elektryczna droga
Fachowiec
A to mnie zdziwiłeś powodzeniaTo też nie działa.
A to mnie zdziwiłeś powodzeniaTo też nie działa.
Widze na otomoto nowego soula 64kWh z 2023 za 143kzl pewnie spuszcza jeszcze z 5k.Wartość Soula z 39 kWh baterią pewnie gdzieś pewnie tyle wynosi.
A MG z dużą baterią kosztuje 170 tys, podobnie co Soul 64 kWh (w cenniku).
Widze na otomoto nowego soula 64kWh z 2023 za 143kzl
Czyli teraz już 50% za 3 latka?realnie 2021 jest wart 60-70kzl
No ja tez sie zdziwilem… w 2021 sprzedalem lexusa prawie 5 letniego tracac jakies 45%.Czyli teraz już 50% za 3 latka?
No to się chyba nie dziwisz, iż zastanawiam się czy zabawa w kupowanie bev ma jakikolwiek sens.....
Dla porównania - niecałe 75 tys to miał mnie kosztować wynajem Ioniqa5 3 lata temu.
Przy takich założeniach, koszty wydają się bardzo podobne.
No ja tez sie zdziwilem… w 2021 sprzedalem lexusa prawie 5 letniego tracac jakies 45%.
A na tesli po 3,5roku 50%…
Przecież masz link w pierwszym poście wątku.Ciekawi mnie za to jak sprzedaja sie uzywane EV w niemczech, tez jest tak slabo !
Nie zgadzam się, Tobą - w latach 90' i 2000' jako młody dużo grałem na komputerze i nie zmieniałem go co roku. Wręcz przeciwnie - co najwyżej trochę pamięci się dokupiło.Nie rozumiem jednej rzeczy. Kto chciałby kupić używanego elektrycznego Soula? Nie bardzo widzę profil takiej osoby.
Używana tesla jeszcze jakoś zrozumiem - dostępność informacji, części, serwis ASO i poza ASO - dużo lepiej ogarnięte. Auto też na bieżąco aktualizowane. Ale używany Soul?
To tak jak kupno komputera w latach 2000. Można było wydać kupę siana na przyzwoity sprzęt, gdzie po roku nikt już tego nie chciał kupić, nawet za 20% ceny.
Technologia w EV idzie szybko, a takie auta jak Soul bardzo szybko się starzeją i z każdym rokiem są coraz bliżej miana elektrośmiecia, więc wcale się nie dziwie że nie ma na to popytu.
Dzis na FB sprzedawal ktos tm3 sr 2019 z jakims przebiegiem w okolicach 100k za 96000pln eu dystrybucjaNie bardzo wierzę w 3 letnie TM3 lub TMY za 100 tys.
Tak samo jak w to, że Leafy 40 kWh czy inne Corsy ktoś sprzedaje za 50 tys (gdzieś o tyle musiałyby być tańsze od tak wycenionego przez Ciebie Soula, uwzględniając parametry).
Przecież masz link w pierwszym poście wątku.
"Hold your horses" - wydaje mi się, że niezbyt dobrze znasz te auta, czyli bliźniacze modele Kona/Niro/Soul. Mają sporo zalet - niskie zużycie energii, bateria ma wielki bufor i w okolicach 100kkm nadal dostępne 64 kWh pojemności netto, gwarancja w Kia to 7 lat, generalnie bardzo przyzwoite samochody za dobre pieniądze. Do kategorii elektrośmieci im jeszcze daleko.Technologia w EV idzie szybko, a takie auta jak Soul bardzo szybko się starzeją i z każdym rokiem są coraz bliżej miana elektrośmiecia, więc wcale się nie dziwie że nie ma na to popytu. Aczkolwiek są pojazdy nie-Tesla które też mają ugruntowaną pozycje na rynku - Leaf, Zoe, trojaczki. Niestety Soul się do nich nie zalicza. W używanych autach duże znaczenie ma dostępność informacji, części i serwis czy to poza aso, czy nawet samemu (wspomniany dostęp do informacji = popularność danego auta). Soul może być faktycznie lepszym autem ale co z tego, jak dla wielu będzie tykającą bombą, przynajmniej w naszej części świata. W Korei pewnie używany Soul będzie się cieszył dużą popularnością.