2023.26

Pepek

Posiadacz elektryka
U mnie nadal 2023.20.9. Trochę gubię się z tymi numerkami softu. Czy dlatego mam XXXX.20.XX bo mam wersję RWD ?
Dzisiaj sprawdzałem i napisane jest że ostatnie sprawdzanie aktualizacji było 24 lipca. Czy samo mi sie odświeży czy jakoś to wymusić. Nie piszcie tylko że przez rolki, ten reset chyba nie służy do tego. Jest inny sposób czy czekać aż samo się zrobi.
Mam RWD i mam 2023.26.1, ale potem wstrzymali to, bo ponoć jakieś babole tam są większe - na razie jak coś żyję. :p
W tle wgrały mi się za to nowe mapy, ale ostatnią datę sprawdzenia aktualizacji mam 21.07, więc już dość długo nie sprawdzało (a restart z rolek był 23.07, więc to tak nie do końca jest prawda, że restart zawsze wymusza sprawdzenie).

piotrazz

Posiadacz elektryka
Mam RWD i mam 2023.26.1, ale potem wstrzymali to, bo ponoć jakieś babole tam są większe - na razie jak coś żyję. :p
W tle wgrały mi się za to nowe mapy, ale ostatnią datę sprawdzenia aktualizacji mam 21.07, więc już dość długo nie sprawdzało (a restart z rolek był 23.07, więc to tak nie do końca jest prawda, że restart zawsze wymusza sprawdzenie).
A jesteś w zasięgu Wifi, gdy robisz restart?

piotrazz

Posiadacz elektryka
Wifi nie ma wpływu na sprawdzanie dostępności aktualizacji.
W moim przypadku - oba auta reagowały na połączenie z usługą aktualizacji po restarcie i w zasięgu sieci Wifi (sprawdzanie z auta - nie z aplikacji). Czytałem jakiś wpis sugerujący, że to aplikacja mobilna inicjuje/sprawdza czy jest dostępny update. Pewnie wówczas czy jest w zasięgu Wifi - czy nie - nie ma znaczenia.

ciastek

Pionier e-mobilności
W moim przypadku - oba auta reagowały na połączenie z usługą aktualizacji po restarcie i w zasięgu sieci Wifi
U mnie restart czasem pomaga wymusić sprawdzenie dostępności aktualizacji. Nie zauważyłem jakiejkolwiek zależności od połączenia wifi.
Czytałem jakiś wpis sugerujący, że to aplikacja mobilna inicjuje/sprawdza czy jest dostępny update.
Może też to robi, tak jak samochód. Wątpię, by tak było, gdyż nigdy mi się nie zdarzyło, by aplikacja poinformowała o dostępności aktualizacji, o której samochód jeszcze nie wiedział.
Ogólnie aplikacja rzadko informuje mnie o dostępności aktualizacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Też tak miałem ale kiedys to co kilkanaście dni potrafiło coś istotnego przychodzić. Teraz jestem cierpliwy, mniej ufny i wiem, że już spektakularnych ulepszeń będzie mniej.
Spokojnie każdy dostanie co ma dostać..

piotrazz

Posiadacz elektryka
To może doprecyzuję żeby nie wywoływać zamieszania. Zauważyłem u siebie na przykładzie obu pojazdów, że by wymusić sprawdzenie aktualizacji musi minąć minimum 24h od ostatniego sprawdzenia, wówczas po połączeniu z WiFi robię restart z rolek i za każdym razem to działa u mnie.

Powodem dlaczego mi nie sprawdza na LTE po restarcie jest fakt, że proces logowania do sieci LTE i zestawienia połączenia internetowego trwa kilka minut. Sprawdziłem empirycznie, że przez to, że połączenie z internetem po sieci WiFi szybciej startuje niż LTE dlatego po restarcie można ten proces z sukcesem wykonać.

Zgadzam się z Wami, że auto łączy się z internetem po sieci LTE i z pewnym interwałem sprawdza dostępność aktualizacji.