zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

viallos

Pionier e-mobilności
@vwir jaką integrację używasz do Panasa Aquarea?

vwir

Pionier e-mobilności
Ciekawy pomysł. Wtedy grzejniki oddadzą więcej energii i możnaby zwiększyć trochę deltę na pompie. U mnie jadę na delta = 2, bo grzejniki przy tak niskich temperturach oddają niewiele ciepła.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Są nowe taryfy na 2023
Drogo, bardzo drogo, czasami aż 3x drożej niż w 2022.

Ceny netto, czyli dodać +23%
Ja patrzyłem na swoją Energe, właściwie tylko w G12r taryfa pozaszczytową poniżej max kwoty 690pln/MWh. Cała reszta czy masz G11 czy G12 i tak zapłacisz te sama stawkę za energię.
U mnie mimo pompy ciepła (ale 10letniej) przeproszę się z gazem bo za niego utrzymali stawki na poziomie 2022 a całe PV pójdzie ja auta.

Cav

Pionier e-mobilności
Są nowe taryfy na 2023
Drogo, bardzo drogo, czasami aż 3x drożej niż w 2022.

Ceny netto, czyli dodać +23%
Ktoś wyjaśni kogo dotyczą poszczególne tabelki i ceny?
Bo nie widzę (przynajmniej w Enea), żeby utrzymali 690zł/MWh w G12....

No chyba, że taryfa jest po to, żeby wiedzieli ile im państwo ma oddać różnicy ponad zamrożoną stawkę....

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ktoś wyjaśni kogo dotyczą poszczególne tabelki i ceny?
Bo nie widzę (przynajmniej w Enea), żeby utrzymali 690zł/MWh w G12....
W Energa jest to napisane pod tabelkami
No chyba, że taryfa jest po to, żeby wiedzieli ile im państwo ma oddać różnicy ponad zamrożoną stawkę....
Dokładnie o to chodzi. Z ciekawością będę obserwował wyniki finansowe operatorów energetycznych w 2023.

Cav

Pionier e-mobilności
U mnie mimo pompy ciepła (ale 10letniej) przeproszę się z gazem bo za niego utrzymali stawki na poziomie 2022 a całe PV pójdzie ja auta.
No tak, nawet przy średnim COP=3, to i tak oznacza że wyjdzie tyle samo co za gaz.
Więc faktycznie pompy tracą sens, jeśli masz co zrobić z prądem z pv.....

Ja rok temu zmieniłem elektryczny bojler (bez pc), na gazowy podgrzewacz przepływowy - i jak widać była to trafiona decyzja.
Raz że mniejsze straty na braku magazynowania, dwa że cena paliwa od nowego roku 3 razy niższa....
Dochodzą straty na niepotrzebnie wypuszczanej wodzie przed jej podgrzaniem, ale nie można mieć wszystkiego i sumy za nią kilka razy niższe....