zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

viallos

Pionier e-mobilności
Mieszkam z żoną we dwoje w 2 pokojowym mieszkaniu
Dom, dwójka dzieci, wszyscy 'sportowi' czyli dużo mycia, prania oraz suszenia. Do tego rodzice na home office ... I ten sam limit co ty?

Hello czy ktoś się z ..ujem na łby pozamieniał?

JareG

Pionier e-mobilności
W przypadku tych młotów nie musiał - oni się tacy rodzą. A potem jeszcze dodatkowa obróbka, i masz takiego Sasina..

Pozdrawiam

consigliero

Pionier e-mobilności
Też się zdziwiłem jak poszukiwałem co zjada prąd w naszym domu gdy się okazało że bojler w domu mojej mamy oraz jeden piecyk elektryczny akumulacyjny wyciągał z sieci w miesiącu zimowym 900 kWh. Dodam tylko że dom nie nadający się do mieszkania w zimie, teraz na zimę go zamykamy. Oczywiście nie jesteśmy w stanie w naszym domu utrzymać się w limicie i gdyby nie fotowoltaika byłoby drogo, a tak to teraz zapłaciłem za ten prąd z góry zabezpieczając się na przyszłość. Teraz pozostaje tylko kontrolować zużycie bo na produkcje dużego wpływu nie mam. Zawsze można jak zużycie będzie zbyt duże ładować auto na Greenway aby sobie bilans kontrolować, to jest jedyna i istotna wartość mająca realny wpływ na bilans. Na razie wychodzi na to że na koniec obecnego okresu rozliczeniowego do zapłaty powinny być tylko koszty stałe. Oczywiście odpowiednio wcześniej muszę zawieźć mamę do miasta aby odciąć od prądu jej odbiornik, ale to już w przyszłym tygodniu. Co do zużycia w domu to kiedyś próbowałem to szacować w czasie gdy nie miałem jeszcze zoptymalizowanego zużycia i wyszło około 4740 kWh w ujęciu rocznym. Teraz mam nadzieję że urwaliśmy minimum 1000 kWh bo dołożona została warstwa izolacji na poddaszu oraz zmienione dwa okna które nigdy nie powinny zostać zamontowane. Myślę że 3000 kWh w ujęciu rocznym mogłoby być celem, dom ma 87 metrów powierzchni użytkowej i jest postawiony aby korzystać ze słońca. Oszacowałam zużycie auta od 1 stycznia ale jest ono zawyżone bo jako Home określałem ładowania AC wliczając w to Szewską. Dokładniejsze dane będą na koniec roku a najlepsze powinny być na koniec 2023 gdy będę miał wartość ładowania z licznika wallboxa wyzerowanego 1.01.2023

Attachments

• 4AE906AA-C017-46C0-ACC7-BBCD1527D2C9.jpeg
    4AE906AA-C017-46C0-ACC7-BBCD1527D2C9.jpeg
    123,4 KB · Liczba wyświetleń: 48
  • AC6A140C-9E13-4EE2-9741-DDCFCCFDD9B0.jpeg
    AC6A140C-9E13-4EE2-9741-DDCFCCFDD9B0.jpeg
    85,7 KB · Liczba wyświetleń: 41
  • 49FEB188-C54A-471F-9EB5-2AC9F799AEE6.jpeg
    49FEB188-C54A-471F-9EB5-2AC9F799AEE6.jpeg
    87,1 KB · Liczba wyświetleń: 37

Robsonics

Posiadacz elektryka
Naprawde podziwiam, lodowka zuzywa 200-300kWh rocznie.
Jak mieszkalem w bloku zuzywalem okolo 2500-3000kWh tylko mialem indukcje i piekarnik elektryczny.
Pewnie jak ktos nie ma telewizora, malego laptopa, i sporo czasu przebywa poza mieszkaniem to sie da.
Piszę jak jest. Co miesiąc spisuję sobie liczniki dla własnej ewidencji. Zużycie prądu kształtuje się na poziomie średnio 100 kWh miesięcznie. A nie walczymy o każdy kWh, dość duży i nie najmłodszy telewizor też mamy. Choć fakt, że przez większość dnia i tak jesteśmy oboje w pracy (8-9 godzin poza domem).

Robsonics

Posiadacz elektryka
Dom, dwójka dzieci, wszyscy 'sportowi' czyli dużo mycia, prania oraz suszenia. Do tego rodzice na home office ... I ten sam limit co ty?

Ja się odniosłem do komentarza, z którego jak zrozumiałem 2000 kWh w DWIE osoby to jest do uzyskania tylko w małej klitce, gdzie mieszkańcy żyją jak za Króla Ćwieczka... jeżeli jednak dorzucimy indukcję, bojler i oczywiście więcej osób w mieszkaniu, to te 2000 rzeczywiście jest za mało

Cav

Pionier e-mobilności
I tak miało być, to jest celowy zabieg.
Wsparcie mają odczuć przede wszystkim wyborcy pisu, żyjący w klitce jak za króla Ćwieczka.
Reszcie na pohybel, im bardziej zbiednieją tym lepiej....

Teselka

Nowy na Forum
Ja już się szykuję do rozbudowy PV z 10kWp do 20kWp, wolę 30% oddać niż dokupywać po 2zł/kWh. Znając życie, te 2MWh/rok w cenie regulowanej nie będą dotyczyć samej nadwyżki nad produkcją z PV, tylko ogólnie ilości pobranej energii w skali roku (bez rozliczenia magazynu)...
Ty się tak nie spiesz z rozbudową, bo jak będą Ci Twój własny prąd oddawać to nie wiadomo po jakiej cenie (mogą coś ciekawego wymyślić)

JareG

Pionier e-mobilności
Ty się tak nie spiesz z rozbudową, bo jak będą Ci Twój własny prąd oddawać to nie wiadomo po jakiej cenie (mogą coś ciekawego wymyślić)
No, to akurat wiadomo - po wyższej, niż zakupili Twój. I to sporo wyższej :D
Więc, jak to Cav napisał, chodzi o to, żeby im oddawać jak najmniej... czy raczej, żeby od nich brać jak najmniej.

Pozdrawiam

Robsonics

Posiadacz elektryka
I tak miało być, to jest celowy zabieg.
Wsparcie mają odczuć przede wszystkim wyborcy pisu, żyjący w klitce jak za króla Ćwieczka.
Reszcie na pohybel, im bardziej zbiednieją tym lepiej....
Z drugiej strony, może to uświadomi nam jak dużo zużywamy prądu i może warto zastanowić się jak to zużycie ograniczyć. Oczywiście bez przeginania w drugą stronę

Najnowsze dyskusje