cwireq

Posiadacz elektryka

umcus

Pionier e-mobilności
A to jest coś takiego jak leasing na osobę prywatną?
Jest. Czy ma to sens w porównaniu do zwykłego kredytu - nie wiem, nie sprawdzałem. Uważam, że zasadniczo branie samochodu w kredyt inny niż RRSO=0% dla osoby fizycznej jest głupotą. Choć widywałem większe głupoty - branie kredytu gotówkowego na zakup samochodu. Co kto lubi.

Ironeska

Fachowiec
Panowie moze ktoś wczytał się dokładnie w ten regulamin. Czy osoba prywatna która kupi nowy samochód za granicą i opłaci vat w polsce łapie się na dofinansowanie ?
Nigdzie nie rzuciło mi się w oczy że musi być kupiony w PL

Euronymous

Fachowiec
W obecnym programie samochód musi być zarejestrowany w PL, a może być kupiony w UE lub nawet poza. Nie widzę ograniczeń na zakup za granicą również w nowym programie.
Jakie auto tak dobrze finansowo wychodzi, że rozpatrujesz zakup nie w PL ?

PaRa

Zadomawiam się
Jest. Czy ma to sens w porównaniu do zwykłego kredytu - nie wiem, nie sprawdzałem. Uważam, że zasadniczo branie samochodu w kredyt inny niż RRSO=0% dla osoby fizycznej jest głupotą. Choć widywałem większe głupoty - branie kredytu gotówkowego na zakup samochodu. Co kto lubi.
Generalnie samochód to jedna z gorszych " inwestycji ".
Nowy program przewiduje dofinansowanie dla osób fizycznych - 18 750 zł + 11 250 zł za niższy dochód.
Osoby fizyczne– LEASING/WYNAJEM DŁUGOTERMINOWY - 30 000 zł + 5 000 zł za niższy dochód.

Mam wątpliwości, czy jeśli wynajmę auto w styczniu to będę podlegał pod nowy program dopłat ?
Czy wpłata własna 30 000 zł to kwota brutto dla osoby fizycznej ?

cwireq

Posiadacz elektryka
Generalnie samochód to jedna z gorszych " inwestycji ".
Nowy program przewiduje dofinansowanie dla osób fizycznych - 18 750 zł + 11 250 zł za niższy dochód.
Osoby fizyczne– LEASING/WYNAJEM DŁUGOTERMINOWY - 30 000 zł + 5 000 zł za niższy dochód.

Mam wątpliwości, czy jeśli wynajmę auto w styczniu to będę podlegał pod nowy program dopłat ?
Czy wpłata własna 30 000 zł to kwota brutto dla osoby fizycznej ?
Obawiam się że trzeba poczekać aż ten program wystartuje i dopytać już bezpośrednio u leasingobiorcy. Aktualnie bazujemy na wrzutkach i częściowo na domyslach. Aktualnie jedynie nie obawiałbym się wziąć standardowgo leasingu na auto nawet w styczniu. Wkłady własny raczej celowałbym w 30k netto dla pewności.

Ironeska

Fachowiec
W obecnym programie samochód musi być zarejestrowany w PL, a może być kupiony w UE lub nawet poza. Nie widzę ograniczeń na zakup za granicą również w nowym programie.
Jakie auto tak dobrze finansowo wychodzi, że rozpatrujesz zakup nie w PL ?
Wpadł mi w oko chińczyk który nie ma oficjalnego przedstawicielstwa w PL ale u zachodnich sąsiadów jest

Creaton

Zadomawiam się
Cześć, stoję przed dylematem z jakiego programu dopłat skorzystać i proszę o rady czy o czymś nie zapomniałem.

Sytuacja:
  • Model 3, kupiony 28-Nov-2024
  • JDG
  • Kupiony za gotówkę, ~207k brutto
Zastanawiam się czy skorzystać z mój elektryk 1.0 czy czekać na program 2.0. Plusy czekania:
  • Większe dofinansowanie o 3k (30k w nowym vs 27k w starym. Na żadne złomowania i inne bonusy się nie łapię).
  • Brak wymogu przebiegu (niezbyt istotne bo i tak go pewnie zrobie, ale odpada upierdliwość z dokumentowaniem go na koniec
Minusy czekania
  • No cóż, dłużej trzeba czekać na dofinansowanie
  • Szansa że rzad odwali coś głupiego na ostatniej prostej i się nie załapię.

Coś pominąłem? Skłaniam się ku podjęciu (niskiego wg mnie) ryzyka i poczekaniu do Lutego na start programu 2.0