Zaleta elektryka, kupił mnie całkowicie

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Dużo jeżdżę na rowerze. Zrobiło się ciepło i wyciągnąłem sprzęt na drogę. Traf chciał, że wyjechała na nią również kobieta Oplem. Uderzyła mnie, w rezultacie mam cały korpus w ciężkim, potwornie gorącym gipsie. I tu wchodzi cała na biało Tesla z możliwością ustawienia dowolnej temperatury jeszcze przed jazdą. Z rozkoszą wsiadam. Nie chce mi się z niej wysiadać, bo jestem schłodzony i osuszony. Nigdy więcej tradycyjnej motoryzacji :)

nabrU

Moderator
Mam nadzieję, że obrażenia nie są poważne :oops: Szybkiego powrotu do zdrowia życzę (y)

nabrU

Moderator
Jak do mnie to pytanie @arcykot, to tylko mogę potwierdzić, że zdalne schładzanie / podgrzewanie wnętrza to funkcja praktycznie każdego BEV.

KrzysztofFly

Moderator
Z ciekawości bo Pan się zna czy inne elektryki też mają taką funkcję czy tylko tesla

I ja też szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
Doprecyzowując odpowiedź @nabrU, na pewno do zdalnego schładzania/grzania kabiny wymagane jest auto które może być obsługiwane aplikacją ;), nie w każdym aucie da się także ustawić konkretną temperaturę, czasami jest tylko opcja włączenia/wyłączenia. Kolejna rzecz to taka, że aplikacja ta musi działać (lepiej lub gorzej, ale musi), w niektórych markach/modelach może wymagać to dodatkowej opłaty, czasami dają np. darmowy rok, a potem trzeba płacić abonament. Ja w moim e-C4 dostałem usługę "System zdalnego zarządzania e-remote control" na 10 lat, z tego co gdzieś wyczytałem w niektórych Stellantisach, dają teraz tylko 1 rok gratis. Zdarza się także, że system przestaje działać z powodu wycofania przez producenta (np. Smarty poprzedniej generacji, a więc całkiem młode samochody).

zibizz1

Pionier e-mobilności
Albo producent bankrutuje i wyłączy serwery przez co wiele funkcji przestaje działać np Jiyue lub Fisker. Ten pierwszy to tylko Chiny ale ten drugi już może być spotykany u naszego zachodniego sąsiada bo 30 sztuk miesięcznie się tego sprzedawało w zeszłym roku

solik

Pionier e-mobilności
no chyba ze sie ma Fiata to zanim z oficjalnej appki sie wlaczy klima to zdarzymy dojsc do samochodu

co ciekawe przez HomeAssistanta problemu nie ma wiec to front tej appki na telefony jest z!@#$

cooler

Pionier e-mobilności
Dużo jeżdżę na rowerze. Zrobiło się ciepło i wyciągnąłem sprzęt na drogę. Traf chciał, że wyjechała na nią również kobieta Oplem. Uderzyła mnie, w rezultacie mam cały korpus w ciężkim, potwornie gorącym gipsie. I tu wchodzi cała na biało Tesla z możliwością ustawienia dowolnej temperatury jeszcze przed jazdą. Z rozkoszą wsiadam. Nie chce mi się z niej wysiadać, bo jestem schłodzony i osuszony. Nigdy więcej tradycyjnej motoryzacji :)
Polecam nakładki wentylujące na fotele - zwłaszcza białe jeżeli masz czarne wnętrze - robią robotę!

Dodatkowo przy najbliższej możliwej okazji wymień ten gips na przewiewny lekki plastikowy - też miałem kiedyś gips odwodzący (cały korpus zagipsowany i łapa na patyczku) i wiem czym grozi taki ciężki gips latem. Wręcz zażądaj zmiany gdy tylko się da.
Inaczej następny w kolejce do naprawy będzie kręgosłup - a z tym gorzej.

Oczywiście wyciśnij OC kobiety jak cytrynę - zbieraj wszystkie kwity, za rehabilitację tekże i po wypłacie wstępnie zaproponowanej kwoty nic nie podpisuj że to koniec tylko wtedy bierz adwokata lub kancelarię odszkodowawczą.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Last edited: