jeszcze sa metalowodorki - ale nie sledze postepow w tej materiiNa razie nie widzę jakiegoś skoku technologicznego w tej dziedzinie, sprężyć i trzymać w butli albo schłodzić do niewyobrażalnie niskich temperatur.
Gdzie są statki i samoloty w tej 'grze'?
dzieje sie ale po cichuWodór czy coś innego, droga jeszcze daleka...
Nie tak samo. Eksploatacja elektryków daje solidne oszczędności na paliwie, a subwencje są dodatkową zachętą. W przypadku wodorowców koszty są na każdym etapie wysokie, a subwencja jest jedyną zachętą do zakupu (ewentualnie też mity i manipulacje o wspaniałości technologii wodorowej)Elektryczne tak samo - gdyby nie sowite dofinansowania zakupu elektrycznych autobusów, miasta by nie były tak skore do ich zakupu.
Jeszcze były jakieś magiczne dyski ala CD-ROM do przechowywania wodoru ale z tego co wiem to rząd US uznał to za oszustwo i zablokował jakoś tą technologię. Niestety tak jak napisałem, wodór != benzyna, nawet przy tankowaniu bywa problematyczny bo zdarza się, że sprężarki na stacjach nie wydalają i nie są w stanie dobić zbiornika paliwem.jeszcze sa metalowodorki - ale nie sledze postepow w tej materii
aczkolwiek w 2016 w polsce powstal samochod wodorowy z takimi zbiornikami (AGH+WAT)
niestety nie udalo mi sie zadnych szczegolow wyciagnac - odbilem sie od biura patentowego
otoz nie do konca - sa juz przydomowe stacje ktore *na razie" dzialaja jako bufor bateryjny do solarow - jak jest slonce to elektrolizuja wodor i wciskaja go do butli, a jak nie ma slonca to z wodoru produkuja prad do zasilania domuNo i jest jeszcze jeden aspekt, który mnie zniechęca. To H2 jest mokrym snem wszelkiej maści koncernów, bo samemu sobie wodoru nie wytworzysz.
Zgoda, oba się nie opłacają, ale wodorowe bardziej ;-)Nie tak samo. Eksploatacja elektryków daje solidne oszczędności na paliwie, a subwencje są dodatkową zachętą. W przypadku wodorowców koszty są na każdym etapie wysokie, a subwencja jest jedyną zachętą do zakupu (ewentualnie też mity i manipulacje o wspaniałości technologii wodorowej)
ciezko mi ocenic bo to jest dosc indywidualne - koles z filmu zabulil za to 100 tys € i dostal 50% dofinansowania od panstwa (czyli efektywnie zaplacil 50 tys €)A jak oceniasz rzeczywistą efektywność kosztową tego rozwiązania.
Troche szczegółów technicznych. Tego rozwiązania domowego z magazynowaniem energii w wodorze. System składa sie zA jak oceniasz rzeczywistą efektywność kosztową tego rozwiązania.