Ford Explorer

BartekEM

Zadomawiam się
Jak można obawiać się oplaty w stylu 700 pln po 3 latach?
1. Ta oplata jest po 24 miesiącach.
2. Kolega obawia sie obsługi serwisowej w 3 roku użytkowania (po gwarancji producenta), która nie jest objęta kontraktem - zgodnie z częścią B.

I faktycznie zgodnie z tym co pisał Esiak ford na swojej głównej stronie podaje, że ambasadory objęte są dwuletnią gwarancją.

Esiak

Posiadacz elektryka
To co przywołujesz to jest "owu". Sztampa, którą każdy dostaje. Są tam także zapisy o assistance, aucie zastępczym czy nawet oponach.
Jak się do tego ma część B kontraktu?
Puki auto jest na gwarancji producenta to można spać spokojnie. Jak już zdążyliśmy ustalić to serwis po 24 miesiacach jest płatny w zależności od aso ~ 700-800 pln.
I skoro nie mam obsługi serwisowej to na jakiej podstawie ma mi arval finansować np. usterkę skrzyni biegów po gwarancji producenta?
w OWU masz definicję czynszu, a potem dostajesz potwierdzenie warunków kontraktu, w których jest:

retertret454345345.png

opłata serwisowa, która zgodnie z OWU obejmuje koszty serwisowe i ubezpieczenie....

Last edited:

BartekEM

Zadomawiam się
w OWU masz definicję czynszu, a potem dostajesz potwierdzenie warunków kontraktu, w których jest:

View attachment 29414

opłata serwisowa, która zgodnie z OWU obejmuje koszty serwisowe i ubezpieczenie....
Wg mnie jesteś w błędzie.
Na drugą składową raty tj. opłatę serwisową sklada się nie tylko serwis i ubezpieczenie ale także:
- assistance
- ogumienie
- auto zastępcze
- polisa nnw
To wszystko razem jest zaszyte pod nazwą "opłata serwisowa".

Wypierasz nie wiem czemu część B kontraktu.

mattmd

Zadomawiam się
Wg mnie jesteś w błędzie.
Na drugą składową raty tj. opłatę serwisową sklada się nie tylko serwis i ubezpieczenie ale także:
- assistance
- ogumienie
- auto zastępcze
- polisa nnw
To wszystko razem jest zaszyte pod nazwą "opłata serwisowa".

Wypierasz nie wiem czemu część B kontraktu.
No ale dlaczego ma nie wypierac potwierdzenia kontraktu w którym jasna jest opłata serwisowa? Rozumeim że to może ich blad, ale powinni w takim razie to zmienić bo część B kontraktu jest sprzeczne z potwierdzeniem warunków kontraktu

BartekEM

Zadomawiam się
No ale dlaczego ma nie wypierac potwierdzenia kontraktu w którym jasna jest opłata serwisowa? Rozumeim że to może ich blad, ale powinni w takim razie to zmienić bo część B kontraktu jest sprzeczne z potwierdzeniem warunków kontraktu
Kontrakt ma właściwie 4 składowe.
1. Kontrakt część A - dane stron, podstawowe zasady
2. Kontrakt część B
3. OWN - ogólne warunki najmu ("Regulamin")
4. OWU polisy AC

Punkty 3 i 4 są powtarzalne dla wszystkich i tam jest wszystko zdefiniowane, również sprawy które nas nie dotyczą.

I teraz najważniejsze z części A:
- Szczegółowe warunki najmu pojazdu w tym czynsz najmu, charakterystyka pojazdu, okres najmu i inne są określone w części B kontraktu
- W sprawach nieuregulowanych niniejszym Kontraktem zastosowanie mają Ogólne Warunki Najmu dla Klientów Indywidualnych („Regulamin") oraz pozostałe dokumenty wymienione w Regulaminie
- W razie sprzeczności pomiędzy Kontraktem i Regulaminem pierwszeństwo mają zapisy Kontraktu.

No i jak sobie zerkniemy na część B (wrzucałem załącznik) to mamy "+" oraz "-" i jak wiadomo "+" są tylko przy polisie oc i ac. Resztę opłacamy sami. I puki auto młode i ma gwarancję producenta to nasze jedyne zmartwienie to zimowe opony, płyn do spryskiwaczy oraz serwis po 2 latach za parę groszy.

Nie ma tu żadnego błędu. Takie są warunki najmu i są one wciaż bardzo dobre. Na rynku tylko BMW iX2 ma podobne warunki najmu ale tam się czeka na auto od 6 do 9 miesiecy.
Miałem ofertę najmu "all inclusive" za 945pln brutto (z serwisem, assistance, autem zastępczym, obsługą szkód, jedynie bez opon) na Skodę Elroq czyli konstrukcyjnego brata bliźniaka Explorera no ale Elroq w bieda wersji 170km 52kWh i totalnie podstawowym wyposażeniem i to jeszcze z opłatą wstępna o 13k wyższa bo tam było na dzień dobry 43k.

BartekEM

Zadomawiam się
O a tutaj macie świeże oferty na najem dla firmy Explorer i Tavascan.
Zwróćcie uwagę na zakres usług w najmie.

Attachments

• FB_IMG_1750829945866.jpg
    FB_IMG_1750829945866.jpg
    67,8 KB · Liczba wyświetleń: 27
  • FB_IMG_1750829951193.jpg
    FB_IMG_1750829951193.jpg
    21,5 KB · Liczba wyświetleń: 25

Twenty

Zadomawiam się
O a tutaj macie świeże oferty na najem dla firmy Explorer i Tavascan.
Zwróćcie uwagę na zakres usług w najmie.
zakladam ze to ubezpiecznie forda tez pokrywa zarzadzanie szkodami?
co do samochodu zastepczego to nie wiem ale serwis w cupra to po co? jak to jest na 2 lata?

abes99

Posiadacz elektryka
O a tutaj macie świeże oferty na najem dla firmy Explorer
Zaczynam mieć dylemat, czy "kupować" (leasing 3-letni) kolejnego elektryka, który planowałem na przełomie 25/26 żeby się załapać na finansowanie, czy iść jednak w "wynajem" właśnie np. taki 3-letni :unsure:

Taka oferta na Explorera za niecały 1k brutto/mc wygląda ciekawie, a za kolejne 3 lata powinno być ciekawie na rynku, a i być może taniej :unsure:

Będzie ciężki orzech do zgryzienia (zawsze byłem zwolennikiem docelowego posiadania), zobaczymy jakie będę oferty w tym okresie ;)

BartekEM

Zadomawiam się
zakladam ze to ubezpiecznie forda tez pokrywa zarzadzanie szkodami?
co do samochodu zastepczego to nie wiem ale serwis w cupra to po co? jak to jest na 2 lata?
Serwis jest zbędny w pierwszych dwóch latach, to chwyt marketingowy.
Natomiast assistance i auto zastępcze może się przydać jak ktoś ma pecha.

Assistance samochodowy w moim banku mam za free jako korzyść do zwykłego konta osobistego z limitem 2 x 800 pln / rok w przypadku holowania.
Auto zastępcze zakładam z OC sprawcy.
Nie zakładam własnej winy 🤣