Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

elektropiotr

Nowy na Forum
Cześć wszystkim!
Czy ktoś się orientował czy dopłaty dla jednoosobowych działalności gospodarczych mogą być również przy zapłacie gotówką czy jedyna forma to leasing? Przy tym poziomie i możliwości amortyzacji leasing generuje jednak dodatkowy koszt i dodatkową "zabawę". I czy w takim przypadku samemu składa się wniosek o dofinansowanie do NFOŚiGW?

Druga kwestia, to jaki jest limit ceny zakupu? Słyszałem gdzieś, że to:
- 225 000 płn brutto dla nieVATowców
- 225 000 płn netto - dla przedsiębiorców odliczających 100% VAT
- 201 793 płn netto - dla przedsiębiorców odliczających 50% VAT

Ktoś badał obie powyższe kwestie i ma jakieś info?

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Cześć wszystkim!
Czy ktoś się orientował czy dopłaty dla jednoosobowych działalności gospodarczych mogą być również przy zapłacie gotówką
Odpowiedź na to pytanie już kilka razy padła.

elektropiotr

Nowy na Forum
Odpowiedź na to pytanie już kilka razy padła.
Przepraszam czyli jaka to odpowiedź? Mogę prosić o zacytowanie? Bo tam nic nie jest napisane oprócz tego że nie wiadomo jeszcze, bo nabór oficjalnie nie jest ogłoszony i dlatego zapałem czy ktoś już może wie, bo jednak informacje są przesyłane np dealerom. Doceniam postawę szeryfa forumowego, ale zadałem bardzo konkretne pytanie wcześniej czytając cały wątek.

Mi się dzisiaj udało dotrzeć do informacji że w przypadku zakupu za gotówkę przedsiębiorcy sami będą składać wniosek do NFOŚiGW już po zakupie, bez pośrednictwa BOŚ, a limity są takie jak wskazałem powyżej. Także takie informacje krążą i forum jest właśnie po to żeby się dzielić takimi informacjami, bo jak będzie oficjalny nabór, to po prostu każdy sobie sam to przeczyta. Nie ma co do tego oczywiście 100% pewności, ale spora szansa ze tak będzie. Zależy mi na tym czy ktoś ma informację z innych źródeł żeby to potwierdzić lub ewentualnie zaprzeczyć :)

Last edited:

elektropiotr

Nowy na Forum
Kliknij w link w wcześniejszej wiadomości, to będziesz wiedział.
Dlatego proszę o zacytowanie co masz na myśli, bo "Jedyny nabór wniosków jaki był (i jest) dotyczy osób fizycznych. Dla prowadzących działalność poruszamy się w obszarze obiecanek-cacanek..." - to, tak jak jeszcze raz powtórzę, nie jest "odpowiedź" na moje pytanie, tylko informacja że nie ma odpowiedzi, a jakbyś zauważył podzieliłem się w kolejnym poście odpowiedzią na swoje pytanie do jakiej udało mi się dotrzeć.

Cav

Pionier e-mobilności
To JEST odpowiedź na Twoje pytanie.
Dopóki nabór dla firm nie zostanie ogłoszony, to ŻADNYCH dopłat dla firm NIE MA.

elektropiotr

Nowy na Forum
To JEST odpowiedź na Twoje pytanie.
Dopóki nabór dla firm nie zostanie ogłoszony, to ŻADNYCH dopłat dla firm NIE MA.
NIE JEST odpowiedzią na moje pytanie, bo pytanie nie dotyczyło ogłoszonego naboru dla firm. Cały ten wątek bazuje na informacjach które NIE ZOSTAŁY OPUBLIKOWANE, ale głównie dotyczyło leasingu, więc wypadałoby się przyznać że faktycznie Twoja odpowiedź na mojego posta nic nie wnosiła. A jeśli wątek dotyczyłby tylko zatwierdzonych i ogłoszonych naborów, to nie miałby on sensu.

Ja wiem że pouczanie innych jest fajne dla niektórych osób, ale forum służy do zupełnie czegoś innego.

elektropiotr

Nowy na Forum
A wracając do mojego pytania, to odpowiedź na pytanie którą się dzielę z Wami pochodzi od dealera, który twierdzi że bazuje na informacji przesyłanych z NFOŚiGW. Twierdzi że ma informacje że na JDG można kupować już teraz auto za gotówkę i dopłaty powinny być zgodne z kwotami które napisałem powyżej. Późniejsze wnioski dotyczą auta zarejestrowanego i ubezpieczonego już. Na leasingi trzeba zaczekać, chociaż ich dział finansowy szuka leasingodawców którzy już mogą przyjmować takie wnioski. No ale pytanie czy jest obiektywny, bo jemy zależy żeby sprzedawać jak najszybciej :)

Cav

Pionier e-mobilności
NIE JEST odpowiedzią na moje pytanie, bo pytanie nie dotyczyło ogłoszonego naboru dla firm. Cały ten wątek bazuje na informacjach które NIE ZOSTAŁY OPUBLIKOWANE, ale głównie dotyczyło leasingu,
Mylisz się, nabór dla leasingu ZOSTAŁ ogłoszony, są już nawet banki które mają podpisane umowy.
Polecam czytanie za zrozumieniem wątku, PRZED zadaniem pytania, zamiast zapiekłości w negowaniu podawanych na tacy informacji.

ciastek

Pionier e-mobilności