No to spokojnie mógłbyś ładować samochód w nocy większą mocą i skracasz czas ładowania dwukrotnie.Tak, mam G11, tak żona ładuje w dzień jak wróci z pracy, tak jestem z fotowoltaicznej kasty net meteringu
A pobór prądu mam całkiem duży, bo dzieciaki wymagają ...
Pralka, szuszarka, płyta indukcyjna, piekarnik, duża lodówka, 2 jednostki klimy latem + dogrzewanie jesien/wiosna gdzie działa jako pompa ciepła , TV z zestawem kina domowego, 2 komputery gamingowe dzieciaków (zasilacze po 1000W), czajnik elektryczny
Inna sprawa, że za prąd nie płacę, bo fotowoltaika załatwia temat od 7 lat.
Za to w spoczybku mam ok. 0,3 kW/h
Dalej nie kumam po co (poza kwestionowaną - jak dla mnie - wygodą) dwa EVSE. Ale kto bogatemu zabroni.
Jak już policzyłem wyżej, przy dwóch EV i Waszym stylu jazdy / przebiegach i ładowaniu na 11kW potrzebujecie (każde z Was) góra 2h codziennie ładowania, co przy braku patrzenia się na ceny (net metering) można spokojnie ogarnąć jednym sensownym EVSE (wallbox najlepiej). Jedna osoba (np. żona) ładuje po przyjeździe z pracy w dzień, a Ty ładujesz w nocy.
Moja rada: zwiększ przydział mocy (nie znam kosztu i czasu) dla świętego spokoju, Jak w końcu będziesz miał drugi EV, to starajcie się zobaczyć jak idzie ładowanie z jednego EVSE. Jak będzie ciężko to Wam ogarnąć to wtedy sobie zamontujesz drugie EVSE i tyle.
Chyba by mnie z domu wygoniła jakby musiała codziennie sprawdzac czy juz naładowany, wychodzić i auto przestawiać, bo teraz ja się ładuje, a jej już skończył 😉Jedna osoba (np. żona) ładuje po przyjeździe z pracy w dzień, a Ty ładujesz w nocy.
ja mam aktualnie 26kW mocy przyłączeniowej, możliwość podpięcia 2xwallboxy pod wiatą z PV i 2evse które jeżdzą z autami. Nieraz ładowałem dwa auta jednocześnie ale aktualnie wystarcza jeden mocny wallbox. Jak zaczną przyjeżdzać znajomi z EV to i tak powinno mocy wystarczyć. Aktualny Watpilot ma możliwośc puszczenia 22kW, niestety jeszcze nie mam auta z taką opcją ale jest to mocno kuszące; może dokupię kiedyś drugiego one mają dynamiczny przydział mocy więc 2x11kW plus dom na codzień powinno być wystarczające.Wygoda.
No to widać jestem w dużej mniejszości, bo ostatnio miałem pod domem w sumie 4 elektryki z rodziny, w tym 2 wymagające pilnego ładowania (2 moje na szczęście były naładowane).
I w związku z tym, że zabezpieczenia na siłę mam 16A, to szukałem po garażu na których gniazdkach są różne fazy, żeby puścić dwa ładowania po 16A (nie mam 32A evse którymi one się mogą ładować).
Ale jak się ma 2 bev w domu, jeżdżone codziennie, to musowo trzeba móc je ładować razem, choćby dla własnej wygody i braku zastanawiania się co i kiedy podłączać.
Czyli potrzebne 22 kW plus rezerwa na dom.
Dokładnie te same powody zadecydowały u mnie. Mam dwa osobne garaże i przestawianie samochodów żeby je naładować było ultra upierdliwe. Szybko zapadła decyzja o montażu drugiego wallboxa. Niezależnie od tego czy mam czy nie mam przyłącza do jednoczesnego ich ładowania.Chyba by mnie z domu wygoniła jakby musiała codziennie sprawdzac czy juz naładowany, wychodzić i auto przestawiać, bo teraz ja się ładuje, a jej już skończył 😉
Za dużo kombinacji i pamiętania, ustawiania etc.
Gdybym miał garaż 2 stanowiskowy to luz ale nie mam 😞
Słowa klucze na ten tydzień: wygoda i komfort. 😀
Na przykład?Lepiej wziąć jakieś sensowne EVSE co ma dynamiczne zarządzanie mocą i najlepiej obsługuje OCPP (i może nawet wpółpracuje z FV), bo za 2 czy 3 lata okaże się że potrzebne 'smart EVSE'.