Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

BlackandWhite

Zadomawiam się
Składałem wniosek w pierwszy dzień programu, czyli 3 lutego i wypełniając wniosek oraz załączając dokumenty, nie było śladu informacji o wekslu. Zresztą skorzystałem z opcji "sprawdź wniosek" przed wysłaniem i żadnego błędu nie było. Otrzymałem też potwierdzenie na emaila, że fundusz takowy wniosek zarejestrował. Hmmm...

kermu

Zadomawiam się
Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Dobrze, że podnosimy problem. Zawsze nasza decyzja będzie skutkiem jakiejś tam analizy ryzyka. Można być w analizie biernym i wybierać bramki w oparciu o wynik (uświadomiony bądź nie) score card. Można też jak obecnie próbować wstrząsnąć tymi urzędnikami i uświadomić im że dokumentów in blanco nie mogą wymagać. Mają być partnerami w tym programie, bo to my jesteśmy ich trofeum. Teraz jest ten moment gdy te wzory można jeszcze zmieniać.
Później będziemy rozmawiać tylko przez prawników. Mój weksel na pewno będzie miał uzgodnione z funduszem dodatkowe zapisy.

Można też nic nie robić i być jak ta kula bilardowa.
Oni Ci odwala wniosek albo zablokuja wyplate i tyle. Prawnikow oczywiwcie mozesz zatrudnic, zapominasz tylko ze to jest program dobrowolny.
Mimo to fajnie ze bedziesz walczyl ! Warto bo tak jak napisales urzednicy robia sobie co chca. Moze kiedys sie zmieni.
Choc jak patrze na wydzial komunikacji warszawa wola to tam sie nic nigdy nie zmieni… trzy skargi, trzy skuteczne i zawsze jak tam przychodzilem to uczylem urzednika ze nie ma racji i albo idzie do naczelnika sie dopytac albo daje mi odmowe rejestracji a ja odbieram to jako blad i bede sie domagal odszkodowania…
Tylko tam ja musialem zarejestrowac a on musial stosowac przepisy a nie jego widzimisie.
Trzymam kciuki ! A jak przy okazji zmusisz ich do udzielania dotacji dla spolek cywilnych to place 10kzl zezlomuje dla ciebie auto 😛

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Zmian jak widać na przestrzeni blisko 100 lat niewiele.
W kwestii o którą pytałeś nie widzę jakiś zmian idących w stronę ochrony uczciwego wystawcy weksla.
Zmiany, które były dotyczyły innych obszarów np. cofnięcia uprawnień pracownikom okienka w Poczcie Polskiej do przeprowadzenia czynności protestu weksla.

BTW, dziwne, że unia wprowadzając MIFID w którym troszczy sie o obatela, żeby sobie np krzywdy nie zrobił kupując obligacje czy akcje, a pominęła instrument weksla in blanco.
Możliwe, że w cywlizowanych krajach nie ma dokumentów in blanco i wszystko co się podpisuje jest jasne i klarowne, tym samy nie tworzy pola do nadużyć - jak u nas gdzie weksel to może być prawie czysta kartka z podpisem na końcu.

wiki:Jednolita ustawa o wekslach trasowanych i własnych
strony zobowiązane zostały do wprowadzenia ustawy wzorcowej do krajowych porządków prawnych. Jedyne dopuszczalne odstępstwa od treści ustawy jednolitej zostały wyczerpująco wymienione w załączniku nr II konwencji w postaci tzw. rezerwatów krajowych.

Generalnie na całym Starym Świecie, cywilizowanym mniej czy bardziej, weksle od prawie stu lat działają w sposób jednolity i tak musi pozostać. Może u Anglosasów jest inaczej (strony umowy)

tokwi

Pionier e-mobilności
Zaczynamy rozszerzać problem, ale paradoksalnie dochodzimy do sedna.
Biurokracja. Opisana w ostatniej książce przez Harariego i podbita dziś w wypowiedziach Muska.

Urzędnicy. Kosztują. Nie odpowiadają majątkowo (tylko do 3 pensji). Nie mogą jednak przekraczać swoich uprawnień.
Weksel w którym możesz wpisać wszystko to właśnie ten przykład przekroczenia uprawnień urzędniczych,

Jest wór argumentów. Wiele już padło. Dlatego w swoim interesie powinni zmienić wzorki - dla dobra wszystkich - również swoich.
Inaczej generują systemowy problem, którego parodia jest LIBOR czy WIBOR.

CZY KTOŚ PRZEKONA NAS DLACZEGO NA WEKSLU NIE MOŻNA OD RAZU WPISAĆ jako wierzyciela nfos i numeru konta bankowego które jest państwowe A NIE JAKIEGOŚ SŁUPA?

Precyzyjność w tym zakresie jest w interesie obu stron.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
(*) właśnie, mam do nadgonienia co najmniej 5 książek. Uwielbiam space opery :)
Nie zgadzam się z Tobą z lekkim podejściem do weksli in blanco*, ale space opery uwielbiam! Widać tesla łączy także czytelników m.in. SF 😀

*ale z dotacji nie zrezygnuję, tylko zrobię to w ministerstwie próbując to in blanco trochę ograniczyć do kwoty dotacji

kermu

Zadomawiam się
CZY KTOŚ PRZEKONA NAS DLACZEGO NA WEKSLU NIE MOŻNA OD RAZU WPISAĆ jako wierzyciela nfos i numeru konta bankowego które jest państwowe A NIE JAKIEGOŚ SŁUPA?
Bo (statystycznie) nieodebrane weksle mogą kiedyś w tajemniczy sposób dostać się do obrotu ?

Fenrise

Pionier e-mobilności
Dla mnie najbardziej skandaliczny jest sam fakt, że jako "zabezpieczenie" wybrali tak kontrowersyjny, stary i znany z negatywnych zastosowań sposób jak weksel jakby to był początek XX wieku. Jeśli w poprzednim programie też tak było to tym gorzej to świadczy o twórcach nowego programu, że nie pomyśleli o czymś mniej kontrowersyjnym i potencjalnie niebezpiecznym dla wnioskodawcy.

Czekam aż się okaże, że dotacje wysyłają pocztą w liście ekonomicznym opisanym czarnym flamastrem "dotacja 40 000 zł".

tokwi

Pionier e-mobilności
Jako inicjator wątku wobec kolegów czuję się w obowiązku poinformowania, że jutro jadę na narty. W Alpy. Elektrykiem!
Nie będę też zaglądał tu, ani pisał przez tydzień.

BTW Oprócz transportu w miejsce docelowe elektryk w formule Ski-Safari daje mega fajne opcje*) nocowania - wolność pod gwiazdami. W -10 w nocy ((7 godz) z mojej TM3 schodzi 12% baterii !

*) Opcja - to jest coś dodatkowego, a nie zamiast. Dziś to słowo w młodzieżowym języku znaczy alternatywę.

Najnowsze dyskusje