Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

erebris

Zadomawiam się
Nie wszędzie można wybudować dom, to że mamy nieużytki, nie znaczy, że spełniają one warunki pod zabudowę.
To jest bardzo wiele czynników, nie bez powodu deweloperzy często walczą z urzędniczą machiną, by uzyskać pozwolenie na budowę, potem pojawiają się kolejne problemy np. planowane drogi czy modernizacja linii energetycznej.
Większość nieużytków jest nieatrakcyjnych pod kątem budownictwa mieszkalnego.

Nie, to nie jest wątek na szerszą dyskusję.
Potwierdza się to, że tylko siejesz ferment i nie interesuje Cię wcale sensowna dyskusja czy rozwiązanie problemów, skoro nie masz sam zamiaru niczego sprawdzić mimo tego, że jest to na wyciągnięcie ręki.

Żałuję, że jeszcze coś napisałem - dałem pożywkę trollowi.

Nie.
Po ich przekroczeniu właśnie.
Wyższą ceną nie mogą Cię skasować w taryfach G.

A poniżej w/w limitów masz ceny z 2022 roku ( tyle że plus wyższy vat).
Czyli o połowę niższe, ostatnio na fakturze miałem od 55 groszy w Energa.
Dobra, to ja się jeszcze muszę wczytać… W tym co wkleił @Michal mamy 1.2002 i to dotychczas przyjmowałem do wyliczeń. Poniżej tej drugiej tabelki jest też info o maksymalnej "0,6930", ale nie śniłem, że to się stosuje do G12.
W https://www.gkpge.pl/dla-domu/oferta/oferta-taryfowa z kolei mamy limit 0.8585, gdzie 1.23*0.693 daje mi równe 0.85 a nie 0.8585. To zakładam chochlik drukarski?
Czyli ani 1.2002 (G12 dzień) ani 0.7581 (G12 noc) nie ma zastosowania bo używamy 0.693 dla obu przypadków, dostając ~0.875PLN/kWh nocnego prądu i ~1.185PLN/kWh dziennego? EDIT: z dystrybucją i VAT
Czemu w takim razie PGE posiada nadal te stawki w taryfie? Miliony pytań, brak odpowiedzi. Pewnie pewność zdobędę dopiero z otrzymaniem faktury (czerwiec/lipiec).

Last edited:

Robsonics

Posiadacz elektryka
Potwierdza się to, że tylko siejesz ferment i nie interesuje Cię wcale sensowna dyskusja czy rozwiązanie problemów, skoro nie masz sam zamiaru niczego sprawdzić mimo tego, że jest to na wyciągnięcie ręki.
Zapytałem, gdzie wybudować domy. Ty mi piszesz, że na nieużytkach, bez weryfikacji czy są to grunty nadające się pod zabudowę mieszkaniową.
Dlatego zadałem bardziej szczegółowe pytania, na które nie chciałeś odpowiedzieć, widząc, że nie masz racji. Uciąłem temat, bo nie zmierza on do nikąd, a tylko zaśmieca forum
Żałuję, że jeszcze coś napisałem - dałem pożywkę trollowi.
Wow, znowu to samo- kto nie z nami, ten troll...

Michal

Moderator
Gościu, zawracasz tyłek i śmiecisz. Nie chcesz elektryka ok, nie kupuj. Daj już nam spokój, bo nawet jakby sam Obajtek przyszedł i powiedziałby, że nie ma się czego, bać, to Ty i tak wymyśliłbyś jakieś argumenty na poparcie swojego strachu przed nowym.
Najpierw było o psuciu się baterii. Później o tym, że drogo, teraz o cenach energii. Ile można. :sick:🤮

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Dobra, to ja się jeszcze muszę wczytać… W tym co wkleił @Michal mamy 1.2002 i to dotychczas przyjmowałem do wyliczeń. Poniżej tej drugiej tabelki jest też info o maksymalnej "0,6930", ale nie śniłem, że to się stosuje do G12.
Jak najbardziej się stosuje.
W https://www.gkpge.pl/dla-domu/oferta/oferta-taryfowa z kolei mamy limit 0.8585, gdzie 1.23*0.693 daje mi równe 0.85 a nie 0.8585. To zakładam chochlik drukarski?
Czyli ani 1.2002 (G12 dzień) ani 0.7581 (G12 noc) nie ma zastosowania bo używamy 0.693 dla obu przypadków, dostając ~0.875PLN/kWh nocnego prądu i ~1.185PLN/kWh dziennego?
Plus dystrybucja.
Czemu w takim razie PGE posiada nadal te stawki w taryfie?
Zamrożenie jest na rok, a stawki na stałe....

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie - w 2023 ceny są zamrożone na poziomach o których pisaliśmy powyżej.

Czyli mniej więcej:
1,00 noc G12,
1,22 dzień G12
1,09 G11
Nie dokładnie, po przekroczeniu limitu 2000 kW (opcjonalnie 2600 lub 3000) masz zamrożone ceny energii. Ceny dystrybucji idą z nowego cennika już.

erebris

Zadomawiam się
widząc, że nie masz racji
Chłopie - wychodząc z takiego założenie to Ty (w sumie to chyba zacznę o tej osobie pisać ty) nigdy nie masz racji bo nie podajesz żadnych źródeł i niczego nie sprawdzasz. To, że nie podałem Ci dalszych danych na tacy nie oznacza, że nie mam racji. Jeśli chcesz udowodnić, że jej nie mam podaj dane wskazujące na to, że nieużytki nie nadają się do zamieszkania. Podstawy logiki się kłaniają ale wiem, że trollom ludzkim trudno je opanować (co innego baśniowym ;)).