Juniper - czy warto czekać?

Przemekc1

Fachowiec
zawsze sie zastanawiam po co ludziom ta kamera - mialem w dwoch autach i wiecznie brudna, totalnie bezuzyteczna
Ciekawe, ja mam całkiem inne doświadczenie, oczywiście cudów nie ma, potrafi się ubrudzić, ale nigdy na tyle żeby kompletnie nie było nic widać i obraz 360 składa. W ciepłe miesiące to w zasadzie pęd powietrza wystarczy żeby ją dobrze oczyścić w trakcie opadów deszczu, najgorzej zimą i zaschnięta sól, wtedy trzeba od czasu do czasu przetrzeć.
U mnie bardziej się brudzi kamerą tylna.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Mylisz się . W 100% -założyłem w tym samym miejscu co niby ma być w Y ( było o tym dawno .) Zawsze czysta tak jak te boczne .Tylna się syfi bo zarzuca, byłem zdziwiony bo też tak myślałem
U mnie tak samo. W większości przypadków co najwyżej lekko zabrudzona ale da się używać. Korzystam z niej regularnie przy podjeżdżaniu przodem np. w garażu czy na parkingach podziemnych. Dla mnie akurat był to jeden z głównych minusów Tesli, który na szczęście łatwo można naprawić. Milo by było gdyby w Juniper była fabrycznie.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Jak można łatwo naprawić brak przedniej kamery? Tesla obsługuje akcesoryjne montowane z przodu?
Tesla bezpośrednio nie obsługuje ale możesz założyć dodatkowy ekran za kierownicą, który przy okazji, oprócz obrazu z przedniej kamery, będzie Ci wyświetlać podstawowe parametry jazdy (prędkość, stan baterii itp) oraz obsłuży Carplay/Android Auto. Tutaj masz kilka fotek z mojego auta:

Link

Ja mam dokładnie ten: Link . Przy czym ten mój jest w pierwszej wersji, kupowany około 1,5 roku temu. Teraz zdaje się sprzedają nową, ulepszoną wersję. Co ulepszyli / popsuli w obecnej wersji - tego nie wiem.. ;-)

cwireq

Posiadacz elektryka
Ciekawe o ile się pomylą w stosunku do założeń z tego rendera:

*na pewno kola inne :)
1735975361050.png

SokolEV

Posiadacz elektryka
zawsze sie zastanawiam po co ludziom ta kamera - mialem w dwoch autach i wiecznie brudna, totalnie bezuzyteczna
W Mercedesie 4 lata żadnej kamery nigdy nie czyściłem specjalnie i zawsze obraz bez zarzutu. Nie dalej jak dzisiaj mi brakowało tej kamery bardzo. Np. dlatego, że Tesla Vision nie pokazuje wysokości w żaden sposób i skarpy nie uważa za przeszkodę ;).