Michal

Moderator
Czy do darmowego parkowania na miejskich parkingach konieczna jest jeszcze naklejka EE?
Wystarczy zielona tablica rejestracyjna, ale uwaga na prywatne parkingi udające te miejskie - tam nie ma nic za darmo.

danielm

Pionier e-mobilności
Nie musi byc tablicy, ale warto jakoś oznaczyć. Elektryk to elektryk, ale nie kazdy kontroler wie lub nie ma on line dostępu i szkoda czasu na odkręcanie opłaty
tak ale odpowiedzialność za prawidłowe rozpoznanie auta elektrycznego jest zrzucona na kontrolera. a w niektórych miastach za niepoprawne wystawienie wezwania do zapłaty kontrolerzy dostają kary finansowe. więc będąc złośliwym moge Tesli przykleić fejkową rure wydechową i kontroler powinien wiedzieć że wszystkie tesle są elektryczne. a w praktyce jest z tym problem bo skąd mam wiedzieć czy ta Kona to spalina, hybryda czy elektryk, zwłaszcza gdy zaczynamy widywać hybrydy na zielonych tablicach.

krzyss

Pionier e-mobilności
a gdzie jest najlepiej pod kątem "atrakcji" w postaci dobrego jedzenia etc? Bo czasem może lepiej spędzić półtorej godziny na ładowarce i zjeść porządny obiad, niż przez 40 minut chodzić wkółko samochodu :)
w Mławie nic nie ma, mała stacja i taki parking dla tir. Jesli chodzi o jedzenie to chyba Pawliki lepsze, tam masz stacje Orlenu.

Ciechan

Fachowiec
te darmowe parkowania są we wszystkich miastach w strefach płatnego parkowania, czy tylko Warszawa?
to samo pytanie o buspasy - można wszędzie czy to decyzja samorządu?

krzyss

Pionier e-mobilności
7 osób to chyba warunek dla spalinowego na buspasie
O ile mi wiadomo, w Krk nie ma ograniczeń dla EV co do ilości osób
Sam juz nie wiem, gdzies mi sie obilo o uszy ze w Krakowie wprowadzili zapis o minimalnych osobach w EV na bus pasie… ale nie jestem pwien.