Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

Bronek

Pionier e-mobilności
Kolega ma analogiczny przypadek, aby jednak "na wszelki wypadek" mieć backup, jest w trakcie modyfikacji pieca gazowego na propan-butan.
Mam wissmmana ostatni dostepny z otwartą komorą i mi fachwcy nie chcieli zrobić bo byli niekumaci. Jednak okazalo sie ze wystarczy dać reduktor i butle na wejsciu do domu i odpala jak z ziemnym.
Inastalcja jest , piec jest , agregat jest aby dzilał lub ups. Tylko nie było okolicznosci aby tego użyć .
Wiec to sztuka dla sztuki i preppersowskie dzialanie na wszelki wypadek

zlp

Pionier e-mobilności
Nie zapominaj robić przeglądów, czy okresowych testów, bo w najbardziej oczekiwanym:)D) momencie możesz poznać złośliwość rzeczy martwych

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie zapominaj robić przeglądów, czy okresowych testów, bo w najbardziej oczekiwanym:)D) momencie możesz poznać złośliwość rzeczy martwych
Cos co wisi i wisi to jak wszystko sie psuje od samego wiszenia . Im więcej tego wszystkiego tym wiecej roboty .Same rowery i hulajnogi , kosiarki itd .... wszystko aby działało wymaga dozoru, serwisu . To podobnie jak z smart domem , rekuperacją itp ..W pewnym momencie jednak im prościej tym lepeij nawet jak to nie jest super ekonomiczne .
Pierdziele ...trzeba znaleźć "złoty środek"

macinowa

Posiadacz elektryka
Gromadzi, gromadzi. Już stojącemu jest cieplej niż siedzącemu.
Kiedyś to odczuwałem, dzisiaj mam podłogówkę.
Nie mam jak zrobić eksperymentu, ale ciekaw jestem temperatury podłogi, połowy wysokości i sufitu w pomieszczeniu ogrzewanym klimą.
zmierzyłem:
na zewnątrz 5C
podłoga 23.3C
sufit 24.5C

zlp

Pionier e-mobilności
Dzięki. Całkiem akceptowalnie.
Pamiętam jak coś kombinowałem przy elektryce. Było naprawdę gorąco, czego nie można było powiedzieć na podłodze. To musiała być różnica kilku stopni.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Coś nie tak z klimą. powinna brać dużo mniej niż folia.
Teoretycznie tak, ale piszę jak jest. Zmierzyłem.
Przyczyną, że u mnie bierze więcej może być to, ze to jest multi-split - do jednostki zewnętrznej ~5kW podłączone są 3 wewnętrzne po 2 kW.
Ale są też kwestie subiektywne jak niektórzy piszą. Dziś od rana wyłączyłem kaloryfer i jadę tylko na folii. Podłoga 27, a termometr w klimatyzatorze pokazuje 24,5 stopnia (jednostka pod sufitem). Jest przyjemnie ciepło (bo od podłogi). Jak grzałem klimą to żeby było tak samo subiektywnie-ciepło, pamiętam, że ten termometr musiał pokazywać 27. A i tak ten powiew niby bardzo delikatny i nie słyszalny, ale chyba odczuwalnie “chłodził”.
A człowieki to nie termometry i swój odbiór mają :) .
Ale zaraz będę robił pogląd klimy to zobaczymy czy coś jest nie tak.
Poniżej zrzuty temperatur podłogi i pod sufitem z klimatyzatora oraz wykres poboru energii folii. 1,5 kWh w 6 godzin to nieźle moim zdaniem. Pokój tylko 9mkw, ale z oknem połaciowym i nad chłodnym garażem.
Może jutro przetestuję klimę.

