Tesla Model 3 RWD Higland realny zasięg

miv

Posiadacz elektryka
Z góry zaznaczę, że mogę się mylić w poniższym, pamięć już nie ta co dawniej.
Kojarzę jakiś test youtubowy porównujący zasięgi kilku aut. Co ciekawe w tym teście Tesla zawyżała ilość przejechanych kilometrów w stosunku do danych z googla. Nie mogę niestety tego testu znaleźć więc to co napisałem może być nic nie warte, ale może ktoś inny pamięta.

nabrU

Moderator
Kojarzę jakiś test youtubowy porównujący zasięgi kilku aut. Co ciekawe w tym teście Tesla zawyżała ilość przejechanych kilometrów w stosunku do danych z googla.

Sprawdziłem kilka tras:

TeslaFi - 102,97 mil, Google - 102,3 mil
TeslaFi - 129,89 mil, Google - 128,3 mil
TeslaFi - 148,69 mil, Google - 147,7 mil

Więc owszem Tesla zawyża przebieg względem Google Maps o jakiś mniej niż 1%. Być może ma to związek z poniższym info z TeslaFi

These calculations are based on rated miles used when driving. The rated miles reported by Tesla's API has an accuracy of 1/3 of a mile so you may notice shorter drives are not as accurate as longer drives.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
@nabrU dzięki za odpowiedź. Jedna uwaga, w poprawnym języku polskim piszemy marki samochodów z małej litery. Chyba, że piszesz o zmarłym kontrowersyjnym Nikoli.
Zobacz, dotyczy to również mercedesa, czy forda.
Oczywiście działy marketingu mocno od dekad promują duże litery, bo przecież ich produkty są wyjątkowe. Ale w przypadku marek nazwanych po ludziach to już bardzo razi.

nabrU

Moderator
Jedna uwaga, w poprawnym języku polskim piszemy marki samochodów z małej litery. Chyba, że piszesz o zmarłym kontrowersyjnym Nikoli.
Zobacz, dotyczy to również mercedesa, czy forda.
Oczywiście działy marketingu mocno od dekad promują duże litery, bo przecież ich produkty są wyjątkowe. Ale w przypadku marek nazwanych po ludziach to już bardzo razi.

Czy aby na pewno?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Chciałbym dodać, że wiele samochodów oszukuje, więc to nie jest przypadłość tylko Tesli. Np. u mnie (e208) zużycie średnie wg. danych zewnętrznych (podlicznik czy dane od operatorów ładowarek publicznych) to jakieś 157 Wh/km, a samochód pokazuje za ostatnie 8000 km 138 Wh/km.

nabrU

Moderator
Np. u mnie (e208) zużycie średnie wg. danych zewnętrznych (podlicznik czy dane od operatorów ładowarek publicznych) to jakieś 157 Wh/km, a samochód pokazuje za ostatnie 8000 km 138 Wh/km.

Ty tak serio? Oszukuje? Skąd ma samochód wiedzieć jakie są straty ładowania? Skąd wiesz, że licznik czy ładowarka pokazuje idealnie?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ty tak serio? Oszukuje? Skąd ma samochód wiedzieć jakie są straty ładowania? Skąd wiesz, że licznik czy ładowarka pokazuje idealnie?
Oszukuje miało być "", ale jakoś to automatyczny korektor wyrzucił :)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jak wygląda zasięg w przypadku HL LR AWD
Realnie, przy 120 i ekspresówkach latem do 400. Zimą jechałem na Mazury (tak, wiem, dziwne) większość również ekspresówki (większosć), pogoda do bani, temperatury ~-3C 300km z kawałkiem by się dało. Koła 18", Sotto Zero. Jeżdżę z tempomatem ustawionym równo na dopuszczalną.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Czy aby na pewno?

Czyli jeśli firma to dużą, a jeśli konkretne produkty tej firmy to małą. Przepraszam, że byłem nieprecyzyjny, ale tu zwykle piszemy o samochodach firmy Tesla, czyli o teslach. Ale masz rację, akurat moj zarzut dotyczył firmy, jak całość.

Najnowsze dyskusje