GoodWe - porady i informacje

to_masz

Posiadacz elektryka
To wygląda na tryb Eco Charge - wrzuca w baterię zadaną moc, bez względu na Load. Trzeba by to korygować ręcznie lub inaczej zaprogramować.

To był problem z Predbatem czy własnym rozwiązaniem? Jak to pierwsze, to może trzeba by skorygować integrację z falownikiem. Czy może to się dzieje w każdym przypadku?
Sorry, może to nie zabrzmiało wystarczająco jasno - to nie dotyczy predbata czy żadnej integracji. To był bug falownika GoodWe w jego firmware. Takie zachowanie miało miejsce w trybie "general"

piomar123

Zadomawiam się
Sorry, może to nie zabrzmiało wystarczająco jasno - to nie dotyczy predbata czy żadnej integracji. To był bug falownika GoodWe w jego firmware. Takie zachowanie miało miejsce w trybie "general"
No to grubo :D Ogólnie oprogramowanie nie jest mocną stroną tych falowników.

Mnie najbardziej boli sposób (nie)radzenia sobie z wysokim napięciem w sieci (ogranicza moc z PV zamiast ładować baterię nadmiarem) i to jak (nie) działa asymetryczne wyjście faz jak którakolwiek z nich jest obciążona więcej niż 1/3 (dobiera z sieci zamiast oddać na pozostałych fazach).

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie musisz. To się zateguje AI. :D

A to jest pytanie do GoodWe. Część obwodów mam na backupie, a część nie. Często jest tak, że jak jest włączone ładowanie samochodu (nie na obwodzie z backupem) i działa płyta indukcyjna albo pralka (oba też bez backupu) to inwerter świruje i chyba nie wyrabia. Chwilowo pobierze więcej, a potem już "a ciul, pobrało to pobrało, zostaw jak jest". Nie bierze pod uwagę np bilansowania godzinowego, bo to polska specyfika.
ciekawe, z tym "wyrabianiem" bo ja mam falownik ZA systemem offgrid (Tzn od strony poborów) I jeśli dom zużywa 20kW i jest pięknie słonecznie, to magazyn daje tylko 6kw Mimo, że system ma max 12kW. (bo 14 moje PV robią a zabezpieczenie domu 14kW i już nie czuje potrzeby zwiększania przyłącza) Więc cholernie ciężko doprowadzić do nie wyrabiania. I jeśli system ogarnie(*), że nie wolno odpalać wszystkiego na raz kiedy nie ma słońca to ciężko go tak wysylić.
Mogło by się tak dziać gdyby PV było przed falownikiem hybrydowym(od strony ZE) i on musiał sam przerzucać to napięce.
Wtedy masz problem z porządnym podłączeniem systemu.

(*) masz Loxone i fajny bloczek zarządzania energią który nie dopusci do "nie wyrabiania".

daniel

Señor Meme Officer
ciekawe, z tym "wyrabianiem" bo ja mam falownik ZA systemem offgrid (Tzn od strony poborów) I jeśli dom zużywa 20kW i jest pięknie słonecznie, to magazyn daje tylko 6kw Mimo, że system ma max 12kW. (bo 14 moje PV robią a zabezpieczenie domu 14kW i już nie czuje potrzeby zwiększania przyłącza) Więc cholernie ciężko doprowadzić do nie wyrabiania. I jeśli system ogarnie(*), że nie wolno odpalać wszystkiego na raz kiedy nie ma słońca to ciężko go tak wysylić.
Mogło by się tak dziać gdyby PV było przed falownikiem hybrydowym(od strony ZE) i on musiał sam przerzucać to napięce.
Wtedy masz problem z porządnym podłączeniem systemu.

(*) masz Loxone i fajny bloczek zarządzania energią który nie dopusci do "nie wyrabiania".
Tylko u mnie moce są mniejsze, a Ty masz jakieś victrony czy coś z tego co pamiętam. U mnie baterią zarządza inwerter od fotowoltaiki i jest tylko jeden.

