Zakup EV - historie auta - darmowe vs płatne

tokwi

Pionier e-mobilności
Na ile się przydają klasyfikacje segmentów głoszone przez producentów itp. źródła, fajnie widać tu:

"Nowy MG ZS Hybrid+ wyróżnia się wyjątkową wszechstronnością i funkcjonalnością, oferuje wyposażenie, które stawia go w czołówce segmentu B-SUV."

Dla ułatwienia - to auto ma 4,43 cm długości, jest większe od przynajmniej połowy suvów klasy C.
Taki z niego b-suv jak z koziej d... organy.

Z czego wynika, że umiejętność przeczytania czegoś, nie zastąpi własnego mózgu i umiejętności analizy faktów.
Warto go użyć zanim się coś bezkrytycznie powtórzy.
BTW w rodzinie zamierzamy zakupić nowego ZS+, ale wcześniej chcę się jeszcze tym przejechać. Dla mnie to klasa B, konkurująca z Dasterem, SCross. C to dopiero HS (ten nowy nawet ładnie wygląda)

eimi

Pionier e-mobilności
( dojazdy do pracy - buspas i strefa płatnego parkowania ) i cieżko bedzie je sprzedać.
Buspasy do końca 2025.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Szukałem, nie znalazłem... Czy naprawdę
Jestem potencjalnym kupującym, i mam takie przemyślenia :
Brawo, to jest właściwe podejście. Kup takiego elektryka i będziesz zadowolony. Jednak przebiegi dzienne 100 km to dla małych (tanich) aut pewne wyzwanie i poskutkuje nawet codziennym ladowankem. Ale w końcu włożenie tej wtyczki to tyle roboty co tankowanie. Żaden problem. Ja nawet rozważam zakup drugiej elektrycznej popierdółki bo Spring jest w domu rozchwytywany. Mam jeszcze C3 psu na budę bo praktycznie stoi, jedyny problem to żona która uważa je za "swoje" auto ale jeździ może 3 tys km rocznie. Oczywiście mam tez M IV więc żadne dystanse mnie nie limitują

Olecki

Pionier e-mobilności
Zakładając że tych transakcji jednak się ileś zawiera i na tej podstawie da się ją ustalić.
A jak nie, to co wtedy?

Przyjąć najniższą cenę z jakiegoś ogłoszenia, czy może uznać że jest zerowa, bo nikt nie chce kupić?
Są uniwersalne tabele dla obliczenia deprecjacji auta z wiekiem, dla 3- latka standardowa wartość to koło 50%, czasem trochę mniej (np. dla aut małych i tanich), czasem trochę więcej (dla drogich i mało popularnych). Masz cenę z faktury zakupu, odejmij wartość dotacji, podziel na pół i masz wyjściową cenę od której można zacząć rozmawiać. Choć akurat w tym przypadku - drogo jak na typowy używany samochód w PL, mało popularny napęd, delikatnie mówiąc kontrowersyjny wizualnie model i kolor to pewnie jeszcze trzeba będzie odrobinę z tego opuścić. No chyba że nie zależy Ci na sprzedaży tylko sprzedawaniu, wtedy cena to: sky is the limit...

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Są uniwersalne tabele dla obliczenia deprecjacji auta z wiekiem, dla 3- latka standardowa wartość to koło 50%, czasem trochę mniej (np. dla aut małych i tanich), czasem trochę więcej (dla drogich i mało popularnych). Masz cenę z faktury zakupu, odejmij wartość dotacji, podziel na pół i masz wyjściową cenę od której można zacząć rozmawiać.
Tak nie jest. Przynajmniej w cenach "wywoławczych". Ja nie widziałem 3-letniej Tesli za 90tys, albo Leafa za 45... Może jakieś pojedyncze przypadki powypadkowe.

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam własny garaż, fotowoltaike i nadwyżkę produkcji, szukam małego auta na trasy około 100 km dziennie - w tym momencie faworytem jest Kona z mniejsza baterią.
Kup ode mnie soula z większą i będziesz zadowolony.
Spełnia wszystkie warunki o których pisałeś, gabarytowo niewiele dłuższy niż Kona, a w środku numer większy.

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak nie jest. Przynajmniej w cenach "wywoławczych". Ja nie widziałem 3-letniej Tesli za 90tys, albo Leafa za 45... Może jakieś pojedyncze przypadki powypadkowe.
No właśnie.....
Ciekawe czy tacy doradzacze sami wystawią swoje auto z podobnymi rabatami.

Rabaty i dotacje to się dostaje przy nowych autach, nie przy używkach.
I tak są o 50% tańsze, więc coś za coś.

Ev3

Pionier e-mobilności
BTW w rodzinie zamierzamy zakupić nowego ZS+, ale wcześniej chcę się jeszcze tym przejechać. Dla mnie to klasa B,
A Fiat 500/Mokka/Alfa Junior/Zoe/C3 to jaka klasa jest?
konkurująca z Dasterem, SCross. C to dopiero HS (ten nowy nawet ładnie wygląda)
HS to już wielki suv klasy D.