vwir

Pionier e-mobilności
Ale nadal 12 MILIONÒW ludzi razem z nieletnimi pracuje w półniewolniczych warunkach
...żeby wydobywać kobalt używany przede wszystkim do rafinacji ropy naftowej. Jak na razie więcej kobaltu zużywa się do tego celu niż do produkcji baterii do samochodów elektrycznych.

daniel

Señor Meme Officer
...żeby wydobywać kobalt używany przede wszystkim do rafinacji ropy naftowej. Jak na razie więcej kobaltu zużywa się do tego celu niż do produkcji baterii do samochodów elektrycznych.
Możesz dać źródło tej informacji?

vwir

Pionier e-mobilności
Muszę znowu poszukać, ale jeśli dobrze pamiętam liczby to było 22% na odsiarczanie ropy naftowej i 20% na baterie do EV. Przy czym to pierwsze jest bezpowrotnie tracone, a drugie dzięki recyklingowi będzie wiecznie w użyciu (nie zużywa się).

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Lobby elektryczne wciąz obrzydza ropę naftową jak sie tylko da. :)
Kobalt jest do przeróbki ropy używany jako katalizator i jako taki w teorii nie zużywa się wcale, w praktyce jednak musi być uzupełniany, bo wszystko czego używamy powolutku się "ściera"
Najwięcej kobaltu idzie do baterii, później elektronika, następnie stopy metali. Kobalt jako katalizator to moze 10% wydobycia, ale te 10% to wciaz nie tylko ropa ale też kataliza innych procesów.

p.s. znalazłem:
Screenshot 2024-01-15 at 12-14-47 Global cobalt consumption by end-use industry 2017. After De...png

To wykres z 2019 roku, dane pewnie starsze niz 2017, od tego czasu zużycie kobaltu do baterii szybko rośnie
p.s. 1 Nowsze dane (katalizatory juz tylko 3% bo one nie rosna a baterie tak)

Screenshot 2024-01-15 at 12-31-25 Cobalt demand global share by application 2022 Statista.png

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
@cojestdoktorku

Tak właśnie mi się wydawało, że proporcje nie będą korzystne. Niemniej kobalt wykopuje się raz, a potem wraca. Z ropą tak się nie zrobi. Wykorzystywanie prawie że niewolniczej pracy ludzi jest oczywiście okropne. Ale okropne były i są też wojny w których walczono o surowce. Poza tym przejście na energię odnawialną jako całość zmniejszy wydobycie materiałów i będzie lepsze dla środowiska. Mam przypomnieć jak w Zatoce Meksykańskiej palił się ocean? Trochę to zabawne, że ktoś wytyka słomkę w u kogoś w oku, a nie widzi belki w swoim.
Jeśli chodzi o niewolniczą pracę to nie zaprzeczam, że istnieje, ale wątpię, że wydobycie zwiększa się w ręcznych kopalniach vs takich w których pracują maszyny. Jednak z jakiegoś powodu te maszyny wymyślono.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Ależ ja tylko w temacie do tego gdzie używa się kobaltu, a zupełnie nie miałem zamiaru dyskutować ze ropa lepsza, albo ze kobaltowe niewolnictwo jest złe - choc tu akurat uwazam ze to wina "czystego" nieskażonego socjalizmem kapitalizmu i ze ten temat ma niewiele wspólnego z tym czy powinnismy miec samochody elektryczne czy spalinowe

nabrU

Moderator
Spędziłem w DRC rok mojego życia i story z małymi murzyniątkami grzebiącymi rękami w ziemi nie jest ani pro-EV ani anty-EV (jak z resztą wszystko w tym życiu). Może kiedyś opowiem więcej...

kalotz

Zadomawiam się
@cojestdoktorku

Tak właśnie mi się wydawało, że proporcje nie będą korzystne. Niemniej kobalt wykopuje się raz, a potem wraca. Z ropą tak się nie zrobi. Wykorzystywanie prawie że niewolniczej pracy ludzi jest oczywiście okropne. Ale okropne były i są też wojny w których walczono o surowce. Poza tym przejście na energię odnawialną jako całość zmniejszy wydobycie materiałów i będzie lepsze dla środowiska. Mam przypomnieć jak w Zatoce Meksykańskiej palił się ocean? Trochę to zabawne, że ktoś wytyka słomkę w u kogoś w oku, a nie widzi belki w swoim.
Jeśli chodzi o niewolniczą pracę to nie zaprzeczam, że istnieje, ale wątpię, że wydobycie zwiększa się w ręcznych kopalniach vs takich w których pracują maszyny. Jednak z jakiegoś powodu te maszyny wymyślono.
Zara zara zaraz, chceszmi powiedzieć, że przechodząc calkowicie (w niewiadomo jakiej bajce) na odnawialne źródła energii, czyli potrzebując WIĘCEJ baterii, a więc WIĘCEJ surowców, nie trzeba będzie kopać po WIĘCEJ kontrowersyjnego produktu?!🤦‍♂️