Dylemat zakupowy TM3 vs TMY

inter

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności

miksell

Posiadacz elektryka
Prawdopodobnie będe zamawiac TMY.
Zastanawiam sie teraz jeszcze nad takimi sprawami:

Obecnie na stocku TMY sa w sensownych cenach.
- czy jest sens domówić koła zimowe?
- czy jest sens brać hak? (nigdy nie używałem ale może... )
- czy jest sens brac koła 20''
- czy brac wallboxa teslowego, czy może lepiej cos inego. Wallbox będzie zamontowany na zewnątrz - nie mam garażu :/

Czy jest ktoś kto jeździ TMY i ma jeszcze TM3 HL, i mógłby powiedziec, że woli HL i czemu?

Pabloss

Posiadacz elektryka

- czy brac wallboxa teslowego, czy może lepiej cos inego. Wallbox będzie zamontowany na zewnątrz - nie mam garażu :/

Czy jest ktoś kto jeździ TMY i ma jeszcze TM3 HL, i mógłby powiedziec, że woli HL i czemu?
Kupowałem na koniec marca 2023 r. i moim zdaniem:
- czy jest sens domówić koła zimowe? - nie wiem ja kupowałem oryginały felgi i opony, czujniki od gościa z FB. Wszystko po zakupie OK
- czy jest sens brać hak? (nigdy nie używałem ale może... ) -teraz bym brał, ale u mnie cena nie pozwalał na to.
- czy jest sens brac koła 20'' - w mojej opini nie
- czy brac wallboxa teslowego, czy może lepiej cos inego. Wallbox będzie zamontowany na zewnątrz - nie mam garażu :/ - ja po namyśle i dyskusji na forum wziąłem Wallboxa Tesli.

Jaceq

Pionier e-mobilności

Te w Tesli mają cenę "normalną". Da się kupić taniej ale trzeba poszukać i się pofatygować. Jeśli domówisz w Tesli, odbierzesz razem z autem a nawet Ci je pewnie założą. Sam zdecyduj czy wygoda, czy ekonomia ;)
Haka używa się do:
  • ciągnięcia przyczepy (kempingowej, z łódką, motocyklem, górą piachu itp),
  • bagażnika rowerowego.
Jeśli stosujesz któreś z powyższych to warto Jeśli zamawiać dla samego "mania" to znam lepsze sposoby spożytkowania 6 tys. PLN. Dodatkowo wg mnie nieco oszpeca to auto (wycinają dziurę w zderzaku). Jakby co zdaje się, że można zamówić w dowolnym momencie i Ci założą. Dotyczy tylko TMY.
Wg mnie nie warto bo auto będzie twardsze. A i tak zawieszenie w TMY do miękkich nie należy. Za to niewątpliwie niższy profil fajnie wygląda. Znów musisz sobie odpowiedzieć sam co wolisz ;-)
Ja bym brał Teslowego. Z tego co wiem (nie mam..) spełnia normy montażu na zewnątrz. Dodatkowo możesz tam ustawić, że tylko Twoje auto będzie mogło się tam ładować więc nikt Ci się podstępnie nie podepnie.
Moim zdaniem sprawa będzie się sprowadzać do pozycji za kierownicą. W TMY masz wyższą pozycję, jak to w SUV-ie, w TM3 siedzisz dość nisko. Reszta to będą niuanse. No bo co z tego, że ktoś Ci napisze, że woli TM3 HL bo ma wentylowane siedzenia, skoro powiedzmy, że Ty wolisz siedzieć wyżej.

miv

Posiadacz elektryka
Z tym siedzeniem nisko w TM3 nie jest aż tak źle jak straszą. Przymierzałem się do HL w niedzielę i można podnieść sporo do góry, więc nie jest tak, że siedzisz "na jezdni". Najlepiej samemu spróbować.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Z tym siedzeniem nisko w TM3 nie jest aż tak źle jak straszą. Przymierzałem się do HL w niedzielę i można podnieść sporo do góry, więc nie jest tak, że siedzisz "na jezdni". Najlepiej samemu spróbować.
Nie zamierzałem nikogo straszyć. W TM3 siedzi się niżej, w TMY wyżej. Po prostu. Dla jednego będzie to OK, dla drugiego za nisko, dla trzeciego za wysoko ;-) Tak jak piszesz - trzeba się samemu przymierzyć do obu i wybrać co bardziej pasuje. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :)

inter

Pionier e-mobilności
Te w Tesli mają cenę "normalną". Da się kupić taniej ale trzeba poszukać i się pofatygować. Jeśli domówisz w Tesli, odbierzesz razem z autem a nawet Ci je pewnie założą. Sam zdecyduj czy wygoda, czy ekonomia ;)

Haka używa się do:
  • ciągnięcia przyczepy (kempingowej, z łódką, motocyklem, górą piachu itp),
  • bagażnika rowerowego.
Jeśli stosujesz któreś z powyższych to warto Jeśli zamawiać dla samego "mania" to znam lepsze sposoby spożytkowania 6 tys. PLN. Dodatkowo wg mnie nieco oszpeca to auto (wycinają dziurę w zderzaku). Jakby co zdaje się, że można zamówić w dowolnym momencie i Ci założą. Dotyczy tylko TMY.

Wg mnie nie warto bo auto będzie twardsze. A i tak zawieszenie w TMY do miękkich nie należy. Za to niewątpliwie niższy profil fajnie wygląda. Znów musisz sobie odpowiedzieć sam co wolisz ;-)

Ja bym brał Teslowego. Z tego co wiem (nie mam..) spełnia normy montażu na zewnątrz. Dodatkowo możesz tam ustawić, że tylko Twoje auto będzie mogło się tam ładować więc nikt Ci się podstępnie nie podepnie.

Moim zdaniem sprawa będzie się sprowadzać do pozycji za kierownicą. W TMY masz wyższą pozycję, jak to w SUV-ie, w TM3 siedzisz dość nisko. Reszta to będą niuanse. No bo co z tego, że ktoś Ci napisze, że woli TM3 HL bo ma wentylowane siedzenia, skoro powiedzmy, że Ty wolisz siedzieć wyżej.
W nowej 3 można hak zamówić, w póżniejszym terminie.

ypl

Pionier e-mobilności

Moim zdaniem koła zimowe kupisz taniej poza teslą, olx albo allegro, ja kupiłem z ogłoszenia od nas z forum. Jeżeli potrzebujesz hak to bierz, jeżeli nie potrzebujesz to nie ma sensu za zapas brać. Nie brałbym 20 calowych kół, tesla to i tak nie jest auto na widok którego kopara opada, więc zdecydowanie 19 calowe, będziesz miał większy zasięg i większy komfort. Ja mam wallboxa teslowego i drugi raz bym taki kupił, otwieranie klapki z przycisku bardzo ułatwia życie. TM3HL vs TMY to już sam musisz zdecydować.