W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

Pepek

Posiadacz elektryka
Kupując samochód za granicą np Niemcy musimy salon poinformować ze samochód będzie wywieziony za granicę bez jego rejestracji w Niemczech (prawdopodobnie pisemne oświadczenie) i sprzedadzą nam go w cenie netto (o ile będą chcieli).
Słowo klucz (zwłaszcza w przypadku Tesli, której rzadko chce się jakoś indywidualnie dogadywać z nabywcami) to o ile będą chcieli.

krzyss

Pionier e-mobilności
Więc........ dopiero pracownik Krajowej Informacji Skarbowej był w stanie udzielić mi dokładnej informacji.

Kupując samochód za granicą np Niemcy musimy salon poinformować ze samochód będzie wywieziony za granicę bez jego rejestracji w Niemczech (prawdopodobnie pisemne oświadczenie) i sprzedadzą nam go w cenie netto (o ile będą chcieli).
Po odebraniu faktury na niego, mamy 14 dni aby zgłosić się do urzędu skarbowego z wypełnionym drukiem vat-10 i vat-23 oczywyście z opłaconym vatem 23% dla właściwego urzędu skarbowego

Oczywiście w/w procedura dotyczy osoby prywatnej

Proste pytanie a dwie skarbówki wyłożyły się i odesłały mnie do KIS
Czyli jest tak jak wiekszosc pisala. Ale super ze masz oficjalna odpowiedz.

TomS

Zadomawiam się
....i sprzedadzą nam go w cenie netto (o ile będą chcieli).

No i właśnie Tesla nie chce. Rozmawiałem w Ząbkach i twierdzą, że nie można kupić w innym kraju. Składając zamówienie podaje się swój adres, jeśli widzą inny kraj w którym normalnie mozna kupić Teslę to odrzucają zamówienie. Oczywiście można próbować "oszukać" system, podać adres znajomego i kupić z VATem zagranicznym, a później zabawa w płatność VATu w PL i odzyskanie VATu z zagranicy.

Michal

Moderator
Ale przecież praktycznie nie ma różnic w cenach nowych aut pomiędzy krajami. Cennik tesli jest taki sam, a różni się tylko dopłatami do elektryków, podatkiem VAT, ewentualnie cłem i przeliczeniem waluty.
To widać w kodzie strony pokazującej ceny - tam jest wszystko wyszczególnione i finalnie wylicza cenę do pokazania na stronie.

Ironeska

Fachowiec
Wprawdzie autor postu napisał o tesli ale w moim przypadku sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Chcę kupić samochód który nie jest oficjalnie sprzedawany w Polsce

TomaszNow

Zadomawiam się
Czy może ktoś potwierdzić kroki zakupu Tesli (w kraju UE) na osobę prywatną?:
Z Urzędem Skarbowym trzeba załatwić: 1. zaświadczenie o zwolnieniu z akcyzy 2. AKC-US 3. Vat10 4. VAT23
Od tesli oryginały 1. Homologacja - po ang jest ok 2. Faktura - tłumacz przysięgły 3. OŚWIADCZENIE o danych i informacjach o pojeździe niezbędnych do rejestracji i ewidencji pojazdów - Polski druk na którym są dane pojazdu,
Jeszcze coś?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale przecież praktycznie nie ma różnic w cenach nowych aut pomiędzy krajami. Cennik tesli jest taki sam, a różni się tylko dopłatami do elektryków, podatkiem VAT, ewentualnie cłem i przeliczeniem waluty.
To widać w kodzie strony pokazującej ceny - tam jest wszystko wyszczególnione i finalnie wylicza cenę do pokazania na stronie.
Zazwyczaj nie ma dużych różnic, ale sa kraje i modele gdzie jest spora różna. Akurat jak wszedł teraz 3 Performance to cena jest podobna
Wiekszosć krajów:
Tesla 3 P 55990 EUR -> 201430 PLN netto (np Francja 20% VAT)
Niemcy:
Tesla 3 P 56990 EUR -> 206712 PLN netto (19% VAT)
Polska:
Tesla 3 P 199178 PLN netto
Czechy:
Tesla 3 P 1367990 Kć -> 196900 PLN netto
Wielka brytania (pewnie za kierownice z drugiej strony, albo pomylili GBP z EUR)
Tesla 3 P 56990 GBP -> 250944 PLN netto

Ale zwykła 3 mozna w Czechach dostac za milion koron -> po przliczeniu i zmianie VAT na 23% daje 174,728 PLN do tego jeszcze mają dopłate od tego 200tys koron czyli dla nich takie auto kosztuje dziś nowe 140tys PLN

A w Polsce jest 195tys a po maksymalnej dotacji 168tys

Michal

Moderator
Moim zdaniem pomijasz coś o czym nie wiesz (jakieś dopłaty albo coś), bo nie ma różnic w cenach.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem pomijasz coś o czym nie wiesz (jakieś dopłaty albo coś), bo nie ma różnic w cenach.
Też tak uważałem. Ale dziś twierdze inaczej. W PL nic takiego nie ma wyszczególnionego. Jeśli są dopłaty które otrzymuje sprzedawca to jest to wyszczególnione w innych krajach, albo jakieś opłaty dodatkowe(kraje niemieckojęzyczne)

Weźmy sobie Tesla 3 Węgry 15tys PLN taniej albo te Czechy 20tys PLN taniej (po przeliczeniu VAT). Te ceny nie zawierają żadnych dopłat a w PL nie slyszałem o żadnych opłatach importowych, cłach itd
A droższe auto Tesla 3P Węgry 6-7tys taniej, Czechy 2tys taniej

Ceny były ustalane/aktualizwoane w ostatnim tygodniu, więc nie ma też jakiegoś dużego rozjazdu kursów walut. Dopłaty w Czechach są klarowne 200tys CZK dla aut do 1.5mln CZK i to jest do tej 20tys PLN niższej ceny.

Zawsze mieliśmy z 1-2% wiecej(może od portu dalej) ale dziś jest to nawet ponad 5% drożej (podstawowy model 3). Sam staram się dociec z czego to wynika. Obstawiam że mamy za mało salonów,serwisów, ładowarek Tesli i dlatego troszke hamowana jest sprzedaż tych najtańszych aut których najwiecej się sprzedaje, żeby nowi klienci nie narzekali na serwis i ładowarki. A akurat u na nas padło bo u nas podłączenie porządnego SuC do sieci trwa pewnie ok 4 lat

Michal

Moderator
Nie mam teraz czasu nad tym posiedzieć. Trzeba ściągnąć z wersji CZ i PL stron ten json z danymi strony i porównać to tam siedzi i jakie są wpisy dotyczące ceny i dopłat szukając fraz incentive i price.