Jadąc:
- TM3RWD 60kWh,
- z "Nowe Marzy" do parkingu lotniskowego i z powrotem (229 km w obie strony),
- przy -10C,
- max 110km/h,
zużyjesz 91% baterii:
abetterrouteplanner.com
Uwaga, to jest trasa przy -10C, a to jest minimalna temperatura którą mamy w PL [
źródło] 20-40 dni w roku (nocami), więc realnie w ciągu dnia pewnie 10-20 dni albo mniej. Nie wiem jak często latasz ale pewnie sam możesz określić ile w roku jest takich przypadków kiedy to może Ci rzeczywiście przeszkadza - statystycznie masz 4% szans trafić na tak dzień w roku.
Dużo zmienia też wiatr - przy 5m/s w maskę, w obie strony (co jest raczej nieprawdopodobne) zużyjesz około 10% więcej.
Przy 10m/s w maskę, w obie strony (co jest raczej nieprawdopodobne) zużyjesz około 20% więcej.
Przy 0C, bez wiatru, zużyjesz 83%,
Przy 10C, bez wiatru, zużyjesz 74%
Tesla jest o tyle fajna, że możesz sobie albo ustawić trasę w dwie strony albo sama od razu pokazuje ile Ci zostanie po powrocie.
Jak raz zrobicie taką trasę i dowiecie się gdzie są ładowarki na lotnisku, to najprawdopodobniej później będziecie spokojnie jeździć 120-130 km/h, bo podładowanie na lotnisku da wystarczająco dużo mocy, żeby tak wracać.
Ps. Przy dowolnej temperaturze ABBRP pokazuję ładowanie na lotnisku - 1%, więc po pierwsze można tam się chyba ładować podczas żegnania się, a po drugie, to raczej nie trzeba się podłączać
Ps. 2. Zawsze przy przypadkach granicznych lepiej mieć większą baterię - ja jeżdżąc Warszawa - Szczecin i Warszawa - Słupsk wybrałem właśnie LR, żeby być w stanie przejechać te trasy z jednym ładowaniem po drodze.
Dosłownie wczoraj przejechałem:
- 247 km (Warszawa - Ciechocinek) ze średnią prędkością 106,5 km/h zużywając 93% (mocny wiatr boczny i 5-7C)
- 285 km (Ciechocinek - Słupsk) ze średnią prędkością 92,5 km/h zużywając 83% baterii (połowa pod wiatr i 2-5C).