Blackout w Hiszpanii i Portugalii. To co ładujemy dzisiaj do pełna?

Kto z was trzyma paliwo w kanistrach?

• Total voters
    73

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Czemu mnie to nie dziwi. A tym bardziej kiedy ktoś straszy tygodniowym blackoutem.
Oczywiście lepiej dmuchać na zimne.
I pognać czym prędzej i nakupic czego tam trzeba jak z cukrem nie tak dawno.
Tylko w Polsce go brakowało, bo ktoś chciał się wyprzedać a media zwietrzyły piniadz.
A fejsowe czy twiterowe media to już w ogóle dno...
Ciężki jest żywot zwyklego człowieka. Skoro wszyscy i wszędzie kłamią 😞

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Czekaj, czekaj, a linki powyżej to do czego są?
Zależy od kontekstu. Każda informacje trzeba weryfikować i dzielić przez własne doświadczenie. Cały problem w tym, ze jestemy ludźmi i często się mylimy.
A inni ludzie chcą tylko kasy a maja to dzięki naszym klikom. Wiec kombinują jak konie pod górę aby stać się influenserami. (Z przewaga sera w nazwie) I mieć z tego kase. A my biedne zuczki zastanawiamy się czy bac się już czy jeszcze nie.

To tak ogólnie i bez składnie. :) sensu w mojej wypowiedzi na siłę trzeba się doszukać. 😉

nabrU

Moderator
A czy biedne żuczki nie mogą zerknąć na stronę hiszpańskiego odpowiednika PSE i używając translatora poczytać co i jak, czy tam też jest kłamstwo i manipulacja?

1745873288996.png

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Chyba musiałbyś zagrozić bronią obsłudze stacji.

View attachment 27472
ja tylko dodam od siebie że nawet jakby co druga stacja paliw miała swój generator i działała to jakby się ludzie rzucili po paliwo o jednej porze dnia - "rzucili" czyli wzieli tylko 15/25 litrów na osobę - to kolejki były by godzinne + były by braki paliw

dieslarze zawsze żyli tym przekonaniem że niby każdy się codziennie tankuje do pełna i stacje są na to gotowe - nie, nie są...
przeciętna osoba tygodniowo nie robi nawet 2000km, przeciętna osoba nie tankuje się do pełna - to właśnie stąd postają te legendy że na stacji paliw jest szybko i sprawnie - tylko dlatego że przeciętne osoby nie robią codziennie 1000km mimo że piszą w internecie że tak robią
auta osobowe więcej stoją zaparkowane w 1 dobie niż jeżdżą ale ich nie przekonasz, oni wiedzą wszystko lepiej

u nas nawet były braki na stacjach mimo że obsługa zakazywała tankowania do kanistrów podczas zmiany VATu z 8% na 23% - tylko dlatego że ludzie zaczeli brać więcej niż przeważnie biorą

--------
PS. @nabrU ankieta trochę nie dla mnie bo mam na podwórku zawsze dużo, obecnie 2 beczki 200L diesla każda + 4 bańki po 60L każda bo jestem rolnikiem :) ale i tak jednocześnie ubolewam że nie mam V2L w samochodzie

Last edited:

nabrU

Moderator
--------
PS. @nabrU ankieta trochę nie dla mnie bo mam na podwórku zawsze dużo, obecnie 2 beczki 200L diesla każda + 4 bańki po 60L każda bo jestem rolnikiem :) ale i tak jednocześnie ubolewam że nie mam V2L w samochodzie

Może powinienem uściślić pytanie w ankiecie, że nie dotyczy osób związanych zawodowo z rolnictwem, transportem zarobkowym itp.

A propos tematu: Red Eléctrica właśnie donosi (tfu, bo 'twitterowe media to dno'):

1745878922789.png

Więc 'żuczek' za pomocą Google Translatora sobie to przetłumaczył na język 'żuczków' ;)

Udało się już zaspokoić 61,35% zapotrzebowania Półwyspu Iberyjskiego (14 074 MW). 78% podstacji sieci przesyłowej jest już pod napięciem. Kontynuujemy prace mające na celu przywrócenie normalnego funkcjonowania systemu elektroenergetycznego na półwyspie.

A, i wszystkie ich 'atomówki' zostały wyłączone (pewnie awaryjnie) i jeszcze 'nie wstały' (info z Red Electrica).

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Może powinienem uściślić pytanie w ankiecie, że nie dotyczy osób związanych zawodowo z rolnictwem, transportem zarobkowym itp.

A propos tematu: Red Eléctrica właśnie donosi (tfu, bo 'twitterowe media to dno'):

View attachment 27477

Więc 'żuczek' za pomocą Google Translatora sobie to przetłumaczył na język 'żuczków' ;)

A, i wszystkie ich 'atomówki' zostały wyłączone (pewnie awaryjnie) i jeszcze 'nie wstały' (info z Red Electrica).

o ile jeszcze rok/dwa lata temu twitter był bardziej czysty na tle facebooka tak na twiterze dzieje się to co na facebooku - masa botów, ruskich kont i farm trolów, coraz ciężej jest wefykować dane

pozostaje tylko śledzić rządowe komunikaty i nie zagłębiać się więcej, próbować samemu jak najwięcej zrozumieć i nie siać paniki

Młody

Follow the White Rabbit
Taki blackout to jest pikuś, ja w ostatnim półroczu miałem dłuższe przerwy w dostawie prądu. Raz po śnieżycy 21 listopada i dwa razy po ostrych wichurach. Nikt nie umarł, kury dalej niosą jajka.