SQ6 - już w garażu

TomiB

Fachowiec
Macan piękny. Też mi chodził po głowie.
Wracając jeszcze do ładowania.
W przypadku SQ6 te czasy są rzeczywiste. Dlatego podaję screenshoty z sesji. Czyli ładuję się faktycznie około 20 minut max. (oczywiście gdy ładowarka na to pozwala)
Ale często jest tak, że zajeżdżam na ładowarkę, inne samochody już się ładują. Ja robie pełne ładowanie do np. 80 % odjeżdżam, a tamte dalej się ładują.. Oczywiście te z technologią 400V. Bo w teorii też mają na papierze spore prędkości a w rzeczywistości ładują się po 40 minut albo dłużej. Mam tak z moim drugim BEV (VW ID.5) w zimie.
I te 20 parę minut jest akceptowalne, ale 30 lub 40 to już trochę męczące jest na trasie.
Plusem Q6 i Macana jest to, że przygotuje baterie do ładowania przed każdą ładowarką niezależnie od operatora. Wczoraj na Ionity w Radomsku ładowałem się ja i Tesla Y. Ja ponad 200 kW, Y - 67 kW (przy około 50% SOC). Ale rano było około 5 stopni i zapewne Y nie miał przygotowanej baterii.

Halisep

Posiadacz elektryka
Co z tego że się ładuje szybciej i w tym samym czasie załaduje więcej kWh skoro to wciąż tylko 10-80% i pozwoli na przejechanie tylu ile Tesla ...
Nawet jeśli zasięg 80-10% będzie ten sam, to Tesla będzie się ładować o 50% dłużej. Toaleta, kawa/herbata, rozprostowanie kości to łącznie max 15 minut. Każda dodatkowa minuta dłuży się niemiłosiernie.

viallos

Pionier e-mobilności
Nawet jeśli zasięg 80-10% będzie ten sam, to Tesla będzie się ładować o 50% dłużej. Toaleta, kawa/herbata, rozprostowanie kości to łącznie max 15 minut. Każda dodatkowa minuta dłuży się niemiłosiernie.
Teoretycznie tak .. ale w praktyce myślę że nie jest aż tak najgorzej. Zależy gdzie, poniżej zrzut z mojej trasy 1300km .. kolega zdaje się wcale na podobnej trasie dużo krócej się nie ładował. Przystanek np w Plauen przedłużony przez obiad itp.. reszta generalnie akceptowalna bez spiny. Zobacz na średnie ładowania .. niestety w Tesli żeby ładować się krótko to trzeba często :) .. i absolutnie zgadzam się że Audi w tym jest bezsprzecznie lepsze. Tyle że w przełożeniu na trasę .. jak się ją robi nawet raz w miesiącu to aż wcale takich różnic nie ma.

1743161904116.png

viallos

Pionier e-mobilności
w 20min 65kWh a ja w 25min 45kWh ... na tych ładowarkach widać różnicę bezsprzecznie. Żeby doładować tyle kWh w Tesli musze spędzić nie 50% więcej ale 100% więcej czasu ;-) . Ale 50% więcej czasu wystarczy żeby przejechać tyle samo co ty tzn. 20min vs 30min. Dlatego twierdzę że na trasie 500km mówimy o oszczędności rzędu 10min. Niby niewiele a jednak dużo :cool:

w 20min 65kWh a ja w 25min 45kWh ... na tych ładowarkach widać różnicę bezsprzecznie. Żeby doładować tyle kWh w Tesli musze spędzić nie 50% więcej ale 100% więcej czasu ;-) . Ale 50% więcej czasu wystarczy żeby przejechać tyle samo co ty tzn. 20min vs 30min. Dlatego twierdzę że na trasie 500km mówimy o oszczędności rzędu 10min. Niby niewiele a jednak dużo :cool:
Masz może trase KRK<-> GDN albo KRK <-> WRO? chętnie porównam - dla sportu :D
W czwartek będę miał KRK<->WAW jak by pomogło

Dla mnie czas przejazdu (w totalu) na sporej trasie był kluczem. Miał być suv i miało być jak najszybciej. Nie interesuje mnie jazda 100km za ciężarówką, raczej chciałem jechać 140+ w trybie ciągłym

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Niestety nie moje trasy. Wawa - Koszalin jest na forum kilka moich przykładów. Ewentualnie Wawa kierunek Stuttgart przez Wrocław, Drezno ... też dosyć często.

Darski

Q6 e-tron
@TomiB chyba mam to samo co Ty. Tylko kolejność jakaś inna. Dzisiaj odlecialy mi radary. I z przodu i z tyły. Kamera też przez chwilę była wyłączona ale wróciła. Czujniki ultradźwiękowe też dzialaja, kamery 360 bez problemu. Najpierw nie skojarzyłem, zwłaszcza że ADASy już potrafiły się zawiesić i po kilku minutach wracały, ale po podłączeniu ładowarki od razu mi się przypomniał twój przypadek. Ładowanie AC leci na 3.8kW i nic więcej.
Od razu sprawdziłem napięcie 12V i powiem szczerze, że zaskoczony nie jestem ;)
Pisałeś że obsługiwał Cię Audi Toruń? To chyba Plichta, prawda? Do Torunia jechał nie będę ale zasugeruję żeby z Gdańska tam zadzwonili i podpytali to może szybciej ogarną to "napięcie".
Dodatkowo jeszcze będę musiał w poniedziałek do Warszawy Intercity wziąć. Człowiek dwa razy w roku gdzieś jedzie w trasę i akurat musiało się tak złożyć...

Attachments

• 20250329_213830.jpg
    20250329_213830.jpg
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 28
  • 20250329_202320.jpg
    20250329_202320.jpg
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 28