Nie bardzo rozumiem ? Dokładnie taki był sens tego testu, żeby każdy pojazd miał dokładnie takie same warunki jazdy, zachowanie tego na realnej drodze jest niemożliwe. Nie jest możliwe zasymulowanie oporu powietrza przy użyciu dmuchawy na stojącym pojeździe. Więc jedynie opór rolek ma wpływ na zwiększenie "oporów jazdy"."So mussten sich alle Fahrzeuge den exakt gleichen Geschwindigkeiten stellen, ohne Einfluss von sich ändernder Verkehrsdichte, Wind, Wetter oder durch einen eventuellen Stau."
"Wszystkie pojazdy musiały jechać dokładnie z tą samą prędkością, bez względu na zmieniające się natężenie ruchu, wiatr, pogodę lub ewentualny korek uliczny."
To nie ten test.
Najwyraźniej pominieto ten parametrWszystko można zasymulować i generować odpowiedni opór na rolkach.
Pytanie tylko czy zmierzono rzeczywisty opór Cx, czy wzięto z tabeli producenta.
Jest to możliwe, producenci symulują opór powietrza w tunelu aerodynamicznym i/lub z dmuchawami laminarnymi.Nie bardzo rozumiem ? Dokładnie taki był sens tego testu, żeby każdy pojazd miał dokładnie takie same warunki jazdy, zachowanie tego na realnej drodze jest niemożliwe. Nie jest możliwe zasymulowanie oporu powietrza przy użyciu dmuchawy na stojącym pojeździe. Więc jedynie opór rolek ma wpływ na zwiększenie "oporów jazdy".
Najwyraźniej pominieto ten parametr
Jest to możliwe, producenci symulują opór powietrza w tunelu aerodynamicznym i/lub z dmuchawami laminarnymi.
Natomiast w tym teście pominięto najwyraźniej ten czynnik, i skupiono się tylko i wyłącznie na wydajności jednostki napędowej(opór toczenia i straty na zasilaniu) bez czynnika oporu powietrza.
Sprawdziłem dla ciekawości i symulowanie oporu powietrza na rolkach jest niesamowicie skomplikowane, da się, ale jest to estymacja co najwyżej(pomiar mało wiarygodny)
Chodzi o to, że w teście ADAC dla EQS 450+ wyszło magiczne zużycie 20kW/100km przy 130kmh, gdzie w rzeczywistości(wg EV database i inne) auto zużywa 24kw/100km przy 110kmh!
To prawda - EQS jest niesamowicie promowany jako cud wydajności i zasięgu, a raporty użytkowników pokazują co innego.Chodzi o to, że w teście ADAC dla EQS 450+ wyszło magiczne zużycie 20kW/100km przy 130kmh, gdzie w rzeczywistości(wg EV database i inne) auto zużywa 24kw/100km przy 110kmh!
U Grzyba na 1000 km chalenge wyszlo 21 kwh/100. A on jezdzi 140 km/h. Fakt ze w lecie....To prawda - EQS jest niesamowicie promowany jako cud wydajności i zasięgu, a raporty użytkowników pokazują co innego.
.. a tu cie boliChodzi o to, że w teście ADAC dla EQS 450+ wyszło magiczne zużycie 20kW/100km przy 130kmh, gdzie w rzeczywistości(wg EV database i inne) auto zużywa 24kw/100km przy 110kmh!
Chodzi o to, że w teście ADAC dla EQS 450+ wyszło magiczne zużycie 20kW/100km przy 130kmh, gdzie w rzeczywistości(wg EV database i inne) auto zużywa 24kw/100km przy 110kmh!
To prawda - EQS jest niesamowicie promowany jako cud wydajności i zasięgu, a raporty użytkowników pokazują co innego.
Kiedyś oglądałem Car maniac który ma prywatnie takie auto i bardzo płakał, że zimą jest masakra z powodu braku pompy ciepła (sic !). Nie wiem, czy jest tak nadal, ale przez jakiś czas ten model był oferowany tylko w wersji bez pompy ciepła podobno.Nie to żebym bronił EQS ale dane z EV Database są z * czyli estimated:
View attachment 24509
View attachment 24511
![]()
Mercedes-Benz EQS 450+
All details and specs of the Mercedes-Benz EQS 450+ (2024). Compare price, lease, real-world range and consumption of every electric vehicle.ev-database.org
porównuję jedno do drugiego, bo chciałem zobrazować niezależność układu jakim są systemy symulujące obciążenie od zewnętrznych czynników ... jeśli mogę coś do czegoś porównać, to robię to, żeby uprościć moje rozumowanie - ale być może działa to tylko dla mnie 😅dziwi mnie ze jako inzynier nie widzisz roznicy miedzy autem na rolkach pomiarowych a stacjonarnym rowerkiem na stojaku