Drugie tanie EV do jazdy po mieście

Michal

Moderator
Musi być czysty EV - żadnych extenderów.

Co byście polecili tak powiedzmy w okolicy 40 000 zł? Jak dobra okazja, to może być trochę drożej ale nie chciałbym przekroczyć 60 000 zł, bo to już się robią okolice Tesli Model 3 za 100 000 zł :p

Proszę o wypowiedzi osoby posiadające dane auto, a nie takich co się zastanawiają albo myślą, że wiedzą.

Powinien mieć:
  • Auto powinno być krótsze od Tesli Model 3 - tak znacząco - z 40-50 cm. Chcę odzyskać trochę garażu. Dlatego niestety odpada raczej klasyczny Ioniq, choć bardzo bym się ku niemu skłaniał
  • Miejsce dla 4 osób - długo nastawiałem się na Smarta 2 osobowego, ale chyba jednak muszę mieć awaryjnie miejsce na 2 foteliki.
    • Dobrze by było 2x isofix
  • Zasięg >= 100km
    • do pracy mam w dwie strony jakieś 50 km
    • żebym mógł go trzymać na jakiś 70-80% naładowania na co dzień. Niby mogę się ładować pod biurem, ale wolałbym na to nie liczyć i drogo tam.
  • Regen do zera, najchętniej taki jak w Tesli, czyli mocny, bez łopatek itp.
  • Złącze ładowania Type2 - nie potrzebuję CCS ale nie chcę Type1
  • Mam 199 cm wzrostu ale jeździłem kilka lat Clio z 1996, Trabantem Polo 1991, ... Przejadę 50 km każdym autem ale jednak jeśli mam wybierać, to wolałbym nie siedzieć z kolanami zatykającymi uszy.
  • Tak ze 4 gwiazdki Euro NCAP
  • Odpadają: Peugeot iOn, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, BMW i3 i jakieś wynalazki

Nie boję się:
  • Sprowadzania z zagranicy, przy czym jeśli auto o małym zasięgu, to pewnie laweta, która jednak zwiększa koszt, więc trzeba to wliczyć w cenę.
  • Przebiegu w okolicy 100 000 km,
  • 8-10 letniego auta
  • Zarysowań itp. - "Niemiecki ksiądz nie musi płakać sprzedając"
Skłaniam się ku:
  • Kia Soul
  • Nissan Leaf
  • VW e-up / Seat Mii / Skoda Citygo-e - @nabrU nie udław się herbatą :D - głównie ze względu na małą długość.

PaRa

Zadomawiam się
Miałem podobne założenia jak autor, ale z racji mniejszej swiadomlości w kwestii EV nie tak rozbudowane.
Założenia prawie identyczne - zasięg 100 km, cena, wymiary, itp.

Kupiłem Twingo z 2022 żeby nauczyć się elektryka, cena 39800 i zakup w sąsiedniej wsi.
W pakiecie opony zimowe z felgami i środek z minimalnym zużyciem.

Michal

Moderator
Miałem podobne założenia jak autor, ale z racji mniejszej swiadomlości w kwestii EV nie tak rozbudowane.
Założenia prawie identyczne - zasięg 100 km, cena, wymiary, itp.

Kupiłem Twingo z 2022 żeby nauczyć się elektryka, cena 39800 i zakup w sąsiedniej wsi.
W pakiecie opony zimowe z felgami i środek z minimalnym zużyciem.
Doszło jeszcze kilka założeń
  • wózek z gondolą ma się mieścić w bagażniku.
  • Auto powinno mieć co najmniej 4 gwiazdki nowszego Euro NCAP - raczej z kurtynami powietrznymi przód i tył.
Rozważam Peugeot 208, bo nieźle ceny można trafić, a najchętniej kupiłbym Renault 5, nawet nowe, bo podoba mi się bryła i stylistyka, choć trochę dla dzieci, ale mam chyba kryzys wieku średniego :)
Niestety oba nie mają one pedal drive.

Niestety muszę coraz częściej jeździć do biura, więc nieuchronnie zbliża się moment kiedy to będzie powodowało konflikty w zapotrzebowaniu na auto. Po zbliżających się wakacjach już na bank muszę mieć drugie auto.

cooler

Pionier e-mobilności
  • Auto powinno mieć co najmniej 4 gwiazdki nowszego Euro NCAP - raczej z kurtynami powietrznymi przód i tył.
Rozważam Peugeot 208, bo nieźle ceny można trafić, a najchętniej kupiłbym Renault 5, nawet nowe, bo podoba mi się bryła i stylistyka, choć trochę dla dzieci, ale mam chyba kryzys wieku średniego :)

Niestety muszę coraz częściej jeździć do biura, więc nieuchronnie zbliża się moment kiedy to będzie powodowało konflikty w zapotrzebowaniu na auto. Po zbliżających się wakacjach już na bank muszę mieć drugie auto.
Śledzę wątek i kibicuję :) Żebym nie brak miejsca na 6-te auto to też bym sobie coś sprawił, a żal jakieś sprzedać bo je polubiłem, nawet Tesla jako fun car wespół z Polo się przydają, nie lubię ciągle jeździć jednym autem.
Relacjonuj dalej, śledzę z zapartym tchem :)

PaRa

Zadomawiam się

To chyba nie jest mała zmiana w założeniach.
Jak już dotarłeś do 208 to masz krok do e-2008, mój szef mam to auto i sobie chwali.
Dojazd do firmy na Żelaznej i po drodze 2 dzieci do przedszkola, bagażnik spory i wózek z gondolą nie będzie problemem. W środku moim zdaniem tez miejsca nie brakuje dla kierowcy i fotelików.

I przy okazji jako świeżak zapytam, dla domu z siłą, mocą 14kW i zabezpieczeniem 25A takie coś będzie ok ? -

Michal

Moderator
Nissan leaf jest bardzo długi 4,5 m - prawie taki jak Tesla 3 (4,7m), a chce odzyskać trochę miejsca w garażu.
208 (4,05 m) można teraz znaleźć naprawdę tanio.
2008 ma 4,3 m - też da się naprawdę tanio.

@PaRa Jeśli chodzi o EVSE, to będzie ok. Ustawisz prąd 10A i naładujesz luzem. Ja mam podobnie - zabezpieczenie 25A i ładuje nieraz nawet 16A ale zwykle mam ustawione 10A. Chociaż ja bym nie kupił raczej no name, bo bałbym się.

Last edited:

PaRa

Zadomawiam się
@PaRa Jeśli chodzi o EVSE, to będzie ok. Ustawisz prąd 10A i naładujesz luzem. Ja mam podobnie - zabezpieczenie 25A i ładuje nieraz nawet 16A ale zwykle mam ustawione 10A. Chociaż ja bym nie kupił raczej no name, bo bałbym się.

Myślałem że to trochę lepszy chińczyk skoro sprzedaje to Kaufland - https://www.kaufland.pl/product/499079673/

A jakie firmy są w dziale najlepszy stosunek jakość / cena ?

cooler

Pionier e-mobilności

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja mam takiego chińczyka, z przejściówką na 1F. Od 2 lat, żadnych problemów.