IMG_0709.jpeg

IMG_0710.jpeg
IMG_0711.jpeg
IMG_0712.jpeg

vwir

Pionier e-mobilności
Teoretycznie tak, ale piszę jak jest. Zmierzyłem.
Przyczyną, że u mnie bierze więcej może być to, ze to jest multi-split - do jednostki zewnętrznej ~5kW podłączone są 3 wewnętrzne po 2 kW.
Ale są też kwestie subiektywne jak niektórzy piszą. Dziś od rana wyłączyłem kaloryfer i jadę tylko na folii. Podłoga 27, a termometr w klimatyzatorze pokazuje 24,5 stopnia (jednostka pod sufitem). Jest przyjemnie ciepło (bo od podłogi). Jak grzałem klimą to żeby było tak samo subiektywnie-ciepło, pamiętam, że ten termometr musiał pokazywać 27. A i tak ten powiew niby bardzo delikatny i nie słyszalny, ale chyba odczuwalnie “chłodził”.
A człowieki to nie termometry i swój odbiór mają :) .
Ale zaraz będę robił pogląd klimy to zobaczymy czy coś jest nie tak.
Poniżej zrzuty temperatur podłogi i pod sufitem z klimatyzatora oraz wykres poboru energii folii. 1,5 kWh w 6 godzin to nieźle moim zdaniem. Pokój tylko 9mkw, ale z oknem połaciowym i nad chłodnym garażem.
Może jutro przetestuję klimę.

View attachment 23152
View attachment 23154View attachment 23155View attachment 23156
No to taka ciekawostka: pompa ciepła od 7 rano do 13 (6 godzin) zużyła dokładnie 7kWh:
1735048360615.png

Celowo nie daję późniejszych danych, bo o 13 zaczęło się jakieś gotowanie w kuchni, w domu jest cieplej to i pompa mniej zużywa. Przy czym grzała ponad 140m2. Średnio 50Wh/m2. Tobie wychodzi 160Wh/m2. Co w sumie ma sens - pompa miała COP na poziomie 3,6:
1735048652548.png

A grzałki w podłodze mają COP=1. Te piki na wykresie to defrosty - u mnie dzisiaj fatalna pogoda dla pompy: sypie śnieg i okolice 1-2 stopni na plusie.

Last edited:

Michal

Moderator
U mnie w zeszłym roku cały rok grzanie klimą i ciepła woda z bojlera na prąd:
Screenshot_20241224-144649.png

W tym roku ogrzewanie i ciepła woda z pompy ciepła, wraz z porównaniem miesiąc po miesiącu z poprzednim rokiem:
Screenshot_20241224-144801.png

Dom oryginalnie ogrzewany Kominkiem z płaszczem wodnym + kaloryfery.
Do końca roku dobije pewnie do 9,5 MWh zużycia, w poprzednim roku było 11,5 MWh - średnie temperatury podobne w zasadzie.
Niestety nie mam jeszcze miernika energii przy pompie ciepła - czeka u mnie na biurku na montaż. W tym roku raczej to załatwię, więc za rok już będę miał dokładne dane o grzaniu.
Auto w tym roku pobrało ~4 MW (tyle raportuje WC3).
Cały dom na prąd (kuchenka indukcyjna) + sauna w ogrodzie + klimatyzacją chłodzę latem.

Klima ogólnie nam słabo grzała, bo nie było we wszystkich pokojach jednostek wewnętrznych, więc było zimno w niektórych pomieszczeniach.
Teraz kaloryfery grzeją wszędzie, a zużycie w zasadzie nawet niższe - chociaż różnica wynika pewnie mocno z grzania ciepłej wody.
Osobiście nie polecam do grzania klimatyzacji - komfort termiczny znacznie gorszy i wieje cały czas praktycznie.

Last edited:

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Panowie (i Panie) ja nie twierdzę, że grzałki zużywają mniej prądu od PC.
Mówię tylko, że przyjemnie i spodziewałem się, że fola weźmie więcej prądu niż bierze. Mój dom nie ma rozprowadzenia wodnego w podłodze i dlatego zostawiłem piec gazowy + PC (powietrze-powietrze) + folie bo w podobnej cenie mam i grzanie i chłodzenie, a grzać mogę na 3 sposoby każde prawie pomieszczenie.
PC i piec gazowy muszę przeglądać raz na rok (gwarancja no i wypadałoby), a folia leży cicho i jeść nie woła.
Wesołych Świąt!

Najnowsze dyskusje