Zakup EV - historie auta - darmowe vs płatne

vwir

Pionier e-mobilności
Rynek ruszy jak ruszą ewentualne dopłaty do używek. Ale myślę że wobec powodzi i innych poważniejszych problemów Don Ald nie będzie naciskał. A środowiskowcy są zamieszani też w sprawy powodziowe i to będzie teatrum najbliższych miesięcy.
Tak więc może to jeszcze chwilę zająć o ile w ogóle coś wskoczy. Osobiście nie jestem fanem dotowania chińskich aut z polskiego budżetu, poza tym ta doplata od razu podwyższy ceny więc będzie takie wlał - wylał.
Musielibyśmy podnieść ceny wszystkich używek na wszystkich rynkach europejskich. Aż takiej ilości kasy nie mamy. Poza tym wątpię żeby się pojawiły jakiekolwiek dopłaty do używek. Na to bym nie liczył.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Musielibyśmy podnieść ceny
Spoko, zacznie się ruch w kierunku Polski to zachodni handlarze coś dołożą a resztę dołożą "nasi". Widzieliscie może jak wygląda np wycena instalacji pompy ciepła przy grantach? Grant 45 tys, wycena 50 tys :) . No za 5 tys to chyba pompa się opłaca co nie? Opłaca się, opłaca - wszyscy opłacamy: ta pani opłaca, ten pan opłaca (Bareja bodajże).
Plany uśmiechniętej koalicji dotyczą używek do 4 lat bodajże. Oczywiście tylko plany bo aktów prawnych brak.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Oki nie podważam, cieszy mnie to. Póki co jednak jest tylko pisowski program, BTW nie wiem czy jeszcze są w nim środki na prywatne autka (?)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Przez ostatni rok zjechałem z ceną o 20%, odzew nadal zerowy.
A zakładam, że gdyby to cena była problemem, to ktoś by chociaż zadzwonił, jeśliby faktycznie chciał kupić, ale taniej.
Niektórzy mogą widzieć sytuację następująco: pojawia się auto za powiedzmy 100 k pln, szukający samochodu/obserwujący rynek myśli sobie "odjechał z ceną". Po jakimś czasie cena systematycznie spada i kupiec ma myśl "aaa, czyli frajera szukał, teraz to ja sobie jeszcze popaczam i poczekam" ;-)

Ev3

Pionier e-mobilności
Niektórzy mogą widzieć sytuację następująco: pojawia się auto za powiedzmy 100 k pln, szukający samochodu/obserwujący rynek myśli sobie "odjechał z ceną".
Przypominam że to ciągle było najtaniej na rynku....
Po jakimś czasie cena systematycznie spada i kupiec ma myśl "aaa, czyli frajera szukał, teraz to ja sobie jeszcze popaczam i poczekam" ;-)
No i będzie jeździł dieslem w ten sposób, bo bev nie kupi.....
Smarta wystawiłem płatnie raz, więcej nie zamierzam i z soulem będzie tak samo.