Y Performance ochrona felg 21" ciekawy pomysł

Olecki

Pionier e-mobilności
dobra, czyli tym samym założenie na zimę do MYP kół 20 calowych, czy nawet 19 calowych już może być podstawą do niewypłacenia odszkodowania? bo zgodnie z wytycznymi tesli w MYP mają być felgi 21cali. Nawet w konfiguratorze przy MYP są opony zimowe 21 cali, a w RWD i LR są 19.
Dokładnie, możesz założyć tylko takie wyposażenie z jakim dana wersja została homologowana. Wszystko inne jest niedopuszczone do ruchu na tej samej zasadzie co np. retrofity LED do lamp H4.
Kiedyś producenci homologowali kilka różnych rozmiarów kół do samochodu (w Golfie 3 w homologacji miałem chyba 4 do wyboru) ale od czasów norm WLTP masz tylko jedną dopuszczalną wartość.

KrzysztofFly

Moderator
Kiedyś producenci homologowali kilka różnych rozmiarów kół do samochodu (w Golfie 3 w homologacji miałem chyba 4 do wyboru) ale od czasów norm WLTP masz tylko jedną dopuszczalną wartość.
Chyba nie do końca masz rację, w homologacji może być podanych kilka dopuszczonych rozmiarów, np. w mojej Tesli jest tak

Zrzut ekranu 2023-05-14 191638.png

A tak to wygląda w homologacji mojego e-C4
Zrzut ekranu 2023-05-14 191924.png

zibizz1

Pionier e-mobilności
Po ostatnim przytarciu o krawężnik jak chciałem się zmieścić uważam że nie ma co osłaniać felgi. Jak się obiedzie cały obwód to nie wygląda źle ;), gorzej jak przy parkowaniu tylko fragment to wtedy rzuca się w oczy.

Ewentualnie taka uszczelkę można wbić pomiędzy felgę a oponę. Bronek pokazywał tu na forum

Olecki

Pionier e-mobilności
Jeśli masz kilka rozmiarów w homologacji to możesz wybrać na którym chcesz się poruszać. To jednak raczej jest wyjątek.

KrzysztofFly

Moderator
Jeśli masz kilka rozmiarów w homologacji to możesz wybrać na którym chcesz się poruszać. To jednak raczej jest wyjątek.
Sprawdź w swojej homologacji, być może w Niro również masz taki wyjątek.
Wracając do TMYP, warto by było gdyby ktoś sprawdził w swojej homologacji, czy przypadkiem również Tesla nie dopuszcza użycia np. kół 20".

Olecki

Pionier e-mobilności
Sprawdź w swojej homologacji, być może w Niro również masz taki wyjątek.
Wracając do TMYP, warto by było gdyby ktoś sprawdził w swojej homologacji, czy przypadkiem również Tesla nie dopuszcza użycia np. kół 20".
Nie mam, widziałem też trochę homologacji od innych modeli różnych profucentów i na wszystkich były tylko jedne dopuszczone opony. Kilka rozmiarów w obecnych czasach to wyjątek od reguły.

Qult

Zadomawiam się
Nie mam, widziałem też trochę homologacji od innych modeli różnych profucentów i na wszystkich były tylko jedne dopuszczone opony. Kilka rozmiarów w obecnych czasach to wyjątek od reguły.

Myślę, że jesteś wyjątkowo przewrażliwiony w tym temacie. Bez przesady... chcesz to jeździj dokladnie na tym rozmiarze ktory masz na tabliczce. Ale ogolnie to zmiana z 235/40 na 245/45 nic w użytkowaniu nie zmieni.

kristof46

Fachowiec
Myślę, że jesteś wyjątkowo przewrażliwiony w tym temacie. Bez przesady... chcesz to jeździj dokladnie na tym rozmiarze ktory masz na tabliczce. Ale ogolnie to zmiana z 235/40 na 245/45 nic w użytkowaniu nie zmieni.
Tylko że rozmowa nie jest o tym co tobie się podoba i jak to się użytkuje a tego że w razie "przyjemności" z ubezpieczalnią ktoś może ci to wytknąć. To by zapewne oznaczało że nie wypłacą żądanej kwoty.

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
Według Tesli i ich dokumentów opcjonalne koła do Performance to 255/40 R20
Gdzie masz takie info? Według mnie to jest rozmiar do LR i rwd. Dasz linka?