Jakie opony zimowe do TM3 ?

Sebastian

Zadomawiam się
Ostatnie ponad 15 lat przejechałem na 225-tkach w A6 i A5, czy to zima czy lato i było okey.

Co do głośności w Performance to naprawdę mam dobry i bardzo wyczulony słuch (może niektórzy mają nadwrażliwy??) :unsure:
Nie odczuwam dyskomfortu z powodu przrazliwej głośności dla Mnie jest OK.

Co do przyczepności to inna sparawa ale trzeba zastanowić się jak szybko jeżdzimy i w jakich warunkach.
Samochód jest piekielnie mocny i zauważyłem, że na mokrej nawierzchni i nowych obecnie letnich oponach (pirelli 235/35 r20) mój performance lekko wpada w uślizg, pisze tutaj o tzw 3.2s do 100 km/h. Oczywiście wszystkie systemy w które jest wyposażony dają rade i jest bezpiecznie ale........ zawsze?!;)

Myśle, że 235/35 r 20 opony na ten sezon zimowy? hmmmm, zostane przy tym, najwyżej bedę marudził .... soon ??? :)

Relevant

Fachowiec
Tak, opony letnie z fabryki faktycznie wymagają dobrych warunków, by się lekko nie poślizgać przy maksymalnym ruszaniu.
Czyli zmieniasz na Hankooki nie bojąc się ich głośności, na co narzeka internet? No i wiedząc, że nie będzie w nich tak dobrze się startowało co w zimowkach Michelina?

Sebastian

Zadomawiam się
Mam zamiar zmieniać opony w listopadzie i na dzień dzisiejszy to mają być Hankook-i ale ............... może masz racje .... i poczytam jeszcze,
hmmmmmm ; o hałasie, który mi nie przeszkadza pisałem odnośnie opon 'Pirelli' :unsure:

MyTesla

Zadomawiam się
TM3 LR 2021/Q3 zdecydowałem się na:
Bridgestone Blizzak LM005
235/45 R18 V 98 XL FR
2021/5 lat gwarancji
Efektywność energetyczna / opór toczenia: klasa C
Zewnętrzny hałas toczenia: 72dB / klasa B
Przyczepność na mokrej nawierzchni; klasa A

trochę wysoki hałas ale mam nadzieje że klasa A przyczepności to zrekompensuje
na zimę będzie przekładka chyba że jakieś felgi uda się wyłowić...

Zarek1988

Posiadacz elektryka
TM3 LR 2021/Q3 zdecydowałem się na:
Bridgestone Blizzak LM005
235/45 R18 V 98 XL FR
2021/5 lat gwarancji
Efektywność energetyczna / opór toczenia: klasa C
Zewnętrzny hałas toczenia: 72dB / klasa B
Przyczepność na mokrej nawierzchni; klasa A

trochę wysoki hałas ale mam nadzieje że klasa A przyczepności to zrekompensuje
na zimę będzie przekładka chyba że jakieś felgi uda się wyłowić...
Ile dałeś za nie? Gdzie kupiłeś?

ja się zastanawiam nad
Yokohama BluEarth-Winter V906 235/45 R18 98 V XL, RPB

slack

Fachowiec
W tym roku tu wyszedł test opon w podobnym do naszego rozmiarze:
Mały skrót: Micheliny średnio na mokrym, śnieg i suchy asfalt najlepiej, Conti najlepiej wyważone, dobre, choć nie najlepsze osiągi, podobnie jak Hankooki tylko te głośne i duże opory, Bridgestone błyszczy na mokrym, najniższe opory, reszta tak sobie. Ja wziąłem Micheliny.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
I to jest właśnie to. Powiem wam, że u mnie michelin wytrzymał dwa sezony na Leonie i poszedł na śmietnik. Trochę się do niego zraziłem. Natomiast na Camaro (będziecie się śmiać) kupiłem dwa komplety Imperial - (lato już dwa sezony i zima jeden) Chińczyk, na którym tak dobrze i pewnie nigdy mi się auta nie prowadziło. Zużycia bieżnika nie widać, wyważone idealnie. Zrobiłem na letnich dwa sezony latem i jeden na zimowych. Żadnych poślizgów, podjazdy pod górkę bez problemów. Hamowanie również. Może przez rozmiar (przód 245/40/20, tył 275/35/20). Jestem pod wrażeniem. Czterokrotnie tańsze od michelin lub Conti. Cały czas rozważam tez zakup opon nie premium🤔🙂 bo przy przebiegach jakie robię (5000km/2 tyg i więcej) szybciej zjadę bieżnik niż coś się z nimi zacznie dziać.

widzę, że imperial zebrał słabe noty w tym tescie🙂 jednak jestem trochę innego zdania jako ich użytkownik.

slack

Fachowiec
Piszesz, że Michelin w Leonie wytrzymał 2 sezony, pewnie był to Alpin 5, z miękką mieszanką, Alpin 6 ma twardszą i bieżnik, który przy dużym zużyciu dobrze pracuje na śniegu. W rozmiarze Tesli jest Pilot Alpin 5 a to zupełnie inna opona.
Samochód też ma znaczenie, mam 2 takie same komplety do Leafa i do spalinowego Golfa, w dużym śniegu na tym samym podjeździe Leaf ledwo dawał radę a Golf szedł jak przecinak, pewnie masa była głownym powodem.

Darkoblues

Zadomawiam się
Ja zamówiłem do swojego LR micheliny Alpin 5.

Jednak nigdy nie miałem tak szybkiego auta i stwierdziłem, że opony klasy premium i to jeszcze bardzo ciche powinny się tu sprawdzić, szczególnie jak ma się 3,9 do setki;). Zobaczę, sam ocenię i dam znać za jakiś czas.

Ps- michelin ma obecnie promocję i jest do odzyskania 200 zł.