inter
Pionier e-mobilności
Szybciej się nagrzewa na mrozie (bo 2x3.5kW zamiast 1x3.5kW).Dla mnie LR jest głośniejszy (słychać silnik z przodu), ma podobny zasięg przy ładowaniu do zaleconej wartości (80% vs 100%), ma gorsze audio (większy bas, ale nie byłem w stanie tak ustawić aby osiągnąć podobną czystość dźwięku jak w SR). Boczki drzwi też wolę z SR. Ma gorszą sprawność, tj. zużyjemy te 5-10% energii więcej przy takim stylu jazdy. W razie poważnego wypadku większe ryzyko zapalenia się baterii (w SR jest LFP która się nie pali przy reakcji z tlenem).
Ma też zalety, które raczej przeważają. Przy naładowaniu do 100% zrobi 50-100km więcej, co w większości przypadków mi by nie było potrzebne, ale jednak czasem jest kluczowe i dlatego czasem lepiej mieć niż nie mieć. Ponadto ładując do 80% w trasie zrobimy więcej niż ładując SR do 80% (a do 100% SR nie naładujemy w trasie bo za długo to trwa). Ma lepszą rekuperację (z dwóch silników). Szybciej się nagrzewa na mrozie (bo 2x3.5kW zamiast 1x3.5kW). Ma lepsze osiągi i napęd na 4 koła.
Gdzie to wyczytałeś? Bo w obu wersjach jest jeden klimatyzator z pompa ciepła.