Mam wissmmana ostatni dostepny z otwartą komorą i mi fachwcy nie chcieli zrobić bo byli niekumaci. Jednak okazalo sie ze wystarczy dać reduktor i butle na wejsciu do domu i odpala jak z ziemnym.Kolega ma analogiczny przypadek, aby jednak "na wszelki wypadek" mieć backup, jest w trakcie modyfikacji pieca gazowego na propan-butan.
Cos co wisi i wisi to jak wszystko sie psuje od samego wiszenia . Im więcej tego wszystkiego tym wiecej roboty .Same rowery i hulajnogi , kosiarki itd .... wszystko aby działało wymaga dozoru, serwisu . To podobnie jak z smart domem , rekuperacją itp ..W pewnym momencie jednak im prościej tym lepeij nawet jak to nie jest super ekonomiczne .Nie zapominaj robić przeglądów, czy okresowych testów, bo w najbardziej oczekiwanymD) momencie możesz poznać złośliwość rzeczy martwych
zmierzyłem:Gromadzi, gromadzi. Już stojącemu jest cieplej niż siedzącemu.
Kiedyś to odczuwałem, dzisiaj mam podłogówkę.
Nie mam jak zrobić eksperymentu, ale ciekaw jestem temperatury podłogi, połowy wysokości i sufitu w pomieszczeniu ogrzewanym klimą.
Teoretycznie tak, ale piszę jak jest. Zmierzyłem.Coś nie tak z klimą. powinna brać dużo mniej niż folia.
No to taka ciekawostka: pompa ciepła od 7 rano do 13 (6 godzin) zużyła dokładnie 7kWh:Teoretycznie tak, ale piszę jak jest. Zmierzyłem.
Przyczyną, że u mnie bierze więcej może być to, ze to jest multi-split - do jednostki zewnętrznej ~5kW podłączone są 3 wewnętrzne po 2 kW.
Ale są też kwestie subiektywne jak niektórzy piszą. Dziś od rana wyłączyłem kaloryfer i jadę tylko na folii. Podłoga 27, a termometr w klimatyzatorze pokazuje 24,5 stopnia (jednostka pod sufitem). Jest przyjemnie ciepło (bo od podłogi). Jak grzałem klimą to żeby było tak samo subiektywnie-ciepło, pamiętam, że ten termometr musiał pokazywać 27. A i tak ten powiew niby bardzo delikatny i nie słyszalny, ale chyba odczuwalnie “chłodził”.
A człowieki to nie termometry i swój odbiór mają.
Ale zaraz będę robił pogląd klimy to zobaczymy czy coś jest nie tak.
Poniżej zrzuty temperatur podłogi i pod sufitem z klimatyzatora oraz wykres poboru energii folii. 1,5 kWh w 6 godzin to nieźle moim zdaniem. Pokój tylko 9mkw, ale z oknem połaciowym i nad chłodnym garażem.
Może jutro przetestuję klimę.
View attachment 23152
View attachment 23154View attachment 23155View attachment 23156