cwireq
Posiadacz elektryka
Wiesz... baterie nie są drogie. Mam magazyn energii w domu, wcale drogie to nie było W dodatku bajka o kolejnych +60tyś to tylko wyssane z palca jakieś tam bajeczki. Tym bardziej, że wcale 150kWh mi nie są potrzebne. Wystarczy w okolicy 100, nawet te 95kWh które czasem przebąkuje było by już satysfakcjonujące. I kompletnie w życiu nie uwierzę, że taka różnica kosztowała by o 60tyś więcej. Bujda na resorach i tyle.
Nie rozumiem, tutaj toku myśleniowego niektórych osób. Nie ma wyników pośrednich? Albo 1000km albo 550? Bo tak Wam pasuje?
Nie kupię Tesli z aktualną baterią bo za duża do miasta, a akumulator za mały aby użytkować go w równym/podobnym(wystarczy zbliżonym - 4h jazdy bez przymusowych przerw) komforcie jak spalinowy który mam. Boli mnie to, bo chcę elektryka.
A nie mam zamiaru kupować samochodów luksusowych za 500tyś ponad. Bo to nie moja bajka... Ja nie mam zamiaru nic nikomu udowadniać a tak by to się musiało skończyć.
Tak więc sobie czekam na rozwój rynku.
Który niestety zboczył z właściwych torów.
Według elektrowozu 1kWh baterii lion dla Europy to 41800zł/60kWh = 700zł/kWh. Dopłata wg tych wartość to dodatkowe 75kWh baterii 700zł/kWh czyli 52 500,00 zł. Czyli TESLA LR RWD to by było jakieś 215k + 52k = 267k. Zasięg WLTP pewnie okolice 1100km
https://elektrowoz.pl/magazyny-ener...c-470-zlotych-netto-za-1-kwh-w-europie-drogo/
View attachment 23533
Ok czyli Tesla z baterią 95kWh netto była by Ciebie optimum:
Wtedy mamy 215k + 20kWh*700zł/kWh = 229k zł (nie jest źle). Ale zasięg urósł z 600WLTP na 760WLTP. Czy dopłaciłbyś @Grzesiek za wariant LongRange plus 95kW kolejne 14000zł, aby mieć dodatkowe 100km zasięgu?