalne.No właśnie nie wszyscy wiedzą, że przy niektórych bev trzeba to liczyć inaczej, a nie na km.
date | drives | range drop - drive [km] | range drop - idle [km] | % idle | sentry time [h] |
25.01.2022 | 3 | 49 | 4 | 8% | 00:48 |
26.01.2022 | 8 | 119 | 20 | 14% | 05:35 |
27.01.2022 | 7 | 42 | 23 | 35% | 03:29 |
28.01.2022 | 7 | 138 | 23 | 14% | 05:37 |
Tyle że wtedy drastycznie rośnie zużycie z jazdy, kiedyś musi baterię i kabinę podgrzać.Ale jak się wyłączy wartownika (ja tak mam w domu) i nie podgrzewa baterii przy ruszaniu (ja tak robię w 90% przypadków), to nie trzeba nic liczyć inaczej, bo te zużycie na postoju po prostu jest minimalne.