U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.Gratulacje, ale ładowanie na dłuższą metę z cegły to duże koszty, bo to między 20 a 30% strat.
Bez przesady. Można kupić markowe przenośna EVSE 3f 11kW poniżej 2k a coś z aliexpress z wysyłką z Francji, Niemiec czy Polski za 800-900 złotych. Co prawda żadne z nich nie są rekomendowane do ciągłego użycia (tak samo jak to co dostałeś do samochodu) ale ścienne wallboxy 3f 11kW zaczynają się już poniżej 2k.U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.
Na razie nie bardzo widzę alternatywę dla swojego rozwiązania. Mocniejsze EVSE 400V - być może, ale to dodatkowy wydatek około 3.000zł.
Skąd tak duże straty? Koledzy na forum podawali sprawności 85-95%. (link)Gratulacje, ale ładowanie na dłuższą metę z cegły to duże koszty, bo to między 20 a 30% strat.
4kW na zakładam że na 3 fazach, czyli na jednej fazie coś około 1.4kWh ze słońca, resztę dobierasz z elektrowni ładując się ze zwykłej cegły.U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.
Na razie nie bardzo widzę alternatywę dla swojego rozwiązania. Mocniejsze EVSE 400V - być może, ale to dodatkowy wydatek około 3.000zł.
Co masz na myśli pisząc "do ciągłego użycia"? Chodzi o kilka-kilkanaście godzin pracy takiego EVSE, czy bycie jedyną ładowarką używaną do ładowania elektryka przez kilka lat?Bez przesady. Można kupić markowe przenośna EVSE 3f 11kW poniżej 2k a coś z aliexpress z wysyłką z Francji, Niemiec czy Polski za 800-900 złotych. Co prawda żadne z nich nie są rekomendowane do ciągłego użycia (tak samo jak to co dostałeś do samochodu) ale ścienne wallboxy 3f 11kW zaczynają się już poniżej 2k.
Ja mam taką.Co masz na myśli pisząc "do ciągłego użycia"? Chodzi o kilka-kilkanaście godzin pracy takiego EVSE, czy bycie jedyną ładowarką używaną do ładowania elektryka przez kilka lat?
Daj przykład polecanego ściennego wallboxa poniżej 2kzł.
Przecież najpierw spytał się o coś polecanego na forum a tu modeli nie ma zbyt dużo. Za to na aliexpres można wybierać i przebierać. Koszty instalacji to zupełnie osobny temat związany zarówno z wygodą jak i bezpieczeństwem użytkowania. Gdzieś na forum opisałem dokładnie montaż u siebie z wyceną wszystkich materiałów (robocizna w moim wykonaniu)Jak bym nie liczył to 2400 nie wychodzi mi poniżej 2k 😁
Nie zapominaj, że sama ładowarka to nie koniec kosztów, bo trzeba to zainstalować.
Czyli odpowiedni kabel, zabezpieczenia i najlepiej spec z uprawnieniami.
Mi udało się zdobyć wallboxa Defenzo AC22 w dobrej cenie, rozbudowa instalacji pod niego wyszła prawie 50% jego wartości.
Skończyło mi się miejsce w skrzynce bezpiecznikowej na dołożenie sub-licznika (auto na firmę) i odpowiedniego zabezpieczenia, więc doszła nowa skrzynka, a że chciałem mieć to wszystko ładnie schowane pod tynkowo to kosztowało ciut więcej.
Idąc trybem ekonomicznym, instalując natynkowo i bez smart-licznika mógłbym te koszty obciąć o połowę, ale tym razem nie chciałem iść na skróty.
I tak na razie mam wallboxa przyciętego do 7kV, bo przyłącz do domu mam standardowe 11kV.
co to znaczy że ma zintegrowane zabezpieczenia? Chcę podłączyć wallboxa wychodząc bezpośrednio z skrzynki z ulicy, czyli po drodze muszę dodać bezpiecznik itp. .. Szykam takiego słupka pod wallboxa gdzie mi to się ładnie zmieści i nie będzie widać lub coś z wszystkimi zabezpieczeniamiaJa mam taką.
Stacja ładowania samochodu Vestel EVC04-AC11SW-T2P
Z kablem 5m z kartą, lub sterowaniem z apki, z możliwością sterowania przez HA.
Ma zintegrowane zabezpieczenie.
Na samym słupku Ci się to nie zmieści wszystko, najlepiej umieścić to w skrzynce lub rozdzielnicy budowlanej. Przy czym zgodnie ze sztuką na zewnątrz powinien być sam wallbox a różnicówka powinna być w rozdzielnicy z której poprowadzone masz obwód do wallboxa. Ja to zrobiłem tak.co to znaczy że ma zintegrowane zabezpieczenia? Chcę podłączyć wallboxa wychodząc bezpośrednio z skrzynki z ulicy, czyli po drodze muszę dodać bezpiecznik itp. .. Szykam takiego słupka pod wallboxa gdzie mi to się ładnie zmieści i nie będzie widać lub coś z wszystkimi zabezpieczeniamia
Ale 11 kW na jednej fazie?na razie mam wallboxa przyciętego do 7kV, bo przyłącz do domu mam standardowe 11kV.
było takie coś: https://legrand.pl/produkty/stacje-...slupek-do-montazu-stacji-ladowania-do-podlozaNa samym słupku Ci się to nie zmieści wszystko, najlepiej umieścić to w skrzynce lub rozdzielnicy budowlanej. Przy czym zgodnie ze sztuką na zewnątrz powinien być sam wallbox a różnicówka powinna być w rozdzielnicy z której poprowadzone masz obwód do wallboxa. Ja to zrobiłem tak.
Te zintegrowane zabezpieczenia to może znaczyć to co marketingowcom ślina przyniesie na język, solidnym zabezpieczeniem jest różnicówka typu B która kosztuje od 700-800 stówek do około 4k, zależnie od firmy.
7kW na jednej fazie (32A), w Polsce to najczęściej już za dużo, zwłaszcza przy przyłączu 11 kW (czyli 3*16A).Cav widziałeś wallboxy mocniejsze niż 7kW jednofazowe?
W Anglii takowe są.i tak samo dom z przyłączem jednofazowym?