Zużycie w trasie

p0li

Pionier e-mobilności
Nie znam takich... To raz, a dwa to kwestia zasięgu _ musi być ok 300km i DMC.
To nie blaszak a styropianowa buda z zbiornikami pod podwoziem. Czarno to widzę
300km? wszystko kwestia kasy (wieksza bateria) - a dmc dla elektrykow jest zwiekszone do 4250kg (alb ma byc wkrotce)

Robur82

Fachowiec
I znów hipokryzja ekologiczna, jak tu pozwolić koncernom zrobić auto za które mogę wziąść grubą kasę
Bo za auto do 3,5dmc jakoś nie wypada, albo klient nie będzie chciał zapłacić 8miu stówek czy banieczki, ale za takie do którego nakładą piedół a co za tym idzie zwiększą masę to już tak
Pozwólmy jeździć czołgom zużywającym w trasie po 40kwh/100km. A zabrońmy dieslom które palą 5l/100

Michal

Pionier e-mobilności
Pozwólmy jeździć czołgom zużywającym w trasie po 40kwh/100km. A zabrońmy dieslom które palą 5l/100
5L ON / 100 km ~ 50 kWh / 100 km :p

Ps. Bardziej opłaca się spalić te 5 litrów dizla w generatorze i wyprodukowaną energią zasilić auto elektryczne podobnej wielkości niż spalić w silniku.
Generator może osiągnąć 50% sprawności, a silnik tylko 30% max.
5L ON da wtedy 25 kWh energii, a to spokojnie wystarczy do przejechania więcej niż 100 km porównywalnym autem.

Last edited:

Robur82

Fachowiec
ale to 4t bydle nie zadowili się 25kwh/100
Do tego straty na przesyle, na ładowaniu, to myślę że realnie w silniki elektryczne z tych 5l ON jak pójdzie 20kwh to będzoe dobrze

Last edited:

Ronin78

Zadomawiam się
5L ON / 100 km ~ 50 kWh / 100 km :p

Ps. Bardziej opłaca się spalić te 5 litrów dizla w generatorze i wyprodukowaną energią zasilić auto elektryczne podobnej wielkości niż spalić w silniku.
Generator może osiągnąć 50% sprawności, a silnik tylko 30% max.
5L ON da wtedy 25 kWh energii, a to spokojnie wystarczy do przejechania więcej niż 100 km porównywalnym autem.
Przelewanie z wiadra do wiadra jak wiadomo przynosi korzyści, strat nie ma 😆 perpetuum mobile na tych zyskach!

Michal

Pionier e-mobilności
Przelewanie z wiadra do wiadra jak wiadomo przynosi korzyści, strat nie ma 😆 perpetuum mobile na tych zyskach!
Ja tylko pokazuje bezsens marnotrawstwa ICE.