Jaki to bloczek? Jak może zarządzić, że żona nie odpali pralki albo płyty indukcyjnej?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Tylko u mnie moce są mniejsze, a Ty masz jakieś victrony czy coś z tego co pamiętam. U mnie baterią zarządza inwerter od fotowoltaiki i jest tylko jeden.

Jaki to bloczek? Jak może zarządzić, że żona nie odpali pralki albo płyty indukcyjnej?
Nie chodzi o to co ja mam.
Tylko o specyfikacje tego co masz Ty. Problem moze byc taki, że czesc masz ma backup podlaczone a czesc nie. Czyli przechodzi przez falownik i dlatego masz kołomyję. Podłącz wszystko normalnie a backup zrob rzeczywisty backup czyli routery i inne ważne urządzona a to zwykle malutki pobór. A najlepiej wszystko normalnie. Bez backupu.

A plyta indukcyjna to priorytet. Nie ma sensu jej podłączać. Za to cwu czy ładowanie auta zwykle moglo by się wstrzymać.
Poza tym masz te bezprzewodowe zdałem gniazdka. Możesz im prad zabierac wtedy kiedy mogły by nie być używane. Ale to ostateczność. Bo zona moze Ci brudne gacie oddać 😉

daniel

Señor Meme Officer
Nie chodzi o to co ja mam.
Tylko o specyfikacje tego co masz Ty. Problem moze byc taki, że czesc masz ma backup podlaczone a czesc nie. Czyli przechodzi przez falownik i dlatego masz kołomyję. Podłącz wszystko normalnie a backup zrob rzeczywisty backup czyli routery i inne ważne urządzona a to zwykle malutki pobór. A najlepiej wszystko normalnie. Bez backupu.
A plyta indukcyjna to priorytet. Nie ma sensu jej podłączać. Za to cwu czy ładowanie auta zwykle moglo by się wstrzymać.
Poza tym masz te bezprzewodowe zdałem gniazdka. Możesz im prad zabierac wtedy kiedy mogły by nie być używane. Ale to ostateczność. Bo zona moze Ci brudne gacie oddać 😉
Starałem się ograniczyć to co jest na backupie do minimum. Nie ma pompy ciepła, płyty, połowy gniazdek w kuchni, piekarnika.
Są gniazda w pokojach, bo tam są zazwyczaj komputery, które można zdecydować czy wyłączyć, router, światła, lodówka itp.

Pompa jest SG ready i ma wejścia gdzie mogę podłączyć styki bezpotencjałowe, żeby ustawić poziomy: wyłącz-normalnie-zwiększ zużycie-dawaj grzałki. Zazwyczaj harmonogram załączenia od 11 do 15 wystarcza, ale czasami są wyjątki.

Nie zamierzam wyłączać zmywarki czy pralki w środku cyklu, bo to bez sensu oczywiście.

Najtrudniej jest ogarnąć szklaną kulę - na 6 rano ładować czy rozładować baterię? Ładować od rana czy dopiero od 11 jak cena spadnie w okolice 0?
Brakuje mi na przykład harmonogramu Depth of Discharge. Chociaż jeśli robotę przejąłby automat to może nie byłoby to potrzebne, bo można by to było rozegrać innymi trybami.

piomar123

Zadomawiam się
Chwilowo pobierze więcej, a potem już "a ciul, pobrało to pobrało, zostaw jak jest".
A nie masz przypadkiem włączonego unbalanced three phase output (wyjście asymetryczne faz)? I jak duże powstają te rozjazdy do zbalansowania?

daniel

Señor Meme Officer
A nie masz przypadkiem włączonego unbalanced three phase output (wyjście asymetryczne faz)? I jak duże powstają te rozjazdy do zbalansowania?
Wygląda, że mam to na OFF.