Może to przez stagnację. TmS i Tm3 mają tą samą pojemność baterii co w 2017. 8 lat to jednak dużo w świecie EV. Konkurencja się szybko rozwija i np Koreańczycy w przeciągu 3 lat od premiery ioniqa5 już dwukrotnie zwiększyli pojemność baterii z 72 do 77 i ostatecznie do 84kWh. VAG dodał sporo kWh czy to w Q8, czy e-tronie GT/taycanie. Lucid co chwila coś kombinuje i ulepsza i teraz wersje long range mają po 120kWh. Itd itd... A w Tesli największą innowacją w zakresie zasięgu w ostatnich latach to homologacja na innych oponach. Gdyby chociaż było szybsze ładowanie, ale też nie, bo np Tm3 zalicza regres w tym aspekcie.Ja nie rozumiem dlaczego tyle ludzi narzeka na Teslę, że nie dają większej baterii, a nie słyszę jakoś narzekania na ID Buzz właśnie... Przecież tam powinno być 120 kWh minimum, żeby sensowny zasięg był...
może Buzz ma jednak innego klienta docelowego? Buzz nigdy nie będzie najlepiej się sprzedającym autem. Nie ten rozmiar, nie ten budżet nie ta funkcjonalność. To i narzekaczy mało.Ja nie rozumiem dlaczego tyle ludzi narzeka na Teslę, że nie dają większej baterii, a nie słyszę jakoś narzekania na ID Buzz właśnie... Przecież tam powinno być 120 kWh minimum, żeby sensowny zasięg był...
No to chyba nie czytasz newsówMoże to przez stagnację. TmS i Tm3 mają tą samą pojemność baterii co w 2017. 8 lat to jednak dużo w świecie EV. Konkurencja się szybko rozwija i np Koreańczycy w przeciągu 3 lat od premiery ioniqa5 już dwukrotnie zwiększyli pojemność baterii z 72 do 77 i ostatecznie do 84kWh. VAG dodał sporo kWh czy to w Q8, czy e-tronie GT/taycanie. Lucid co chwila coś kombinuje i ulepsza i teraz wersje long range mają po 120kWh. Itd itd... A w Tesli największą innowacją w zakresie zasięgu w ostatnich latach to homologacja na innych oponach. Gdyby chociaż było szybsze ładowanie, ale też nie, bo np Tm3 zalicza regres w tym aspekcie.
W 2021 roku miała być Tesla Plaid+ z zasięgiem 840km, na którą sam złożyłem preorder, ale wyszło jak wyszło.
Reasumując:No to chyba nie czytasz newsów
TM3 LR 75, a teraz 82
TM3 SR 50, , później 54, a teraz 57,5
I mało się sprzedaje id buzz. Auto ciekawe ale jakos mało popularne bo dziwny gabaryt lub cena za wysoka.może Buzz ma jednak innego klienta docelowego? Buzz nigdy nie będzie najlepiej się sprzedającym autem. Nie ten rozmiar, nie ten budżet nie ta funkcjonalność. To i narzekaczy mało.
To co zaoszczędzimy na ładowarkach to stracimy w serwisienie wiem jak do Was, ale do mnie przemawiają fakty i liczby. A są one takie, że ładowanie 10-80% dla Taycana ma średnią prędkość 260kwh, a dla Tesli (przykładowo 3 LR) 95 kWh. Prawie 3x szybsze ładowanie!
czuję się jak Detektyw Fakcik 😅, no ale tak mam, więc wybaczcie:średnie prędkości w 10-80 w odniesieniu do netto
Tycan i Kia EV6 maja tyle samo 2.33C
Tesla 3 LR ma 1.55C a z mniejsza baterią 1.68C
Tesla X/S ma 1.4C (bo 250kW obcina na starcie)
Wiec nie prawie 3x szybsze ładowania tylko 1.5x szybsze
Wygląda na to, że @Halisep ma już wersję, która nie ma tego problemu ... a nawet i bez tego wk%^&* mnie właściciele Porsche na ładowarkach, że ich stać na takie auto 😛To co zaoszczędzimy na ładowarkach to stracimy w serwisie
![]()
Teraz Porsche: Przepraszamy, jednak nie ma oprogramowania. Nie ładuj baterii ponad 80 proc. i odwiedzaj ASO co 2 miesiące | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
Niektórzy [niemieccy?] nabywcy Porsche Taycan otrzymują listy od producenta. Firma przeprasza ich, bo jednak nie udało się stworzyć specjalnego oprogramowania diagnostycznego...elektrowoz.pl