Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

nabrU

Moderator
Trochę żartobliwie, ale nie widziałem pieszego poruszającego się z prędkością 70 km/h ;) (hint: wykres prawdopodobieństwa obrażeń śmiertelnych dla pieszego zderzającego się z pojazdem)

Kszychu

Pionier e-mobilności
Trochę żartobliwie, ale nie widziałem pieszego poruszającego się z prędkością 70 km/h ;) (hint: wykres prawdopodobieństwa obrażeń śmiertelnych dla pieszego zderzającego się z pojazdem)
Trzecia zasada dynamiki Newtona panie kolego. Ja potrącając pieszego działam na niego z taką samą siłą jak potrącany działa na moje auto, ergo jeden pies kto jest uderzającym a kto uderzanym

nabrU

Moderator
Pełna zgoda co do fizyki zjawiska, ja tylko podnoszę kto jest 'uderzanym', a kto 'uderzającym' ;) Z tytułu wykresu może wynikać, że np. to może być pieszy poruszający się 70km/h i uderzający w zaparkowany samochód :giggle:

piotrpo

Pionier e-mobilności
Umknęło mi to
Ten wykres jest esencją całego tego wątku i tłumaczy dlaczego w obszarze zabudowanym 50 km/h jest ograniczeniem domyślnym i dlaczego próbuje się wprowadzać ograniczenia 30 km/h w miejscach w których istnieje wysokie prawdopodobieństwo niespodziewanego pojawienia się pieszego na jezdni (centra miast, okolice szkół).
Żeby dodać trochę dramatyzmu, to jest dopiero wejście do króliczej nory, bo pokazuje jedynie prawdopodobieństwo śmierci pieszego uderzonego samochodem z podaną prędkością, nie uwzględnia natomiast drogi hamowania i charakterystyki wytracania prędkości.

Młody

Follow the White Rabbit
Pełna zgoda co do fizyki zjawiska, ja tylko podnoszę kto jest 'uderzanym', a kto 'uderzającym' ;) Z tytułu wykresu może wynikać, że np. to może być pieszy poruszający się 70km/h i uderzający w zaparkowany samochód :giggle:

Nic nadzwyczajnego te 70 km/h

Człowiek skaczący z 6 piętra (20m) uderzy w zaparkowany samochód z prędkością 19,8m/s co da 72km/h.

nabrU

Moderator
Mam wrażenie, że człowieka skaczącego z 6 piętra trudno nazwać pieszym :unsure:

boa

Posiadacz elektryka
Nierealne. O ile coś jeszcze pamiętam z prawa, to nawet nie mamy takich kar. Może jest tutaj jakiś prawnik, który jest w stanie podać ewentualną klasyfikację tego zdarzenia i zagrożenie karą?
jeśli dostanie nawet pare lat bezwzględnego więzienia, to dla niego będzie to jednak dość istotna zmiana trybu życia

jezile

Fachowiec
Nierealne. O ile coś jeszcze pamiętam z prawa, to nawet nie mamy takich kar. Może jest tutaj jakiś prawnik, który jest w stanie podać ewentualną klasyfikację tego zdarzenia i zagrożenie karą?
Wiem, podobno do 8 lat.