zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

ELuk

Pionier e-mobilności
Generalnie, ja FV pokrywa zużycie, to taryfa nie ma istotnego znaczenia, jak prądu brakuje, to przy założeniu ładowania w nocy, taryfy G12 przyniosą pewną oszczędność.

mALEK

Pionier e-mobilności
ja biore na przeczekanie. nie ruszam tej :poop:, az calkowicie nie wyschnie, bo na 100% jak to tylko rusze, bedzie smierdziec :) poczekam do przyszlego roku, tym bardziej, ze mam rozliczenie roczne i az nie moge sie doczekac jak oni mi to wszystko "poskladaja" :cool:

Bronek

Pionier e-mobilności
W czasach "normalnych" w eliczniku Energa można było sobie zasymulować koszty w każdej z taryf przy swoich parametrach poboru i "magazynowania".
Podstawiało się cenę kWh w każdej z taryf i m/w wychodziło co dla kogo jest optymalne.
Na pewno gdy jak u mnie przy niedoborach produkcji i 80% zużycia w okresach taniego prądu G11 było najmniej opłacalne.
Teraz też przeczekuję z mniejszą uwagą pilnując czasu. Nawet pompy ciepła już nie są tak popularne. Ludzie zgłupieli nie z własnej winy i nie wiedzą jak planować. Nie wiem jak można jeszcze ufać temu sprzedawcy garnków zwanym Premierem?
Każdy następny musi być lepszy, nawet jak ja bym nim został

bart_zaw

Posiadacz elektryka
W czasach "normalnych" w eliczniku Energa można było sobie zasymulować koszty w każdej z taryf przy swoich parametrach poboru i "magazynowania".
Podstawiało się cenę kWh w każdej z taryf i m/w wychodziło co dla kogo jest optymalne.
Na pewno gdy jak u mnie przy niedoborach produkcji i 80% zużycia w okresach taniego prądu G11 było najmniej opłacalne.
Teraz też przeczekuję z mniejszą uwagą pilnując czasu. Nawet pompy ciepła już nie są tak popularne. Ludzie zgłupieli nie z własnej winy i nie wiedzą jak planować. Nie wiem jak można jeszcze ufać temu sprzedawcy garnków zwanym Premierem?
Każdy następny musi być lepszy, nawet jak ja bym nim został
jak popierasz auta EV to cie raczej naród nie wybierze - przynajmniej nie w tych wyborach jeszcze.... Ale kibicuję i głos oddam jak będzie na karcie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Musk rozdawał Roadstery i kurde mógłby nas teraz wykupić. Mieszka co prawda, jak Gomółka w bloku ( On w kontenerze).. I wali pewnie do kuwety? A może Go nawet podłączyli do kanalizy? Nieważne... Ale ludzie uwierzyli "dziwakowi" !
Mordę mam spaniela, to mi też powinni zaufać?
Moje hasło wyborcze :
Obiecuję - " Państwo Rodzinie sfinansuje zakup samochodu".

Jakiej rodzinie, jaki samochód i jakie Państwo, to się dowiecie po wyborach.

Bronek

Pionier e-mobilności
Gówno kupiłeś gówno masz. Zamiast pompy trzeba było kupić Tesle.
Albo nauczyć się reklamować, np, zdjęcie gołej laski obok pompy? A raczej po nazwie, to zdjęcie małpy

krzyss

Pionier e-mobilności
Gdziekolwiek spojrzeć, wszędzie jest oszustwo. I tak we wszystkim. Cokolwiek kupujemy, zawsze próbują nas oszukać. Musk już dawno przestał dbać o swoją reputację. Nawet jeśli spojrzeć na wczorajszą aktualizację na Twitterze, gdzie zakazał czytania więcej niż określonej liczby postów dziennie.
Zamrożenie cen energii nie zadziała, więc trzeba szukać alternatyw. Na przykład kupiłem nawet pompę ciepła Aquamonkey, aby zaoszczędzić pieniądze.
I kupiles zlom, nie polecam tych pomp, pauja sie i nie daja ciepla. Chodza pogloski ze firma ma zbankrutowac, Elon o tym pisal ?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Gówno kupiłeś gówno masz. Zamiast pompy trzeba było kupić Tesle.
Albo nauczyć się reklamować, np, zdjęcie gołej laski obok pompy? A raczej po nazwie, to zdjęcie małpy
Wodnamałpa... Aleksander Fredro już o tym pisał! "Małpa w kąpieli" :)

Piter

Posiadacz elektryka
Poradnik jak czytać fakturę i przykładowe rozliczenie prosumentów w różnych wariantach w załączeniu… bułka z masłem 🤷‍♂️ witamy w 🇵🇱

Attachments

• enea_jak_czytac_fakture_poprawiony.pdf
    775,7 KB · Liczba wyświetleń: 150
  • przykladowe-rozwiazania-rozliczen-prosumentow_1607.pdf
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 857

Michal

Moderator
I kupiles zlom, nie polecam tych pomp, pauja sie i nie daja ciepla. Chodza pogloski ze firma ma zbankrutowac, Elon o tym pisal ?
Nie cytuj takiego syfu, bo później admin usuwa taki spam, a Twój cytat zostaje. Ja zgłaszam jako spam i koniec. Nie ma co się angażować w komentarze nawet.