Zamówienia i odbiory

Olecki

Pionier e-mobilności
Jak bym nie liczył to 2400 nie wychodzi mi poniżej 2k 😁
Nie zapominaj, że sama ładowarka to nie koniec kosztów, bo trzeba to zainstalować.
Czyli odpowiedni kabel, zabezpieczenia i najlepiej spec z uprawnieniami.
Mi udało się zdobyć wallboxa Defenzo AC22 w dobrej cenie, rozbudowa instalacji pod niego wyszła prawie 50% jego wartości.
Skończyło mi się miejsce w skrzynce bezpiecznikowej na dołożenie sub-licznika (auto na firmę) i odpowiedniego zabezpieczenia, więc doszła nowa skrzynka, a że chciałem mieć to wszystko ładnie schowane pod tynkowo to kosztowało ciut więcej.
Idąc trybem ekonomicznym, instalując natynkowo i bez smart-licznika mógłbym te koszty obciąć o połowę, ale tym razem nie chciałem iść na skróty.
I tak na razie mam wallboxa przyciętego do 7kV, bo przyłącz do domu mam standardowe 11kV.
Przecież najpierw spytał się o coś polecanego na forum a tu modeli nie ma zbyt dużo. Za to na aliexpres można wybierać i przebierać. Koszty instalacji to zupełnie osobny temat związany zarówno z wygodą jak i bezpieczeństwem użytkowania. Gdzieś na forum opisałem dokładnie montaż u siebie z wyceną wszystkich materiałów (robocizna w moim wykonaniu)

1. Zaczynając od francuskiej firmy - wysyłka z Francji, 2-letnia gwarancja na terenie EU, 22kW za 2040

2. No to może pierwszy chińczyk: jest kilka wersji do wyboru, najtańszy 11kW bez wyświetlacza za 1215, wypasiony 22kW z wyświetlaczem, kartami RFID i Wi-Fi 1746 (+cło)

3. Kolejny chińczyk, ichnia marka premium, wysyłka z Francji cena 1561, wysyłka z Chin 1471 + cło

4. I kolejny chińczyk, cena od prostego 11kW za 1217 do 22kW na wypasie za 1819 (+cło)

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Ja mam taką.

Stacja ładowania samochodu Vestel EVC04-AC11SW-T2P

Z kablem 5m z kartą, lub sterowaniem z apki, z możliwością sterowania przez HA.
Ma zintegrowane zabezpieczenie.
co to znaczy że ma zintegrowane zabezpieczenia? Chcę podłączyć wallboxa wychodząc bezpośrednio z skrzynki z ulicy, czyli po drodze muszę dodać bezpiecznik itp. .. Szykam takiego słupka pod wallboxa gdzie mi to się ładnie zmieści i nie będzie widać lub coś z wszystkimi zabezpieczeniamia

Olecki

Pionier e-mobilności
co to znaczy że ma zintegrowane zabezpieczenia? Chcę podłączyć wallboxa wychodząc bezpośrednio z skrzynki z ulicy, czyli po drodze muszę dodać bezpiecznik itp. .. Szykam takiego słupka pod wallboxa gdzie mi to się ładnie zmieści i nie będzie widać lub coś z wszystkimi zabezpieczeniamia
Na samym słupku Ci się to nie zmieści wszystko, najlepiej umieścić to w skrzynce lub rozdzielnicy budowlanej. Przy czym zgodnie ze sztuką na zewnątrz powinien być sam wallbox a różnicówka powinna być w rozdzielnicy z której poprowadzone masz obwód do wallboxa. Ja to zrobiłem tak.
Te zintegrowane zabezpieczenia to może znaczyć to co marketingowcom ślina przyniesie na język, solidnym zabezpieczeniem jest różnicówka typu B która kosztuje od 700-800 stówek do około 4k, zależnie od firmy.

Cav

Pionier e-mobilności
na razie mam wallboxa przyciętego do 7kV, bo przyłącz do domu mam standardowe 11kV.
Ale 11 kW na jednej fazie?
Albo te 7 kW na wallboxie to 10 A, na 3 fazach?
Bo jeśli nie, to te dwie rzeczy stoją ze sobą w sprzeczności....

Jobski

Fachowiec
Cav widziałeś wallboxy mocniejsze niż 7kW jednofazowe?
i tak samo dom z przyłączem jednofazowym?

Mariano

Nowy na Forum
20230619_132843.jpg
Przyglądam się dyskusji i trochę się pogubiłem....
Za miesiąc zapewne odbiorę moje długo wyczekiwane NiroEV
Planuję zakupić Zencara 11kw, wyprowadziłem gniazdko siłowe przed garaż....
Planuję tzw,, cegłą,, Zencara ładować auto, nie kupuję żadnych Wallboxów i nagle czytam , że to jest złe rozwiązanie...

P.S statek wypłynął z Korei 14 czerwca- jak myślicie kiedy auto będzie do odbioru? 😉

mimx

Fachowiec
Ja się nie znam. Od miesiąca ładuję Zencarem 11kW jako głównym źródłem prądu i nic nie wybuchło. Skręciłem go na 12A, bo po dodaniu czajnika, zmywarki, pralki i suszarki, mógłbym przekroczyć moc umowną w domu

U mnie do odbioru był po 9 tygodniach od wypłynięcia.

Jobski

Fachowiec
Pierwotnie miałem plan taki jak wy, złącze trójfazowe w garażu i odpowiednia cegła.
Ale pojawiła się okazja na wallboxa w dobrej cenie i plany się zmieniły.
Wydaje mi się, że wallbox i cegła trójfazowa spełniają się równie dobrze w roli ładowarki.
Ale w przypadku ładowania na zewnątrz to jednak bym zainwestował w wallboxa.

Moje stanowisko tak się prezentuje
IMG_20230513_151401854_DxO.jpg

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Na samym słupku Ci się to nie zmieści wszystko, najlepiej umieścić to w skrzynce lub rozdzielnicy budowlanej. Przy czym zgodnie ze sztuką na zewnątrz powinien być sam wallbox a różnicówka powinna być w rozdzielnicy z której poprowadzone masz obwód do wallboxa. Ja to zrobiłem tak.
Te zintegrowane zabezpieczenia to może znaczyć to co marketingowcom ślina przyniesie na język, solidnym zabezpieczeniem jest różnicówka typu B która kosztuje od 700-800 stówek do około 4k, zależnie od firmy.
było takie coś: https://legrand.pl/produkty/stacje-...slupek-do-montazu-stacji-ladowania-do-podloza

Chce aby było estetycznie, zastanawiam sie teraz nad jakimś ozdobny mini murkiem w którym mógłbym schować te zabezpieczenia. Co sądzisz? Wszystko musi być na zewnątrz, czyli na podjeździe musze zabezpieczyć wszystko