Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

Cav

Pionier e-mobilności
Rozumiem że to rozbudowa a nie druga instalacja?
Praktycznie druga instalacja, formalnie rozbudowa.
Choć nie wiem czy tak to potraktują w Enea w takim przypadku?
Czyli jedynie wysyłasz po montażu zgłoszenie do Enea wraz z protokołem uruchomienia? Czy falownik wymieniasz na większy czy będzie drugi wpięty do sieci?
Falownik daję drugi (na razie), ale docelowo pewnie zostanie tylko ten nowszy.
Na razie będą pracować oba, jeden jednofazowy, drugi trójfazowy.
Powód - optymalizery na starej instalacji, których nowych falownik nie obsłuży.
Zdradzisz koszty bo jestem ciekaw ile takie 5-6 kW teraz kosztuje…
25-30 tys.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jaki zakładasz czas życia falownika? 7, 10 lat? Dorzucenie kolejnych 5-6kWh nie spowoduje u Ciebie podbicia napięcia w sieci?

Cav

Pionier e-mobilności
Spowoduje na
Jaki zakładasz czas życia falownika? 7, 10 lat?
Więcej.
Ale gdzieś po takim czasie będzie można go wymienić jakby co.
Bez strat, bo już się zwróci.
Dorzucenie kolejnych 5-6kWh nie spowoduje u Ciebie podbicia napięcia w sieci?
Spowoduje, ale bardziej się boję czy na tej jednej fazie ze starym falownikiem nie będzie zbyt dużo.
Niemniej jakiś czas temu obniżyli napięcie w sieci (na mój wniosek), więc zapas jeszcze jest - zobaczymy latem.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Z tym jednofazowym to pewnie będzie problem, 3f podbije napięcie symetrycznie. Za ten 3f kupujesz już taki większy czy mikrokontrolery stwarzają problem? Jak dajesz falownik jesli to nie tajemnica? 25-30pln to dobra cena pod krakowem za taki zestaw krzyczą 28-35- na froniusie.

Cav

Pionier e-mobilności
Z tym jednofazowym to pewnie będzie problem, 3f podbije napięcie symetrycznie. Za ten 3f kupujesz już taki większy
Na razie zostaje.
Na drugim jest rezerwa mocy na podpięcie kiedyś paneli z tej starej instalacji.
czy mikrokontrolery stwarzają problem? Jak dajesz falownik jesli to nie tajemnica? 25-30pln to dobra cena pod krakowem za taki zestaw krzyczą 28-35- na froniusie.
Na Froniusie to by wyszło podobnie.
Daję solplaneta, przy dużo niższej cenie, podobno ma mieć niedługo możliwości froniusa dotyczące ładowania auta z nadwyżki.
Dlatego zostawiam sobie taką możliwość, ale na razie jeszcze jej nie badam.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja myślę aby wstawić drugą równoległą instalacje 3 fazową tak ok 3-4 kWp ze względu na to ,że te moje 9,8 nie często dobija do swojej maksymalnej mocy ..CHoc w roku wyrabia to co powinna a nawet w tym więcej

Nie powinno to chyba zakłócic pracy istniejącej instalacji , u mnie nie ma problemu z wysokim napięciem jest max 235V.

Wstawił bym tylko ogranicznik do tych 10kWp który by w zadkich przypadkach przekroczenia 10kWp przerywał obwód tej słabdszej nowej instalacji , tak aby się dostawca nie przyczepiał ,że przekraczam umowne 9,8 Kwp . Nie zmieniłoby to zakresu umowy .
Kwestia do przemysleń ??? Czy powiadamiać na legalu ? Ale moga nie kumnąć zamysłu i sie nie zgodzić na zasadzie że nie bo nie ? Czy na dziko ?? Bo i tak parametry dostarczanej energii bedą zgodne z umową .

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja planuję też drugą instalację ale już w systemie offgrid, ze względu na duże wahania sieci 70V od 180 do 250 a nawet 260. Tylko instalacja typu 4.5-5kWh wymagałaby magazynu typu 20-25kWh żeby nie oddawać za dużo w sieć. a z tego robi się ponad 100k czyli żadna oszczędność przy obecnych cenach magazynów i prądu.

Cav

Pionier e-mobilności
Wstawił bym tylko ogranicznik do tych 10kWp który by w zadkich przypadkach przekroczenia 10kWp przerywał obwód tej słabdszej nowej instalacji , tak aby się dostawca nie przyczepiał ,że przekraczam umowne 9,8 Kwp .
Do tego liczy się moc w panelach, a nie ta faktycznie oddawana.