2024.8

pawcjo

Posiadacz elektryka
Ciekawe czy matrixy w starym TM3/Y okażą się lepsze niż Highlandzie
Udało mi się zrobić dokładne porównanie świecenia świateł w Y i 3H. Oczywiście wycinanie to jeszcze inna kwestia, ale samo świecenie jest na korzyść nowszego egzemplarza.

Attachments

• 20240319_220202.jpg
    20240319_220202.jpg
    547,8 KB · Liczba wyświetleń: 60
  • 20240319_220049.jpg
    20240319_220049.jpg
    605,5 KB · Liczba wyświetleń: 59
  • 20240319_215959.jpg
    20240319_215959.jpg
    604,5 KB · Liczba wyświetleń: 59
  • 20240319_215817.jpg
    20240319_215817.jpg
    681,6 KB · Liczba wyświetleń: 59

ypl

Pionier e-mobilności
Udało mi się zrobić dokładne porównanie świecenia świateł w Y i 3H. Oczywiście wycinanie to jeszcze inna kwestia, ale samo świecenie jest na korzyść nowszego egzemplarza.
A które są z którego? Jak dostanę update to spróbuję zrobić porównanie ygrek adaptacyjne do bmw serii 5 g31 adaptacyjne.

slaveq

Pionier e-mobilności
No i ma, przejechałem się i działa to nawet dobrze. Był szron na szybie więc przez pierwsze 500 metrów mi wyświetlało komunikat, że automatyczne światła drogowe niedostępne i żebym używał ich ręcznie.

Z dodatkowych ciekawych poprawek to nowe wskaźniki kierunków - jak dla mnie większe i czytelniejsze. Nowe menu WiFi i Bluetooth - widać, że chcą ujednolicić wszystko i dobrze.

W changelog nie ma wzmianki o poprawkach wycieraczek niestety.

Pięknie, pierwsze auta z matrycami wyjechały na drogi chyba dokładnie trzy lata temu :).

//EDIT widzę jeszcze jedno dziwne zachowanie - jak jest jasno od latarni i włączę długie to się nie włączają od razu dopiero jak się zrobi ciemno ALE jeśli wjadę znowu w jasny obszar to się same nie wyłączają. To by było już w ogóle ekstra jakby to tak działało.

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
2024.8.4 pozwala jechać na Autopilocie (Autosteer) 10 km/h ponad limit niezależnie od wartości opcji "ustaw prędkość". Czyli pozbyli się buga z 2023.32, który uniemożliwiał to przy wartości "aktualna prędkość". I przywrócili zgodność z instrukcją.
giphy.gif

Jest nowy bug, na szczęście mniejszy. A może celowe działanie.
Korzystając z opcji "aktualna prędkość", na drodze z wymuszonym ograniczeniem jak powyżej, jadąc ponad limit (np. 61 na 50), po włączeniu Autopilota (Autosteer) prędkość ustawiana jest na 50 MAX, mimo że można później rolką podciągnąć do 60 MAX.

Więc teraz procedura Autopilota w mieście to włączyć Autosteer, wyłączyć światła drogowe, pokręcić rolką, w wolnej chwili wyłączyć auto wycieraczki. Cieszę się, że nareszcie można to wszystko zrobić, lecz obawiam się, że Tesla nie pozbyła się tendencji do wymuszania.

cooler

Pionier e-mobilności
Mam i ja :)
Co ciekawe kręcąc film z działania świateł byłem świadkiem jak na zakręcie młody chłopak stracił panowanie nad dostawczakiem i wyrżnął do rowu.

Ludzie w szoku po wypadku mają naprawdę pomylone priorytety: gość wyszedł przez drzwi do góry (leżał na boku w rowie kołami prawie do góry (ja wzywałem służby) po czym chciał wejść z powrotem żeby wyłączyć światła. Dopiero jak nawrzeszczałem na niego i kazałem stać obok mego auta bo zaraz odpuści adrenalina i będzie wył z bólu (potem tak było) to się uspokoił i nie robił już głupot, które po kolei mu zbijałem (że się przesiądzie do innego auta i będzie rozwoził paczki dalej). Oczywiście jak już przyjechała karetka to wył z bólu podczas badania - głowa, kark i bark do naprawy. Dałem mu też kilka wskazówek odnośnie odszkodowania i żeby się dał zawieźć do szpitala.

Wniosek jest taki:
1) Jesteś świadkiem - pokieruj poszkodowanymi bo nie wiedzą co czynią,
2) praktyka czyni mistrza, za którymś razem (swoim czy czyimś) wiesz co robić lepiej niż inni - wykorzystaj to.
3) przemyślenie co robić w takiej sytuacji też pomaga, po kolei odtwarzały mi się w głowie kroki co robić
- zabezpieczenie siebie (awaryjne, długie naprzeciwko, odpowiednia odległość gdyby się zapalił)
- wezwanie służb,
- wyciągnięcie i pokierowanie poszkodowanymi
- pomoc służbom (np przytrzymanie poszkodowanych bo potrafią gdzieś w pole pójść, a kiedyś gość z otwartym złamaniem chciał uciekać z miejsca wypadku)

Last edited: