nabrU
Moderator
ciężko porównywać te auta, bo w Enyaq nie ma nawet takich opcji...
Ale ja nie porównuję Enyaqa do TM3. Po prostu przedstawiam potencjalnie inne alternatywy (skoro zasięg był główną kwestią) bo są też inne EV niż Tesla na rynku
ciężko porównywać te auta, bo w Enyaq nie ma nawet takich opcji...
Ps. Super, że wybrałeś ID3, a nie golfa TDI, ale wolałbym, gdyby ludzie pozwolili im pocierpieć za te ich przewinienia, niż teraz ich nagradzali.
Ja myślę, że jeśli konkurencja spalinowa nie zmieni (i to szybko) całkowicie nastawienia, to i tak już Tesli (i jej podobnych) nie dogonią..Za problemy Tesli z uruchomieniem fabryki w Niemczech pewnie swoi właśnie lobbing niemieckiej trójcy motoryzacyjnej bo jak tylko fabryka ruszy to Niemcy już nie maja szansy na dogonienie Tesli.
Na lotnisku 11 kW za darmo, kilka kWh w czasie oczekiwanie dojdzie.Witam. Zacząłem temat w innym temacie lecz ten będzie bardziej właściwy. Mieszkam 112 km od lotniska w Gdańsku przy autostradzie A1. Pytałem czy SR pokonam trasę 300km na jednym ładowaniu jadąc 120-140 zima. Odpowiedz dostałem że nie bez ładowania. A czy jadąc wolniej np 100km/h da się? Żona mnie przechści jak zmienię jej spalinówke na 3 i nie pokona tego dystansu na raz. Czy tylko LR jest to w stanie zrobić?
Dla każdego biznesu liczą się wyniki finansowe. Więc zarobiona kasa jest kasą niezależnie czy uzyskaną ze sprzedaży 100% EV w przypadku Tesli czy np. 50/50 ICE/EV w przypadku VW Group czy innych 'starych' producentów.Za problemy Tesli z uruchomieniem fabryki w Niemczech pewnie swoi właśnie lobbing niemieckiej trójcy motoryzacyjnej bo jak tylko fabryka ruszy to Niemcy już nie maja szansy na dogonienie Tesli.
ID3 jest okay ale dzieli go przepaść do TM3 więc wspominanie go w kontekście tesli trochę nie na miejscu. Możesz co najwyżej go porównać do eKony Niro czy innych podobnych temu aut
Ja myślę, że jeśli konkurencja spalinowa nie zmieni (i to szybko) całkowicie nastawienia, to i tak już Tesli (i jej podobnych) nie dogonią..
Tak jak z papierosami - producenci trują teraz biedniejsze kraje, bo tam jest teraz łatwiej z powodu przepisów i braku świadomości ludzi.Rynek na ICE będzie jeszcze długo istniał (jakoś nie widzę Konga czy Tadzykistanu z wieloma szybkimi ładowarkami DC w najbliższej przyszłości), więc tak szybko 'starzy' producenci nie muszą się - wg mnie - przestawiać.
Chodzi mi o to, że bez zmiany podejścia (co nie oznacza rezygnacji ze spalinówek) nie mają szans dogonić T itp. Półśrodki typu hybryda czy konwers im w tej gonitwie nie pomogąRynek na ICE będzie jeszcze długo istniał (jakoś nie widzę Konga czy Tadzykistanu z wieloma szybkimi ładowarkami DC w najbliższej przyszłości), więc tak szybko 'starzy' producenci nie muszą się - wg mnie - przestawiać.
Ojtam ojtam 🤣Dobra, koniec tego off-topic ode mnie![]()