Tofik

solik

Pionier e-mobilności
zasieg ponizej 10* zauwazalnie spada, pompa ciepla tez nie dziala za dobrze - jesli auto jest zimne i bateria tez trzeba poczekac na nagrzanie kabiny, w necie tez na to narzekaja w e208 powietpujac w dzialanie pompy ciepla.
update: pompa ciepla jednak dziala, wystarczy ustawic na klimatyzacji temperature powyzej 22* i ciepelko leci z nawiewow, nie ma znaczenia czy rano wyjety zimny z garazu czy rozgrzany w trasie.. takze kolejny minus odpadl :) i pompa ciepla nie wyje jak w Zoe

grzanie sprawdzone juz w minusowej -2*C takze moja uwaga dotyczaca ogrzewania juz jest nieaktualna

jakos kurczowo sie trzymalem ponizej 21* z przyzwyczajenia i uznalem, ze mi zimno, lol

solik

Pionier e-mobilności
w moim egzemplarzu magicznie jak jest 21* to z nawiewow wg mnie nie leci cieplo (ale nie leci mroz jak w lecie) a od 22* juz leci wyrazne cieplo

klima na auto wiec A/C sie swieci, moze na wylaczonym A/C cieplo sie pojawia wczesniej ale jestem przyzwyczajony ze auto to auto niech sobie sam dobiera

Cav

Pionier e-mobilności
N
w moim egzemplarzu magicznie jak jest 21* to z nawiewow wg mnie nie leci cieplo (ale nie leci mroz jak w lecie) a od 22* juz leci wyrazne cieplo
Ale to może oznaczać, że do 22 czujesz działanie pompy ciepła, tyle że kulawej, a powyżej 22 włączają się grzałki.
Więc ja bym się tak nie cieszył.

Sprawdź zużycia prądu w tym czasie i temperatury na wylotach.

P.S.
Generalnie A/C w elektrykach zawsze chyba oznacza że działa klima LUB ogrzewanie, a nie włączone A/C oznacza brak powyższych w ogóle.

p0li

Pionier e-mobilności
@solik a odkryłeś już że podłokietnik przesuwa się do przodu?
bo mnie to miesiąz zajęło :D

Cav

Pionier e-mobilności
nie mam OBD, chyba ze inna metoda
Komputer w jakiejś opcji nie pokazuje ile prądu na co idzie?

Temperaturę sprawdzisz zwykłym termometrem bezprzewodowym.
Jeśli np. przy - 2 na dworze, jest wyraźna różnica temperatury na wylotach, między ustawieniem na 16 i ustawieniem na 21, to chyba ok.
Ciepłe lecieć nie musi, (chyba że kabina wyziębiona), a 21 stopni to dość chłodne powietrze.

solik

Pionier e-mobilności
Nie pokazuje ile prądu na co idzie?
na pierwszy rzut oka nie widzialem takiej sekcji w statystykach ale przyznam, ze nie szukalem per podzespol

znajac francuska mysl techniczna ktora nie pokazuje % baterii na liczniku tylko zasieg bedzie pewnie pokazywac rowniez % a nie mocowo jesli juz :D

Cav

Pionier e-mobilności
znajac francuska mysl techniczna ktora nie pokazuje % baterii na liczniku tylko zasieg bedzie pewnie pokazywac rowniez % a nie mocowo jesli juz :D
To wystarczy żeby zaobserwować włączenie grzałek.
Na pompie będzie żarł pewnie poniżej 0,5 kW (niezależnie od nastawów temperatury na panelu), przy grzałkach o rząd wielkości więcej, więc będzie widać ew. różnice.