Zakup EV - historie auta - darmowe vs płatne

Ev3

Pionier e-mobilności
Wiem wiem, cały świat się myli a Ty jako jedyny masz swoją kategoryzację segmentów.
Porównaj wymiary do Golfa i potem nadawaj.
Ja osobiście ev3 od Zoe odróżniam, jak ktoś inny ma z tym kłopot, to jest jego problem.
A może stąd wynikają problemy ze sprzedażą? Cenisz jak za C a sprzedajesz auto segmentu B?
Setny raz Ci piszę, że cena nie jest problemem.
Problemem jest kompletny brak zainteresowania zakupem bev na rynku.
Na dwóch leafach.
No właśnie.
Próbka modelowa żadna, a doświadczenia historyczne.
Zapewne leaf jest chwalebnym wyjątkiem po prostu i przekładanie tego na rynek jest bezsensowne.
Sam też kiedyś leafa sprzedałem w tydzień, a kupujący się licytowali kto da więcej.
Nijak to nie wpływa na sprzedawanie innych modeli bev.
Tak Ci się wydaje.
Nie - to słowa dealerów.
Nie biorą elektryków co do zasady i już, bo nikt o nie nie pyta, ciężko je sprzedać i na nich tracą.

W każdym innym przypadku wszystko jest oczywiście kwestią ceny.
Ale kto się ma odzywać? W sensie liczysz tutaj na wysyp wpisów wszystkich osób które sprzedały samochód?
Niech się odzewie chociaż jedna, która ostatnio sprzedała elektryka i potwierdzi to co piszesz.
Na razie piszesz co Ci sie wydaje, bez poparcia żadnego.
Bo Ty sobie tak wymyśliłeś...
Nie - bo tak mówią historyczne dane.
Gdyby miała niższą cenę to i owszem,
To chyba rozumie się samo przez się, prawda?
jeśli taką samą jak model 3/Y to już niekoniecznie.
W jakim świecie Ty żyjesz, że kompakt kosztuje tyle samo co segment D?
Założenie jest znane każdemu, że TM2 nie tylko byłaby mniejsza, ale i tańsza od TM3.

A właśnie o takim przypadku EV3 vs Ioniq5 rozmawialiśmy.
Czyli brałbyś Ioniqa w takim przypadku?
Nawet wiedząc, że to nieco starszy model?

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
nawet przeciwnicy elektryków mówią, że do miasta to by może i kupili.
No właśnie... Problem w tym że elektromobilnosc zachlysnela się budowaniem dwutonowych krążowników z przyspieszeniem 3 sekundy do setki. Takie auta nie dość że kosztują majątek to są nieekonomiczne, skomplikowane układami chłodzenia itp. Zobaczymy jak się historia świata potoczy ale na dziś dla mnie BEV to małe auto miejskie do obskoczenia "prawie wszystkiego".
A poza tym, niestety po COVID I wybuchu wojny obatelom się w dupach poprzewracało! Aut nowych i używanych jest na rynku do ze.rania i eldorado w postaci wzrostu cen aut używanych (nawet mój 15 letni i30 drożał w wycenach AC) się skonczy. A właściwie już się konczy.
Rynek wróci do tego co było kiedyś tzn. dla nówek, po 3-4 latach utrata wartości 40-50 %. Nie będzie inaczej bo tak działał i będzie działał rynek.
Ja kupiłem springa za 44 tys myślę że przepłaciłem o 4 tysiące. A może i 44 bo to wyrób samochodopodobny, ale jak znajdę fajną ofertę to puszczę go za 38-40 (albo i mniej) i kupię kolejną używkę.
Ev3 które to te Twoje popierdółki? Są gdzieś linki?

Ev3

Pionier e-mobilności
Czytam i oczom nie wierzę. Przykro mi niszczyć Twoje złudzenia, ale to nie Ty określasz wartość rynkową towaru
Zgadza się - robi to Eurotax/Audatex/Info-expert.
Raczej z kapelusza cen nie wyciągają, nie sądzisz?

P.S.
Otomoto też mi raportuje, że wystawione ceny są/były o 20-40% niższe od średniej z wystawień podobnych modeli.
Też się pewnie nie znają....

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka

P.S.
Otomoto też mi raportuje, że wystawione ceny są/były o 20-40% niższe od średniej z wystawień podobnych modeli.
Soulow III generacji do 100tys jest na otomoto 6 sztuk, z czego 3 w cytrynowym kolorze, który może odstraszać. Te pozostałe 3 są w cenach od 90tys, roczniki 2020-21. W tym 2 z dużą baterią. Za tyle można kupić Kone albo ID3. Nie mówię, że to lepsze samochody, ale mniej kontrowersyjne.

Runior

Zadomawiam się

P.S.
Otomoto prawdopodobnie porównuje do innych ofert publikowanych na tym portalu. Polacy kochają targowanie się, więc można śmiało założyć, że wszystkie ceny ofertowe są zawyżone. Eurotax i Audatex, z tego co wiem publikują wyceny głównie na potrzeby ubezpieczeń.
Żaden z tych portali nie gromadzi cen transakcyjnych, a to one są kluczowe w Twoim przypadku.
Poza tym, im mniejsza próba, tym niższa wartość takiej "średniej ceny". To, że znalazł się jakiś fanatyk marki/modelu/koloru i zapłacił cenę X nie znaczy, że dla typowego klienta cena X, (czy nawet 90% X) będzie atrakcyjna

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Pewno tylko oni wiedzą skąd są te ceny. Ale rynek kupca/sprzedawcy jest tu i teraz. Ja np wystawiłem za 11 tys, sprzedałem za 9,6 tys i się cieszyłem bo miałem tylko dwa telefony. Pierwszy chciał za 9 no to się nie zgodziłem.ale potem miałem stresa czy w ogóle ktoś zadzwoni. Szczęśliwie zadzwonił ;)
Wtedy już postanowiłem sobie że dalej nie będę się stresował.

Ev3

Pionier e-mobilności
Otomoto prawdopodobnie porównuje do innych ofert publikowanych na tym portalu. Polacy kochają targowanie się, więc można śmiało założyć, że wszystkie ceny ofertowe są zawyżone. Eurotax i Audatex, z tego co wiem publikują wyceny głównie na potrzeby ubezpieczeń.
Żaden z tych portali nie gromadzi cen transakcyjnych, a to one są kluczowe w Twoim przypadku.
Poza tym, im mniejsza próba, tym niższa wartość takiej "średniej ceny". To, że znalazł się jakiś fanatyk marki/modelu/koloru i zapłacił cenę X nie znaczy, że dla typowego klienta cena X, (czy nawet 90% X) będzie atrakcyjna
Wszystko prawda, ale do czegoś się trzeba odnieść.

Jeśli wystawiam o 20-40% mniej niż (średnio) inni i o tyleż mniej niż wycenia Eurotax, to co jeszcze miałbym zrobić, żeby ktoś był zainteresowany?
Moim zdaniem co do ceny zrobione jest z mojej strony wszystko, a jakby znalazł się choć 1 faktycznie zainteresowany, to by zadzwonił chociaż ze swoją propozycją.