zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Cav

Pionier e-mobilności
gdyby nie samochód to by styknęło prawie .
Ale o samochodach wiedziałeś, że będą.
Niedobór był ok 4000 kWh w 2022 ale pompa od końca lata , więc weźmie swoje .
Nie musi byc pokrycia w 100% Nie zawsze mozna i nie zawsze trzeba i tak sie opłacało.
Czy gaz tańszy ??? Ale po moich wyliczeniach to z gazem ok 1500 zł placilem wiecej jak z pompą rok do roku na normalnych jeszcze zasadach .
Minus koszt pompy.
A to dość drastycznie zmienia wyliczenia.
Teraz to trudno kalkulować .
Mam wybór ,i zobaczymy co te ćwoki wymyslą ?
Teraz to już nie masz wyboru, musiałbyś dorzucić trochę kWh w pv.

Ale ja właśnie mam dylemat, chcę zainstalować kolejną klimę w celu grzania i też się właśnie zastanawiam czy to ma sens.....

Bronek

Pionier e-mobilności
9,8 kWp to 20% za magazyn na starych zasadach

Był Leaf , i tzw G 12AS gdzie z racji burdelu liczyli mi w nocy i w tanim dziennym połowe ceny pradu od całośćjaką zużywałem , a nie tylko od nadwyzki do roku ub., bo poprzednio była G11 a nie G12 i im sie w Energii pierdzieliło. A powinni od nadwyżki z ub roku a tej nie było jak wyliczyć . To miałem prąd za 50% !!!! przez 2 lata !!!
Potem zabrali po 2ch latach G12AS nie zgodnie z ustawami ?? ale nie było jej w ofercie Umowa mi wygasła . i kwita Nie do przejścia temat
Zrobiłem fotowoltaikę i miałem juz dwa elektryki w garażu

20% za magazyn na starych zasadach 9,8 kWP
Na dach mi nie wejdzie za wiele więcej ok 5 kWp+??), a aby sie opłacało 30% za magazyn to trzeba ostro powiekszyć . Nie mam miejsca na tyle..

Jak jest kasa to fotowoltaika sie zawsze jako tako opłaca . Natomiast pompa , samochód itd , to kwestia komfortu , ekologii a nie zawsze optimum

PS POMPA jako wyraz zabezpieczenia jak ruskie zaczeli wojować a potem zakręcili kurek i ucieczka z kasą przed inflacja w coś w miare sensownego .
TmXp tez ucieczka ale bez sensu ;-) Nie wiem co będzie ??? Zobaczymy . Rozbudowa dach/ziemia ??? Magazyn ??? Gaz ??? ChGWie

Last edited:

aadamuss

Posiadacz elektryka
Kwestia czasu :) Ostatnio wzrost cen/pensji wywraca wszystko do góry nogami. Każdy chciałby wyższej pensji ale podniesienie cen dla klienta to wejście w próg bólu który zmniejszy ilość klientów. Już w budowlance ceny spadły i wykonawcy narzekają na konkurencję która zaniża ceny żeby mieć robotę.

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas po pierwszym roku było oszacowane ile potrzebujemy, wychodziło z pobieżnych szacunków że braknie około 3000 kWh. No to dołożyliśmy te 3 kWP na dach. W następnych sezonie się okazało że po sezonie zostaje mi na magazynie prawie 3500 kWh. Może mniej ładowania było z domu, może produkcja lepsza, może zima była lekka, a może nawyk oszczędzania wszedł nam w krew. Teraz patrząc na całość wypada wrócić z powrotem do g11 aby było mniej kombinacji z rachunkami. I tak niespecjalnie teraz przestrzegam nawyków używania sprzętów energochlonnych w odpowiednich godzinach. Wyjątkiem od tej reguły jest samochód. W domu wszystko jest na prąd, nawet urządzenia do obróbki trawy, pilarki do drewna, jednym słowem wszystko.
Przed sekundą skończyłem rozmowę z BOK PGE i wniosek zmiany taryfy został już zlecony. Nawet nie wiedziałem że się to da zrobić przez telefon. Oczywiście wniosek nie jest tożsamy ze zmianą, poprzednio czekałem na realizację prawie 6 miesięcy, teraz pewnie będzie podobnie.

Attachments

• IMG_8743.jpg
    IMG_8743.jpg
    111,5 KB · Liczba wyświetleń: 29
  • IMG_8744.jpg
    IMG_8744.jpg
    99,7 KB · Liczba wyświetleń: 29
Last edited:

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Ja mam G11 ale jeżeli dobrze rozumiem to po przekroczeniu limitu 2/3000 kWh to i tak wszyscy płaca tyle samo niezależnie od taryfy? PGE obrót
IMG_9735.jpeg

consigliero

Pionier e-mobilności
No a w moim przypadku do zapłaty są tylko koszty stałe

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Za prąd owszem ale nie za dystrybucje.
Takie czasy -- żeby zrozumieć rachunek za prąd to dwa fakultety, studia techniczne, biznesowe i może jeszcze jakiś kurs 6 miesięczny.
Skoro już temat jest to: od czego zależą opłaty za dystrybucję? jak rozumiem to po części z częstotliwości rachunków a czy jest jeszcze jakiś warunek?

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Takie czasy -- żeby zrozumieć rachunek za prąd to dwa fakultety, studia techniczne, biznesowe i może jeszcze jakiś kurs 6 miesięczny.
Skoro już temat jest to: od czego zależą opłaty za dystrybucję? jak rozumiem to po części z częstotliwości rachunków a czy jest jeszcze jakiś warunek?
Masz tez opłatę od ilosci kWh i tutaj zwykle w G12 masz droższa w strefie dziennej i tańsza w nocnej, natomiast w G11 oczywiscie jedna taka sama, dlatego nawet przy równych cenach prądu możesz w G12 zaoszczędzić

Najnowsze dyskusje