Zwiększenie mocy przyłączeniowej. Polenergia.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jestem w trakcie załatwiania sobie "słupka". Po przeczytaniu paru historii o spółdzielczo-wspólnotowym dzbaniarstwie trochę się nastawiłem na bitwę, ale początek poszedł zachęcająco łatwo. Zgoda wspólnoty jest (chociaż w moim przypadku nie musiałaby zostać wydana), elektryk dogadany (co prawda na pytanie "Ile?" dostałem odpowiedź "ja panu policzę"...), to wniosek do mojego dystrybutora prądu, czyli polenergia.
Na początek wniosek w formularzu Internetowym o zwiększenie mocy przyłączeniowej do 16.5 kW, odpowiedź - nie jest Pan naszym klientem. No dobra, google podało PE sprzedaż, a nie PE dystrybucja. Drugi wniosek leci, potwierdzenie otrzymania emailem. Czekam tydzień - dzwonię na infolinię "nie wiemy czy pański wniosek jest rozpatrywany, czy nie, my tu tylko telefony odbieramy, na wszelki wypadek niech pan maila wyśle".
No to wysyłam maila, czekam 2 tygodnie dzwonię na infolinię i serio nie mam pojęcia po co te pajace mają biuro obsługi klienta. Poziom hinduskiego call center, tylko z nimi łatwiej się dogadać (znaczy z Hindusami).

Sytuacja jest taka, że mijają 3 tygodnie od momentu w którym "zacząłem załatwiać", nikt nic nie wie, nie wie też jak się dowiedzieć, biuro obsługi klienta to ponury żart.

Dlatego pytania:
- Ile zwykle trwa załatwianie takiej sprawy? Szczególnie doświadczenia z pajacami z Polenergii mile widziane.
- W jaki sposób zmusić dystrybutora do przeczytania maila? Jakieś skargi do nadzoru energetycznego, coś?

vwir

Pionier e-mobilności
Też się zastanawiam nad zwiększeniem mocy przyłaczeniowej. Obecnie mam 13kW, zabezpieczenie 25A. Jak rozumiem na tym zabezpieczeniu mogę podbić do 16kW, a powyżej wymagana jest wymiana zabezpieczenia, np 32A dla 22 kW
Piszecie, że koszty podbicia niewielkie, ale co ze stałymi opłatami na FV ? Czytałem, że do 16kW jest ryczałtowa opłata, a powyżej już liczona od kW. Boje się, że nadchodzących latach koszty energii będą spadać, a dystrybucja wręcz odwrotnie, a moc przyłączeniowa może znacząco wpływać na koszty dystrybucji.
Kompletnie nie widzę różnicy na rachunku. A mam przydział 25kW.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W G nie ma znacznnia. Wyjasnienie tych 16kW:

W taryfie G opłata mocowa jest ryczałtowa:
  • do 500 kWh
  • od 500 kWh do 1200 kWh
  • od 1200 do 2800 kWh
  • powyżej 2800 kWh (w 2024 18,33 brutto/miesiac)
Ta ryczałtowa opłata jest też w taryfie C do 16kW, a powyżej 16kW w taryfie C jest płatna od każdej kWh

W taryfach A-C płaci się także za moc umowną co miesiąc, ok 1zł w taryfie C, dlatego na czas budowy obniża się moc umowną poniżej przyłaczeniowej (mniejsze zbezpieczenie) aby rachunek był mniejszy, ale tej opłaty nie ma w taryfie G wiec po oddaniu domu do użytku można zwiekszyć moc umowaną do mocy przyłączeniowej

Za moc przyłączeniową płaci się jednorazowo ryczałtowo ~85zł brutto za kWh, zabezpieczenia są stopniowe wiec opłaca się brać 12kW,17kW,23kW,35kW tak aby wymusić montaż wiekszego. Ale ja np musiałem wziąć 22kW żeby móc podłaczyć maksymalną możliwa ilość fotowoltaiki (22kWp)

Last edited:

luk99

Zadomawiam się
@zibizz1 dzięki za wyjaśnienie. W takim razie podbije sobie do tych 22kW (32A), będę miał zapas na następnego elektryka / PC. Obecnie rzadko przekraczam te moje 13kW, bo ładuję głównie w nocy (max 11kW), a w dzień tylko do nadwyżek z PV.

Bronek

Pionier e-mobilności
32A na fazie to np dla Leafa, bierze ok 6 kW do tego jak dojdzie 3 kW z piekarnika coś tam z płyty indukcyjnejm PC klimatyzacja itd..
Trzeba alokować moce na różne fazy albo dać większe zabezpieczenie. Oczywiście zwrócić uwagę na kabelki aby one wytrzymały
Temat powraca kolejny raz ale to normalka
Wg mnie minimum z perspektywaki to 40 A przedlicznikowego zabezpiecznia.
Minimum jakie można tolerować to 32A ale trzeba uważać bardziej.
64A to spokojna głowa o ile mamy mocną instalację na grubych kablach. Inaczej niech lepiej wywali bezpiecznik jak ma sfajczyć chatę

vwir

Pionier e-mobilności
@zibizz1 dzięki za wyjaśnienie. W takim razie podbije sobie do tych 22kW (32A), będę miał zapas na następnego elektryka / PC. Obecnie rzadko przekraczam te moje 13kW, bo ładuję głównie w nocy (max 11kW), a w dzień tylko do nadwyżek z PV.
Tylko nie 22kW. To najgorszy możliwy pomysł, bo zapłacisz jak za 40A (tyle dają dla 23kW) a dostaniesz zabezpieczenie 32A.
Jeśli już chcesz zabezpieczenie 32A to zrób minimum, żeby musieli Ci dać 32A. Czyli na przykład 18kW. Zapłacisz mniej a i tak dostaniesz 32A.

krzyss

Pionier e-mobilności
Tylko nie 22kW. To najgorszy możliwy pomysł, bo zapłacisz jak za 40A (tyle dają dla 23kW) a dostaniesz zabezpieczenie 32A.
Jeśli już chcesz zabezpieczenie 32A to zrób minimum, żeby musieli Ci dać 32A. Czyli na przykład 18kW. Zapłacisz mniej a i tak dostaniesz 32A.
W eon i pge jak zamowisz 21kW to dostaniesz 40A bezpiecznik.
W eon sprawdzalem, w pge wlasnie rozpoczynam procedure i tak mi powiedzial elektryk od nich.

vwir

Pionier e-mobilności
Gdy się orientowałem u mnie to minimum dla 40A to było 23kW. Tak samo zresztą napisał poprzednik:
W takim razie podbije sobie do tych 22kW (32A)
Co ma zresztą sporo sensu:
32A * 230V * 3f = 22080W

kiki111

Fachowiec
13kW - 25A
17kW - 32A
21 kW 40A
26kW -50A
33kW 63A
Powyżej 40kW wchodzimy w układy półpośrednie.

Więc jak najbardziej dla 40A zamawiać 21kW.

Jak jakiś OSD wydaje inaczej to niech to uzasadni. Można się jeszcze bawić w połówki kW ale np Energa ostatnio już żąda zaokrąglania do pełnych kW. Enea kiedyś pozwalała wybierać moce tylko z górnej wartości przedziału.

Bronek

Pionier e-mobilności
Najniższa Moc w danych widełkach, tak mi też doradziła panienka. Nie ma potrzeby dopłacać za każdy kW więcej jak ten najniższy. Mogą być różnice tych zakres sów u każdego z dostawców