Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

kower

Fachowiec
Sorki, ale co ty chrzanisz? Zapierniczasz 100km/h (28 m/s) przez teren zabudowany. Reakcja kierowcy to 0.5 - 1.5s, kierowcy F1, czyli kosmici w kwestii refleksu mają czas reakcji 0.1 sekundy na starcie, kiedy spodziewają się bodźca (zgaśnięcie czerwonych świateł) i wiedzą mają przygotowaną reakcję (puszczenie hamulca). Ile masz ty, możesz sobie zmierzyć sam https://f1-start.glitch.me/ (u mnie 0.2s)
Zakładając, że jesteś osobą o bardzo dobrym refleksie może jesteś w stanie zinterpretować sytuację, podjąć decyzję i przenieść nogę na hanulec w 0.5s, czyli 14m zajmie ci w najlepszym wypadku sama reakcja na zdarzenie. Droga hamowania 100-0, to dodatkowe 35m (jakiś tam usportowiony samochód, na dobrych i świeżych oponach, dobrej nawierzchni. 49m to absolutne minimum jakie jesteś w stanie wykonać będąc w dobrej kondycji, maksymalnie skoncentrowany.
Dotychczasowa praktyka wskazuje, że w razie wypadku ze skutkiem śmiertelnym, spowodowanym rażącym przekroczeniem prędkości sądy orzekają kilka lat w pierdla. Połącz kropki.

biedaczek, niewinny przecież...

Rozdzielczość przedniej kamery w HL wygląda tak:

Jak ktoś jest zainteresowany, to mogę zgrać jakieś próbki z pozostałych kamer.
Klasyczny Sopot jest klasyczny :)

kaktus

Posiadacz elektryka
Dopóki nie przedstawimy się z nazwiska lub nie dostarczymy wystarczających informacji do trafnego sprofilowania nas, jesteśmy względem siebie anonimowi. Nie widzę więc przeciwwskazań do "chwalenia się" (właściwie napomknięcia o) tym hobby komuś, kto nawet będąc hoplofobem nie poczuje zagrożenia, bo do czynienia z posiadaczem ma tylko przez internet. Powiem więcej: są nawet fora miłośników broni, gdzie posiadacze aktywnie wypowiadają się na ten temat - ci ludzie też powinni być skierowani na ponowne badania?

tu się zgodzę, bo kij w postaci mandatów czy punktów karnych nie ma większego wpływu na bezpieczeństwo. Pierwszy mandat 2500 zabolał bezpośrednio po podwyżkach, ale czy na ulicach od tego czasu mniej ludzi zapierdala? Nie zauważyłem...
Sprawdzenie Twojego nazwyska zajęło mi ... 30sek :) Jesteś mega słaby w anonimowość. Jeśli tak samo słaby jesteś w szybkiej jeździe to mam nadzieję że nikt poza Tobą nie ucierpi.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
zmierzyć sam https://f1-start.glitch.me/ (u mnie 0.2s)
Wyszło mi 0,032s. Ale to nie znaczy, że mam dobry refleks, tylko dobre wyczucie rytmu. Czyli nie czekałem na gaśnięcie świateł, tylko liczyłem kolejne pięć wyobrażonych świateł

test skupionego refleksu jest np. tutaj:
I tu wychodzi normalne ~0,2s - a i to pewnie jest zupełnie nieosiągalne dla kierowcy, który się nie spodziewa przygody

Bronek

Pionier e-mobilności
Gwoli komentarza a propos kierowcy -zapierdalacza w sportowym aucie na drodze publicznej, bo w 2018r roku dacie zakupu pierwszego elektryka było to " młodzieżowe słowo roku":
i jakoś tak mi sie skojarzyło :)
Dzban – potoczne określenie w języku polskim, funkcjonujące zwłaszcza w mowie młodzieżowej, oznaczające głupka lub kogoś, kto zrobił coś głupiego. Epitet ten ma charakter wieloznaczny i przypisuje się mu różne skojarzenia. Wzrost popularności tego określenia został zaobserwowany w roku 2018.

piotrpo

Pionier e-mobilności
I tu wychodzi normalne ~0,2s - a i to pewnie jest zupełnie nieosiągalne dla kierowcy, który się nie spodziewa przygody
Mam tam podobne wyniki. Czekanie z myszką na palcu na sygnał którego się spodziewamy to coś zupełnie innego niż interpretacja sytuacji na drodze, decyzja i działanie. Podejrzewam, że to 0.5s w sytuacji awaryjnej to naprawdę minimum. Czasami widać to na filmikach z jakichś zdarzeń drogowych, gdzie oglądającemu wydaje się, że zdążyłby kilka razy zareagować.

Klasyczny Sopot jest klasyczny :)
No ba... stoją koło salonu Porsche nawet jak go tam nie ma od dawna.

pmlody

Pionier e-mobilności
Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Gwoli komentarza a propos kierowcy -zapierdalacza w sportowym aucie na drodze publicznej, bo w 2018r roku dacie zakupu pierwszego elektryka było to " młodzieżowe słowo roku":
i jakoś tak mi sie skojarzyło :)
A propos dzbana - słyszeliście, że Janusz Kowalski opuścił szeregi Suwerennej Polski? :-D

Makus

Pionier e-mobilności
No i @luksza95 zorientował się, że nie jest anonimowy i pokasował posty i usunął konto. Zaszczuliście pasjonata prędkości z ponadprzeciętnym refleksem i autem usportowionym do zapierdalania po autostradzie. ;)
I tylko taka mała refleksja - kto dał pozwolenie na broń człowiekowi tak niedojrzałemu psychicznie, który by się dowartościować w dyskusji z zupełnie obcymi mu ludźmi w necie musi "mimochodem" wspomnieć o posiadanym pozwoleniu.