Fajny film pana Klawitera

nabrU

Moderator
Ale CT clamps to podstawa w te klocki (w wypadku Zappi masz je 3 w zestawie z EVSE). Wystarczy pociągnąć skrętkę od EVSE do skrzynki rozdzielczej i do tego je podpiąć. Ja mam jakieś 30 metrów od skrzynki do EVSE na garażu i dałem radę (y)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Tyle Wam na razie w PL potrzeba do szczęścia (y)
Proszę nie sprowadzajmy tej polemiki do poziomu co jest lepsze UK czy PL, bo mógłbym się odszczypnąć nt. ładowania w UK.

Wracając do meritum, TWC to prosty, stabilny i wysokiej jakości i bezpieczny EVSE, który kosztuje na poziomie chińszczyzny, a jest estetyczny i spełnia swoje zadanie. Ma zgodne z prawem zabezpieczenie przed uplywnosica prądu stałego na poziom 6mA.
Osobiście uważam, że dynamiczność taryf należy wykorzystywać na poziomie całego punktu odbioru energii (domu), a nie tylko BEV. Stąd imho inwestowanie w “inteligentne EVSE” nie ma większego sensu. Inteligentny powinien być dom i jeśli np. jest nadwyżka w sieci, to nie tylko samochód, ale i CWU czy CO powinno być zasilane z prądu o ujemnej cenie. A tego nie zrobimy z perspektywy samego EVSE.
Cieszę się że w UK są firmy oferujące fajne dynamiczne rozwiązania, ale każdy z nas żyje w konkretnym kontekście/otoczeniu. Tu w zaścianku Polandii ludzie z nadwyżki PV (a za chwilę z taryf dynamicznych) ogrzewają domy, cwu itp. EV to tylko części bilansu.

I wreszcie odniosę się do magicznego guzika: gdybym wyceniał swój czas na wart £1/minutę, to podładowując samochód codziennie, magiczny guzik w TWC (przyjmując różnicę do EVSE bez guzika £100 (£480 vs £380)) zwróciłby się mi w półtora miesiąca.
To jest oczywiście uproszczenie, ale jak już mam trwonić pozostały mi czas na tym padole, to wybieram wynurzenia na forum elektrowóz.pl niż bieganie wokół samochodu i otwieranie zamykanie klapki od ładowania…

Last edited:

nabrU

Moderator
Proszę nie sprowadzajmy tej polemiki do poziomu co jest lepsze UK czy PL, bo mógłbym się odszczypnąć nt. ładowania w UK.

Zadano mi pytanie dlaczego uważam TWC za 'szit' więc odpowiedziałem. Oczywiście z mojego punktu widzenia, bo z jakiego innego. Przecież to była moja opinia. Przyznałem przecież że jest to solidny wyrób i tu DLA MNIE zalety się kończą.

Co do tego inteligentnego energetycznie domu to zgoda, też coś w tej dziedzinie działam (można poczytać tutaj) więc w pełni się zgadzam że EVSE jest tylko trybikiem w większej maszynie (y)

daniel

Señor Meme Officer
Ale z WC3 spokojnie można sobie zrobić pobieranie energii w taryfach dynamicznych. w Zasadzie z dowolnym EVSE, bo to tylko Tesla musi to ogarniać...
No tylko, że to jest taki bardziej hak niż oficjalny ficzer. To sterowanie nie odbywa się przez jakieś oficjalne API tylko było rozkminione przez kogoś na podstawie aplikacji.

Ironeska

Fachowiec

Attachments

• Screenshot_20250130_003930_NIO.jpg
    Screenshot_20250130_003930_NIO.jpg
    597,9 KB · Liczba wyświetleń: 35
  • Screenshot_20250130_004227_NIO.jpg
    Screenshot_20250130_004227_NIO.jpg
    456,5 KB · Liczba wyświetleń: 35

Empty

Fachowiec
Z wnioskami zasięgowymi na koniec trochę odleciał ;)
No ale widać , że głównym problemem na dziś jest infrastruktura, która marnie działa i jest zbyt mała.

nabrU

Moderator
Ofertę sprzedaży z OLX wrzuć z łaski swojej do właściwego działu... To po pierwsze.

Po drugie: nie ukrywaj detali co do Neurio na privie, tylko podziel się szczegółami na otwartym Forum. Ogół będzie Ci wdzięczy, 'quality over quantity' i takie tam...

Po trzecie: zdecyduj się który post mam Ci usunąć, bo napisałeś 2 identyczne w dwóch miejscach:

1740427373529.png

A tak w ogóle to witamy i zapraszamy tutaj: