Fajny film pana Klawitera

nabrU

Moderator

KrzysztofFly

Moderator
Tyle Wam na razie w PL potrzeba do szczęścia (y)
Jak będziemy mieli w PL prawdziwe taryfy dynamiczne, to będzie zmieniali sprzęty na odpowiednie 😉. A dzisiaj to u nas nic nie wiadomo, więc po co się martwić na zapas 😉.

Michal

Moderator
Jak będziemy mieli w PL prawdziwe taryfy dynamiczne, to będzie zmieniali sprzęty na odpowiednie 😉. A dzisiaj to u nas nic nie wiadomo, więc po co się martwić na zapas 😉.
Ale z WC3 spokojnie można sobie zrobić pobieranie energii w taryfach dynamicznych. w Zasadzie z dowolnym EVSE, bo to tylko Tesla musi to ogarniać... Może da się jakoś łatwiej z wallboxem zintegrowanym z licznikiem i PV, ale to z kolei są koszty idące w tysiące, więc okres zwrotu robi się w latach, a za kilka lat to nie wiadomo co będzie...

nabrU

Moderator

Dzięki, pierwszy raz widzę jakieś oficjalne źródło wspominające na ten temat, bo nawet instrukcja nic o tym nie mówi.

P.S. Tylko to nie jest TWC Gen 3 chyba ...

Ale z WC3 spokojnie można sobie zrobić pobieranie energii w taryfach dynamicznych. w Zasadzie z dowolnym EVSE, bo to tylko Tesla musi to ogarniać... Może da się jakoś łatwiej z wallboxem zintegrowanym z licznikiem i PV, ale to z kolei są koszty idące w tysiące, więc okres zwrotu robi się w latach, a za kilka lat to nie wiadomo co będzie...

Wiesz nie chodzi tylko o taryfy dynamiczne... A propos cen w tysiące Zappi 22kW ma wszystko co wymieniłem i kosztuje nawet 599 GBP czyli jakieś 3000zł (650zł więcej niż TWC). Ale oczywiście, że na dzisiaj w PL pełnej funkcjonalności takiego EVSE się nie wykorzysta. Stąd TWC wciąż bryluje.

Last edited:

Michal

Moderator
Wiesz nie chodzi tylko o taryfy dynamiczne... A propos cen w tysiące Zappi 22kW ma wszystko co wymieniłem i kosztuje nawet 599 GBP czyli jakieś 3000zł (650zł więcej niż TWC). Ale oczywiście, że na dzisiaj w PL pełnej funkcjonalności takiego EVSE się nie wykorzysta. Stąd TWC wciąż bryluje.
Tylko ZAPPI już nie wykorzysta produkcji PV automagicznie - do tego trzeba jednak jakiś licznik i logikę. Poza tym co z tego, że powiedzmy za rok w PL pojawią się sensowne taryfy dynamiczne, jak taki ZAPPI i tak nie nauczy się z nich korzystać pewnie przez następne 5 lat albo i lepiej, bo maja mały interes, żeby się przystosować do naszego rynku.

nabrU

Moderator

Michal

Moderator
Zappi jest jednym z pierwszych co zaczął to ogarniać kilka lat temu:

Co do przystosowania do rynku PL to przecież jest tutaj OCPP, więc w czym problem?
Z tej instrukcji, którą podesłałeś, wynika, że trzeba podłączyć gdzieś CT (Current Transformers) U mnie od garażu do podłączenia energii do domu mam jakieś 10-15 m, więc nie byłoby łatwo. Ewentualnie podają harvi, więc może nie ma tragedii, to on kosztuje tylko jakieś 70 GBP podobno ale trzeba coś takiego dokupić, albo ciągnąć kable po podjeździe.

Attachments

• 1738188677335.png
    1738188677335.png
    193,8 KB · Liczba wyświetleń: 15