Ale to nic nowego że są dwie ładowarki w domu.@Empty
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie (bo pytałem w kontekście potrzeby drugiej ładowarki w domu). Jaki więc masz drugi EV (a może dopiero planujesz) i styl użycia obu BEV, że potrzebna Ci druga ładowarka w domu (do ładowania na raz 2 x EV)?
Mam 1 BEV aktualnie - styl uzycia jak w poscie wyżej.Jaki więc masz drugi EV (a może dopiero planujesz) i styl użycia obu BEV, że potrzebna Ci druga ładowarka w domu (do ładowania na raz 2 x EV)?
Ale to nic nowego że są dwie ładowarki w domu.
Jest to po prostu cholernie wygodne na co dzień. W dodatku, jak przyjedzie rodzina(która też ma BEV) to +5 do respektu![]()
Mam 1 BEV aktualnie - styl uzycia jak w poscie wyżej.
Planowałem rok temu drugi BEV ale ze względów które opisałem powyżej skończyło sie na kolejnym ICE.
Przyłacze do domu 12 kW, auto łąduje codziennie na 10A (EVSE) do 70%, no i standardowe pobory jak to w domu (wszystko na prąd)
Wygoda.Ja nie twierdzę, że to coś nowego. Staram się zrozumieć realną potrzebę posiadania dwóch EVSE (jako posiadacz dwóch EV i jednego EVSE)
No to widać jestem w dużej mniejszości, bo ostatnio miałem pod domem w sumie 4 elektryki z rodziny, w tym 2 wymagające pilnego ładowania (2 moje na szczęście były naładowane).Statystyka mówi, że takich rodzin jest w PL ok. 1% więc mało prawdopodobne![]()
Mam EVSE Zencar, który ładuje z pełną mocą. Jest jakaś róznica pomiedzy cegłą 11kW, a Wallboxem 11kW ?Nie masz wallboxa który ładuje pełną mocą i tu widzę potencjalny problem.
Oczywiście, że nie potrzebuje ale komfort życia i brak stresu daje jej codzienne podłaczenie do kabelka - zresztą tak wiekszość ludzi mówi o BEV - używaj jak ładowarki w telefonie codziennie i stres związany z ładowaniem znika.Wychodzi mi, że żona nie potrzebuje codziennego ładowania 'do pełna'
Tak, da się ale nie bez obniżenia komfortu życia codziennego.Stawiam więc tezę, że to spokojnie do ogarnięcia jedną ładowarką 11kW
Bede z tym działał zanim się zdecyduje na drugiego BEV ale najpierw niech sie pojawią z większymi zasięgami autostradowymi o ok. 100-150 km niż to co teraz dostepne.1. Zwiększ przydział mocy na fazę.
Podepnę się pod @nabrU bo też tego nie rozumiem. Czemu nie ładujesz pełną mocą? Co zużywa 7kW w nocy? Na Zencarze można włączać opóźnienie ładowania z tego co pamiętam. Wyceluj ładowanie między 1 a 6 rano i po kłopocie. Albo samochód nie ma jakiegoś harmonogramu ustawialnego?Mam EVSE Zencar, który ładuje z pełną mocą. Jest jakaś róznica pomiedzy cegłą 11kW, a Wallboxem 11kW ?
Zerknąłem i jest ustawiony na 8A czyli ładuje z mocą ok. 5kW.
7kW zostaje na dom i to wystarcza.
Oczywiście, że nie potrzebuje ale komfort życia i brak stresu daje jej codzienne podłaczenie do kabelka - zresztą tak wiekszość ludzi mówi o BEV - używaj jak ładowarki w telefonie codziennie i stres związany z ładowaniem znika.
Posłuchałem i tak zrobilismy
Tak, da się ale nie bez obniżenia komfortu życia codziennego.
Bede z tym działał zanim się zdecyduje na drugiego BEV ale najpierw niech sie pojawią z większymi zasięgami autostradowymi o ok. 100-150 km niż to co teraz dostepne.
Tak, mam G11, tak żona ładuje w dzień jak wróci z pracy, tak jestem z fotowoltaicznej kasty net meteringuZreszta, masz G11, że ładujesz w dzień? Chyba, że jesteś z "fotowoltaicznej kasty" i nie dokupujesz prądu.
Gdybym nie miał fotowoltaiki, która pokrywa moje całkowite zapotrzebowanie, to bym tak robił ale mam więc żyję w komforcieNiedobór np podczas produkcji w dzień dokupimy też taniej .